用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 4歲問題
go

4歲問題 [複製鏈接]

亞仔4歲零3個月, 唔識數1-100, 佢只數到1-39, 40之後開始亂, 大家認為係唔係比同齡差呢?
   1    0    0    0

hohoho36 的帖子

有返学冇理由吾識

妹妹豬 齊來做個好朋友)

我見到外國的幼稚園,4歲時學校對數學的進度要求是:
空間感,  分別形狀大小 , 數1-30,配對1-20,  時間 等等

香港小朋友要識得數1-100,要求真高

回覆:4歲問題

我仔未夠三歲已經識1-1000以上,我只教佢到20,跟住佢自己數上去,嗰時我真係覺得佢係天才,但佢唔中意講嘢,三歲半連媽咪都唔叫,宜家4多零幾個月,我得閒教佢加法減法,佢好有興趣學,加數減數都好叻,我懷疑佢對數學好有天份,其實每一個小朋友都唔同,冇得攞來比較,亦都要睇佢有冇興趣先學到咖

學校未教到的話, 未識都唔係問題
每個小朋友強項唔同, 數到100又唔代表到乜野, 遲早都會識架啦

bobbob  agree  發表於 12-9-7 23:17

引用:學校未教到的話,+未識都唔係問題每個小朋友

原帖由 iluvchun 於 12-08-13 發表
學校未教到的話, 未識都唔係問題
每個小朋友強項唔同, 數到100又唔代表到乜野, 遲早都會識架啦 ...
×2

你試下得閒同佢讀數字, 但要一步步來, 小朋友由40開始亂, 你咪從40-50, 等佢ok才再加上去..慢慢來, 切記不要因此駡小朋友.

貢獻勳章

回覆:hohoho36 的帖子

慢慢來,要日曰練先有進步!

對待小朋友需要耐心

其實如果不停去練,無話唔識!但識數1-100,唔等於明白1-100嘅量,明白當中道理更為重要,所以唔洗急,早識,遲識,唔代表將來佢讀書好唔好!

得個4歲幾,好正常者

學校應該真係未教到, K2?
試下將數數變得有趣些, 數下要行幾多級, 幾多步才返到屋企, 一碗粉要有50粒螺絲粉, 數完才煮, 數唔到唔好怪責, 數到要大大聲讚!
我覺得開開心心學數學concept比較重要, 我有時會同阿仔講, 宜家煮粉, 你食50g我食50g, 咁要倒幾多g出來, 計唔計到唔緊要, 總之一齊去磅倒粉的時候開心. 佢次次見我磅嘢都好high好開心.

老師話呢個年紀, 明白數的概念, 數的運用, 比識數1-100為重要
e.g. 知道 6之前係5, 6之後係7, 6比5大, 7比6大, 6-1係5, 6+1係7...

ren:    It is a good idea to learn the concept of the numbers

hohoho36 發表於 12-7-18 17:51
亞仔4歲零3個月, 唔識數1-100, 佢只數到1-39, 40之後開始亂, 大家認為係唔係比同齡差呢? ...

試下咁!

10, 20, 30, 40, 50, 60.......教識哂佢10-100先

跟住就咁+數目字, 即係後面就咁+(1-9), 我自己就咁教! 易明, 吾洗死記!

回復 May媽媽 的帖子

‹ 上一主題|下一主題