用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 % from LSPS to LSC this year?
go

% from LSPS to LSC this year?

I heard only 50+% can get to LSC this year. Any update?

回覆:% from LSPS to LSC this year?

咁少?唔係嘛!

貢獻勳章

校長話去年有147個過馬路喎,今年得咁少!

唔好嚇我啦, 點解越來越少架!

回覆:% from LSPS to LSC this year?

放心,暫時起碼仲有七成幾,之後會唔會每年遞減就唔知喇。

點解既?唔係有85%架咩?

I heard a boy who got 90+ in Chinese & English and 85+ in Maths + school team in sports still cannot get a place to LSC. Very worry ...

InitialD 發表於 12-7-20 09:29
I heard a boy who got 90+ in Chinese & English and 85+ in Maths + school team in sports still cannot ...

係真唔係真呀?好驚喎....咁學校無幫下佢咩?

引用:I+heard+a+boy+who+got+90++in+Chinese+&+E

原帖由 InitialD 於 12-07-20 發表
I heard a boy who got 90+ in Chinese & English and 85+ in Maths + school team in sports still cannot ...
呈分試仲要計常識、science、VA同音樂,雖然中英數佔分較多,但絕不可以忽略以上四科。VA一科佔分已經多過reader/中寫。所以,如你認識的學生以上四科的成績都麻麻地,要以B的成績去大抽獎,抽唔中的機會絕對有可能。

VA即係視藝?  佔咁重分架?  音樂會考乜?  係咪演奏學器都計?  我仔無學學器, 又唔多識樂理, 咁咪實唔會高分?  大穫!

引用:VA即係視藝?++佔咁重分架?++音樂會考乜?++

原帖由 maria_lai 於 12-07-20 發表
VA即係視藝?  佔咁重分架?  音樂會考乜?  係咪演奏學器都計?  我仔無學學器, 又唔多識樂理, 咁咪實唔會高分 ...
VA=視藝,佔分300/3800,確係重音樂反而只佔200/3800。三次呈分試中,第一、三次要考樂器,第二次考唱歌(佔音樂科40%)三次都要考paper(佔40%),再加一份創作功課(20%)。唔好太擔心,音樂有書溫,樂器有得練,下過苦功,實有回報。反而VA比分可以好主觀,可能會造成更大的災難,呢點要注意

回復 1773 的帖子

其實係點樣分A,B,C 3組 嫁 ?幾時會知阿仔係邊組學生?Can u share, thanks a lot !

1773 發表於 12-7-20 10:48
VA=視藝,佔分300/3800,確係重音樂反而只佔200/3800。三次呈分試中,第一、三次要考樂器,第 ...
What is the split for the 3800?

Thanks

引用:回復+1773+的帖子 其實係點樣分A,B,C+3組+

原帖由 keroppimama 於 12-07-20 發表
回復 1773 的帖子

其實係點樣分A,B,C 3組 嫁 ?幾時會知阿仔係邊組學生?Can u share, thanks a lot ! ...
四年級時,老師會講得比較詳細,我的是阿仔去年聽回來,佢當時話係真,依家話唔肯定大約全級頭80名就可以首輪入(人稱A),80-190就要抽(勉強算B),打後嘅就抽嘅機會都無(應該算係C),當中仲有A-, B-,C+,都係歸入A,B,C。
四年級最後一次考試,就會知全級名次。

引用:Quote:1773+發表於+12-7-20+10:48+VA=視藝

原帖由 Arlene 於 12-07-20 發表
What is the split for the 3800?

Thanks
數:900
英:900
中:900
常:300
Sci:300
VA:300
音:200
總共:3800分

1773 的帖子

Is the split of 3800 applicable to LSPS only or to all other schools?

咁中英各科入面每份卷佔幾多?

考樂器係咪同宜家一樣要求, 即一首曲一分鐘表演?

1773 發表於 12-7-20 15:52
四年級時,老師會講得比較詳細,我的是阿仔去年聽回來,佢當時話係真,依家話唔肯定大約全級頭80 ...

係呀, 我仔在剛剛小四派成績表時, 夾住張紙條, 上面寫全級幾多人, 你仔全級考第幾.  學校出架, 每個學生都有, 仲要家長簽名, 五年級開學時交番俾班主任.  好認真.

引用:咁中英各科入面每份卷佔幾多?考樂器係咪同

考樂器係咪同宜家一樣要求, 即一首曲一分鐘表演? ...
中閱/GE: 540(即60%)
中寫/reader: 270 (30%)
中默/dict: 90(10%)

引用:咁中英各科入面每份卷佔幾多?考樂器係咪同

考樂器係咪同宜家一樣要求, 即一首曲一分鐘表演? ...
樂器演奏一分鐘