用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 4歲中耳積水, 中度弱聽, 有幾個問題
樓主: baby_yuyu
go

[聽/語障] 4歲中耳積水, 中度弱聽, 有幾個問題 [複製鏈接]

回覆:mrmaozi 的帖子

http://www.hongkongdoctorlist.com/dr-hui-yau/prod_401.html

baby_yuyu 發表於 13-1-10 14:34
我個女做完手術好返啦, 不過會唔會復發就唔知, 好多謝許醫生呀! 如小朋友有事, 一定唔好拖, 睇專科。 ...
你講既呢個手術,我都做過。
要注意係唔好有鼻水,要教識小朋友呻鼻,有需要要洗鼻。
有積水既原因係鼻同耳之間既管道過窄。
有時,我幾個月就去醫生到吸耳積水。
阿妹要手術係因為太細個。

唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

引用:Quote:原帖由+IRON+於+13-12-12+發表我仔做

原帖由 mrmaozi 於 14-03-05 發表
可否pm許醫生的電話俾我!thx,我女兒尋日做聽力測試都測到輕至中度弱聽!有中耳積水!唉!

...
我女早前又係check 到中耳積水, 去左睇許醫生
安排在養和做, 幸運地保險cover 左九成, 女女現在聽野好好多

回覆:濼晴 的帖子

Thx,等我check清楚先!唔該曬啊!

回覆:4歲中耳積水, 中度弱聽, 有幾個問題

聽到你地細路有得treat真係好。我仔舊年睇左許醫生,結論係無得treat,雖然中耳有積水,但仲有另一個問題,係耳小骨,呢樣要等阿仔大至有機會做手術。唯有戴耳機。大家加油!

我想問點解會有積水,我幫我仔洗頭,唔理啲水流入耳,洗完就用綿花棒“了”,咁會唔會另到有積水??

回覆 yan424 的帖子

中耳積水常見的原因是感冒。不一定是因為洗頭、游水。

請問是那位許醫生,可pm我嗎?

回覆:manman924 的帖子

你online search 許由 醫生

我女都係搵他

我小朋友已經有幾次中耳炎, 次次都係傷風, 流鼻水, 食抗生素, 所以每次流鼻水都提心吊膽, 我都想知係咪佢好客易會中耳積水, 又好容易耳仔有問題, 可以點做, ??謝謝!

引用:本人做過呢個手術,其實是一個小手術,好快

求救! 我女今日係威記check話係嚴重至深度…中耳有積水,好旁惶傷心,唔知點算…初步可以做咩? 許醫生係邊間醫院? 可以send contact 去我email ma? [email protected] , thx so much

回覆:rendee 的帖子

Pls check pm

許醫生依家only 診金要$1200!

doggle 發表於 15-11-6 22:37
許醫生依家only 診金要$1200!
當然哦, 權威專科醫生嘛.....
不過我仔年年去洗耳仔仲係有折^^ 當年手術完再等近2年耳管先脫落, 之後阿仔先學游水, 拎到第一個金時晒左張相送醫生留念

回覆:4歲中耳積水, 中度弱聽, 有幾個問題

我想問,之前我三歲女有耳仔發炎,會發燒嗌耳仔痛,醫生話係入水導致(但嗰時有傷風,我仲估係感冒菌入耳),食三日抗生素。兩個星期後,去旅行有游水,番來又係耳仔發炎,但冇發燒冇嗌痛。究竟呢d case同你地講中耳積水係咪同一様嘢?如果唔去專科,可以點check有冇事?

回覆 hha 的帖子

點解有懷疑唔去睇醫生呢? 好多時就是如此錯過了黃金時間, 睇完如無事當食少餐都抵啦

引用:回覆+hha+的帖子 點解有懷疑唔去睇醫生呢?

原帖由 IRON 於 16-02-03 發表
回覆 hha 的帖子

點解有懷疑唔去睇醫生呢? 好多時就是如此錯過了黃金時間, 睇完如無事當食少餐都抵啦 ...
兩次都有睇醫生,都有食抗生素,不過想知你地點知中耳積水?我個女呢d耳仔發炎係咪中耳積水?

回覆 hha 的帖子

你是否睇耳鼻喉科? 當年許由医生一睇我仔已知

引用:回覆+hha+的帖子 你是否睇耳鼻喉科?+當年

原帖由 IRON 於 16-02-03 發表
回覆 hha 的帖子

你是否睇耳鼻喉科? 當年許由医生一睇我仔已知
唔係呀,普通醫生咋

‹ 上一主題|下一主題