用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 我真的戇居嗎?
go

我真的戇居嗎?  

之前入直資, 上左3日BRIDGING COURSE, 後來放榜去叩門2間官津校, 一間收一間無NEWS, 原先好開心的去叩門中學註冊 (放棄直資).  

這2天, 有親朋戚友問候我地, 知道我地入左叩門中學就話我地戇居, 因直資那間中學無論各方面都比E家果間優勝, 又話我E家那間中學成績滑落緊, 仲話佢肯收我女呢類低質學生就係好證明......

呢間叩門中學係我老公的DREAM SCHOOL來的, 係佢一直想入/搏的.  另, 我地都因好多FACTORS, 再加考慮都係揀選呢間中學.  不過, 老公聽完親朋戚友的COMMENT, 就好疑惑是否替女兒選擇錯了.

我女就原先LIKE直資中學,  係佢話要考的, 我地就讓她試下, 又比佢搏到個OFFER.  但上左3日BRIDGING COURSE就唔多LIKE, 話BORED, 又話俾人睇唔起(有D 自卑), 所以佢都接受呢間叩門中學.

呢刻無論有否揀錯, 都定下來了, 但給人說成戇居, 確實有點難過.

如果妳開名, 不信沒大把人叫好. 魚與熊掌.
讀書的是妳的囡, 教囡的是妳兩公婆.
其他的, 不理也把.
自已認為是好的, 就是好的.

bb86  agree  發表於 12-7-18 17:16
黃巴士  AGREED!!  發表於 12-7-18 17:12
捨得 捨得 先捨而後得 不是不捨得, 而是捨不得

可否講吓直資係邊間, 叩門又係邊間?
如唔方便,可pm給我。

既然叩門嗰間係你老公的dream school, 我諗都唔會差得去邊。

如果直話你個女係低質學生,呢D咁既低質親戚的話都可以唔使理。

Wishsss  agree  發表於 12-7-19 21:12
ydoris  我一向當所有親戚係啞既...  發表於 12-7-19 14:19
MaiGao  cannot agree more  發表於 12-7-19 08:46
vincher  agreeeeeeeee  發表於 12-7-18 18:17
nonodarling  同意!  發表於 12-7-18 17:32

親戚朋友講嘅野, 識當時候要扮聽唔到 !  

ydoris  YES!!  發表於 12-7-19 14:19

不打算開名了, 我覺得我女係高攀左間school , 佢肯收我女, 我都好意外!

係無諗過人地覺得我地的選擇係戇居囉!

龍舌蘭  妳親戚一定不知妳囡在小學考第一啦.    發表於 12-7-18 17:17

回復 htts 的帖子

htts,

話你戇居嗰個先至戇居, 都係嗰句, 冇話 A校 absolutely > B校, 兩間都好, 阿女返學時 feel comfortable 就最好

你依家嗰間真係very good wor

你親朋戚友講野都好像有點不客氣,戇居+低質學生,咁樣話你地真係唔太好,各人頭上一片天,每個人都有自己的選擇,唔會唔讀果間就讀唔成書的,你地係父母,你地先最清楚邊間比較適合個女,唔需要對佢地的說話咁上心吧........

mercurycc  同意  發表於 12-7-18 18:06

吾好意思講句...你e d 親戚朋友都好無禮貌law...你話間學校滑落緊吾緊要..但點都吾可以話你囡囡低質學生...好過份:..講真佢憑咩去批評你囡囡..又吾係亞囡kei 班主任/老師...一d 支持鼓勵說話都無...所以無需理會e d 人..最清楚kei係小朋友kei父母..吾好吾開心..笑番

jvkll 發表於 12-7-18 17:16
吾好意思講句...你e d 親戚朋友都好無禮貌law...你話間學校滑落緊吾緊要..但點都吾可以話你囡囡低質學生... ...

佢哋唔係對住我女講的, 係同我老公講, 我老公講比我聽的.

like_travel  我好想知你老公如何回應 ? 有無教佢做人道理 ?  發表於 12-7-18 18:03
jvkll  但點講我都覺得佢地吾岩law  發表於 12-7-18 17:27

BallBallMaMa 發表於 12-7-18 17:14
回復 htts 的帖子

htts,

我女覺得lonely囉, 因無同校同學一齊.  希望佢快d適應啦!

3姑6婆講的野你又駛乜理佢呀,又唔係佢去讀,佢又唔係校長,成績係唔係下滑,佢話係就係咩,最重要係你同你個女鐘意咪得lor,時間可以証明一切!咪咁容易比人影響到先得ka

jvkll  無錯!  發表於 12-7-18 17:33

回復 htts 的帖子

既然係自己鍾意,又係津中,可以解決學費問題,不需理人點講,每個人都有唔同的價值觀及想法,實際用家係小朋友,只要囡囡讀得開心,而你又放心,咁已經足夠

Ivy07 的帖子

學費都係concern.

3姑6婆講的野你又駛乜理佢呀,又唔係佢去讀

原帖由 SARIDON 於 12-07-18 發表
3姑6婆講的野你又駛乜理佢呀,又唔係佢去讀,佢又唔係校長,成績係唔係下滑,佢話係就係咩,最重要係你同你 ...
佢地都在一些名小學教書,他們覺直資較優質!

我女成績又真喺唔太好,尤其數学和中文

引用:Quote:BallBallMaMa+發表於+12-7-18+17:14+

原帖由 htts 於 12-07-18 發表
我女覺得lonely囉, 因無同校同學一齊.  希望佢快d適應啦!
細路女好容易熟落,叫阿女open D,唔好收埋自己,多D撩其他同學傾計,約埋一齊去洗手間,好快就識到新朋友,唔會淨係得阿女一個孤單升上來嘅,總有其他落單的同學想識新朋友的。

我家女兒返去中學考完分班試&pre S1已識了一籮同學了。

醒目開學勳章

Quote:原帖由+SARIDON+於+12-07-18+發表3姑

原帖由 htts 於 12-07-18 發表
佢地都在一些名小學教書,他們覺直資較優質!

我女成績又真喺唔太好,尤其數学和中文
啊,吾好看小自己個女,spcs收得,又叩門入到一間可以令你放棄佢的中學,呢間中學都不會差啦,香港區無乜邊幾間啦

你女成績點會差呀

不通兩間學校d老師盲既?

不過有樣野,你要教個女,不好看人地點有錢,就算官津校都好多有錢人,我女有同學住獨立屋,一假期就飛,呀爸係警司都有,最重要係要看得起自己

回復 htts 的帖子

剛剛開始大把機會追啦,你要對自己的選擇有信心,邊個可以保證你去個間直資一定係啱,去津小一定錯。所謂下滑,人家爛船還有3根釘,下滑就唔比人上滑咩?

你最好call back 你親戚, 問佢擦左牙未 ? 並介紹佢用漱口水

你親戚 " 坐井而觀天,曰天下者,非天小也 "  !

vincher  完全同意!2間都好!0吾駛錢讀0既,為何不選?這是我們納稅人少少福利……  發表於 12-7-18 18:22