用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 我真的戇居嗎?
樓主: htts
go

我真的戇居嗎?   [複製鏈接]

htts 發表於 12-7-18 16:50
呢刻無論有否揀錯, 都定下來了, 但給人說成戇居, 確實有點難過.

我記得你揀學校時講過老公的dream school,應該叩到這間吧,但我印象中你揀學校都好心大心細,其實你所揀嘅都係好學校,肯收囡囡嘅幾間又都係好學校,換上我巳經心滿意足,既然決定咗又塵埃落定,便應該是做實事的時候,做支持自己決定的事,並不是現在自尋煩惱,囡囡體質、親戚朋友嘴臉等等,正正是家家有本難唸的經,世事無完美,沒有最好,只有更好。小朋友資質高低,並不是人家話係就係,真金不怕洪爐火!做人切忌三心兩意,做好自己本份,自然心安理得。

1   2   3   6  8

cellon 發表於 12-7-19 14:03
1,話MCS的是Mary2000, 不是我。2, 無論是MCS, SMCC, 或BPS, 都是Band 1A頂級英中,是但入間都咁開心。

...

大家估得好興奮 ! 樓主又一次成功軒起話題, 又一次引領高潮 !

樓主不單止個女勁, 佢本人都一樣咁勁, 次次開thread 都係 "hot" 收埸 !

比個 " like " 您 !

htts family the best

htts  I don't want to be "hot" ga!  發表於 12-7-19 19:14

後話 :

htts, 好彩你沒有為女兒申請DGS, otherwise, 我女都無機會被 Mrs. Stella Lau 接見, 我地又少一個機會學野

引用:+本帖最後由+cellon+於+12-7-19+14:05+編輯

原帖由 cellon 於 12-07-19 發表
Sorry 攪錯咗。

like_travel    發表於 12-7-19 16:09

醒目開學勳章

redkoni 發表於 12-7-19 14:04
我記得你揀學校時講過老公的dream school,應該叩到這間吧,但我印象中你揀學校都好心大心細,其實你所揀 ...
Yes, 正如我女派位時,d三姑6婆不替我女高興不特止,還看死佢讀不掂,次次見親呀女都問佢考第幾,我女又哀哀甘話,ok啦,問呀女點解甘答,佢話,佢地係八卦看我讀不讀到之麻,又不係真係關心,做乜要認真,自己做好本份,何須理d3姑6婆之言。。。。。

CrabPincers 發表於 12-7-19 16:18
Yes, 正如我女派位時,d三姑6婆不替我女高興不特止,還看死佢讀不掂,次次見親呀女都問佢考第幾,我女又哀 ...
既然係3姑6婆, 就唔好理啦~ 好彩我身邊無乜呢d3姑6浪je

Yes, 正如我女派位時,d三姑6婆不替我女高興不特止,還看死佢讀不掂,次次見親呀女都問佢考第幾,我女又哀 ...

係ka..我都相信好多e d人..表面鄧你同小朋友高興..暗地裡就睇死個小朋友讀吾掂..有d 仲衰到表面話驚自己個囡讀吾掂..轉頭同人講吾擔心自己個囡讀吾掂..只係擔心我個囡wor..表面甘講其實想我同亞囡知難而退..或者佢覺得甘米少個人爭學位掛...不過..最後我囡囡都派到第一志願...但自從e件事我已經無同e d 小人交往...!

所以計我話自己決定左吾好比其他人影響...更可況亞囡都喜歡津中果間學校..係米!

我女試過全級考第一, 同校師奶不替我高興還當面說 "hey ! 呢d 虛火黎ga jar ! "
幾年來我女兒為此一番話努力讀書, 就為了給她証明呢d唔係虛火 !  我們一家真的多謝佢當年講既一番話 !  

多謝你呀 ~ 師奶 !

cellon  超讚!你和囡囡的EQ都很高!  發表於 12-7-19 19:55
htts    發表於 12-7-19 19:12
headwind  你既女好勁! 我女未試過全級第一, 佢好阿Q咁話: 這說明佢仲有好大進步空間!  發表於 12-7-19 18:49
HY412    發表於 12-7-19 18:12
sowasabe  你女真係爭氣,e家又派得好學校,叫佢keep住哩團"虛火"再上名牌大學,媽媽安樂晒.  發表於 12-7-19 17:49

我相信樓主肯放棄SPCS,叩門的一定不會差,但SPCS俾你的學校生活是較 "非一般的",要求學生讀得,玩得。不過選了就無謂後悔,反正都是band 1,不過教法不同吧!

曵曵    發表於 12-7-20 17:30

Yes, 正如我女派位時,d三姑6婆不替我女高興不特止,還看死佢讀不掂,次次見親呀女都問佢考第幾,我女又哀哀甘話,ok啦,問呀女點解甘答,佢話,佢地係八卦看我讀不讀到之麻,又不係真係關心,做乜要認真,自己做好本份,何須理d3姑6婆之言。。。。。

係呀,憎人富貴厭人窮,見怪不怪,何須掛齒!無辦法啦,俗語話一樣米養百樣人,但亦都話:寧欺白鬚公,莫欺少年窮。大人不應該瞧不起小朋友的潛能,做大人就做大事,唔好咁白鴿眼,唔好睇唔起人,無論損人利己或者損人不利己,都是居心不良,做人積番啲陰德好啲!

1   2   3   6  8

回覆:我真的戇居嗎?

哈! 哈! 我覺得最戇居係我,日日click入來追看。

我估htts個女係個好有個性嘅天才學生,鐘意就比d好成績你睇,吾鐘意時就求求其其果隻,否則我真係諗吾倒點解樓主成日話佢個女成績飄忽但仍然咁受名校歡迎。有錯勿插!

like_travel  加埋我 ! 我好追樓主既thread   發表於 12-7-20 09:37
BallBallMaMa  唔只你, 仲有我都係咁戇居   發表於 12-7-20 01:30
‹ 上一主題|下一主題