用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 4歲中耳積水, 中度弱聽, 有幾個問題
go

[聽/語障] 4歲中耳積水, 中度弱聽, 有幾個問題 [複製鏈接]

睇o左許醫生, 因估計積水超過3個月, 甚至一年。check埋有中度弱聽。建議即做手術。但我太緊張忘了問他些問題, 現在請教一下。
1. 做完聽覺測驗, check到有中度弱聽, 醫生就說是中耳積水。會唔會有其他原因呢? 會唔會做手術時先知唔係中耳積水影響到弱聽?

2. 醫生說估計不是永久性的弱聽, 點先知係唔係永久性呢? 因我很擔心, 睇到有媽媽話做完手術先發覺神經線已受損, 導致永久弱聽。

3. 我問醫生做完會唔會好返好似正常一樣, 佢話一般都會, 咁又其實有幾大機會係做完都係有弱聽呢?

真係唔好意思, 因我和老公都很擔心, 所以想了解多些, 請有經驗媽媽幫幫手。
   4    0    0    0

回覆:baby_yuyu 的帖子

很難答你,一般會相信醫生的診斷。若不放心,何不找多一位醫生取多個意見?

其實咁多人話許醫生好, 所以我都好信佢, 不過只係要了解多o的, 同埋可以同老公解釋個情況。我之後打電話問phonak要唔要做多次test, 個專家解釋o左我聽啦, 佢話, 做行為測試分2部分, 第一是帶耳筒,第二是帶好似一個頭cool咁o既來test。第一個test就可以test到中耳o既問題, 第二個test就test內耳o既。咁所以就知道係中耳有問題。

另外, 佢都話一般都係暫時性, 有o的老人家拖好耐好耐都唔醫就可能會永久。幾個月至1年積水應該仲有得醫。

我已confirm做手術了, 希望一切順利。

本人做過呢個手術,其實是一個小手術,好快。但會不會復發就每個小朋友不同。

回復 icanhear 的帖子

我都唔知點講,

姪女4歲4個月, 剛check到兩邊耳中度弱聽, 醫生話唔會好番, 安排她將要戴兩邊助聽器....

我想問, 咩叫做好唔番呀? 係咪天生架? 佢bb時做聽力測驗無問題喎, 而家話佢聽唔到d 高頻率既野, 所以佢到而家都發音不清, 特別係....水會變成隊, 巴士的士會變成 "de"....

助聽器有咩幫助? 咁人工耳蝸又可以唔可以幫佢解決到問題....

thx

回覆:nmy1024 的帖子

助聽器可以幫助患有弱聽的小朋友聽得清楚,因而改善發音,同時加強整體學習能力。

醫生有沒有解說引致弱聽的原因?

回覆:baby_yuyu 的帖子

你孩子而家點呀?我個仔三歲都有中耳問題,約左星期一去見許由醫生。峰力個甘生話點解政府可以拖症咁耐,話半歲時應該可以處理,我聽了都好無奈,政府醫生初時講到好輕微,唔影響言語發展,而家話有聽障,又話唔建議戴助聽器、又唔建議做手術,淨係一咪叫我等,可能遲啲無積水問題,三個月等了又三個月.....

回復 nmy1024 的帖子

4歲4個月先知道兩邊有中度弱聽算遲,發音、詞彙同文法各樣可能已經有不足,你覺得佢語言表達或理解點,社交有冇問題?醫生話唔會好番,即係佢覺得唔係一啲暫時性嘅原因,例如中耳炎或者感冒咁。根據西醫,弱聽只能期望穩定不要惡化,是沒有治療方法的。細個做聽力測驗時有幾詳細先?測唔到有咩咁奇?係咪天生好難講,而家未必追查得到,查到都冇用,諗吓點攪好過。聽唔到高頻,水會變成隊,好大可能係弱聽原因,可能仲有其他音未講到,你認真留意吓。助聽器即係放大翻啲聲俾佢聽,未必一定可以聽到全部頻率既聲,要睇個別情況。人工耳蝸?我覺得唔到最後唔好諗,有幾多手尾跟你知唔知?

回復 bubufafa 的帖子

THX for your reply.
係我個姪女...not my own daughter. 只知係排緊期等配耳機....佢既爸爸就refuse相信, 佢覺得自己個女無問題,

我都無咩可以做....只係俾d 意見, 如果佢地唔去take action, 我都無乎....

就係我聽到佢去到4歲幾發音都有問題, 又唔係好complete sentences才叫佢媽媽帶佢去驗....but 都係拖得就拖...

社交當然有問題, 唔係好表達到自己...

中度弱聽應可進行日常對話,但係如果環境嘈吵嘅話會聽得辛苦,妳可以試吓佢,例如去飲茶時喺背後同佢講嘢,睇吓聽唔聽到。連親生父母都唔理,妳仲可以做啲咩丫?仲有社交當問題,好可憐。如果可以就帶佢見吓言語治療師啦,有冇遲緩都好,都叫有個知字。辛苦晒妳。

我個女做完手術好返啦, 不過會唔會復發就唔知, 好多謝許醫生呀! 如小朋友有事, 一定唔好拖, 睇專科。

baby_yuyu 發表於 13-1-10 14:34
我個女做完手術好返啦, 不過會唔會復發就唔知, 好多謝許醫生呀! 如小朋友有事, 一定唔好拖, 睇專科。 ...
講得岩! 我仔小時都係許醫生做, 而家小六啦, 小五時老師話唔好浪費佢既語言天份, 叫我俾佢辯論培訓.
想當初, 都係無s音, t音.......語言治療無效, 原來係耳仔問題.

good luck all!

回復 IRON 的帖子

唔好意思!邊位許醫生?可否介紹或PM我?收費貴嗎?

回復 iyct 的帖子

許由醫生, 呢樹好多人識

可否PM我詳細資料?

回覆:IRON 的帖子

想請問許醫生貴嗎 同埋抽積水手術要幾耐 診所做定醫院做

本人十分心急, 同心情有點慌  做完抽水 要休息幾耐

謝介答

回覆:濼晴 的帖子

你可以打電話去問下診金幾多...

我仔做已是多年前的事了, 手術養和做, 至今沒有復發(TOUCH WOOD先)

每年我仔都會去搵許醫生check下耳仔, 有耳c就清下, 順便亦當探望一下醫生, 因為他當年的快速正確判斷, 我仔在幼稚園階段完成了手術, 往後的學習得以發揮, 今年升中了, 進了一所理想中的學府, 真的很感恩!

唔好意思, 我都想問下, 個仔剛check 到高頻聽力有問題, 再要 refer ....... 唔知之後點算! 老公就若冇其事, 話佢平時都聽到嘢邊有事呀.... 但佢a 仔, 唔知有冇開係...

引用:我仔做已是多年前的事了,+手術養和做,+至今

原帖由 IRON 於 13-12-12 發表
我仔做已是多年前的事了, 手術養和做, 至今沒有復發(TOUCH WOOD先)

每年我仔都會去搵許醫生check下耳仔,  ...
可否pm許醫生的電話俾我!thx,我女兒尋日做聽力測試都測到輕至中度弱聽!有中耳積水!唉!

‹ 上一主題|下一主題