用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 蠢媽媽升中錄-摸著石頭過河
樓主: 龍舌蘭
go

蠢媽媽升中錄-摸著石頭過河 [複製鏈接]

我而家潛住水過河添

績前文---- 再次多謝所有在EK發言的家長. 借您們的意見投射在自己身上的一點小心得, 希望對升中同學有點提醒.  

硬件準備完成, 要看看軟件工程了. (純以個人角度出發, 睇官需自行調節)

軟件—所指的是心理因素.

這個影響實在不能忽視. 有自家內在的, 如分數不好, 操行問題, 有來自外部的, 如網上資料, 同事, 二姑媽, 三太婆, 各種資訊都會影響選校的心情, 點樣去穩定軍心, 可能每個家庭都會有位”話事人”, 而這位的決定通常都不會朝三暮四, 那就最好了,家庭內的溝通一定放在第一位, 所有的選擇都以自已人都不會後悔為前題, 這樣最少摒除了外部干擾.

來自老師的意見,點都要參考啦.  自行通常去博啦, 博到盡都不會有太多評語的. 到抽獎期就緊張得多, 看其他家長的資料都會交一至兩次草案才會決定. 問題是: 你有多相信學校的資料, 老師的建議呢? 我就50/50啦.

還有一樣, 絕對要顧及的是小朋友本身, 洗腦工程不可少. 連續劇主題歌聽得多大家都識唱, 第一洗, 一齊玩升中遊戲, (前面講左) 等他明白一定有中學收, 第二洗, 搞清遊戲規則, 運氣+努力才一定有好中學收, 第三洗, 唔好彩派得唔理想, 就再努力學習B3變B1. 這樣玩得一年下來, 最少去到升中階段也不會睡不著吃不下, 直到派位扣門都心平氣和, 您說又好不好呢?

去到小六, 同學之間談論中學的都不少, 互相的鼓勵在同學中反射對大家有好處. 在家講正面說話, 等佢帶回學校, 連帶的反應是大家都好想一齊讀好書…… o甘, 做家長的就可以印印腳嘍…… 記得每天都同孩子打打氣. 附上舊文. http://www.edu-kingdom.com/forum ... ead&tid=2376327

老闆又返工, 我又係BK收工先.

like_travel  唔好意思, 借你小小位發表以下文章 ~ 不吐不快 !  發表於 12-7-20 16:07
捨得 捨得 先捨而後得 不是不捨得, 而是捨不得

HY412 發表於 12-7-18 19:33
佢想試探妳是否有去叩門? 然後又想知妳叩門是否成功? 再將收集回來的資料是非當人情出賣....勁討厭 :hamme ...

HY412,

你完全正確呀 ! 呢位家長就係咁!!! 事非當人情, 要知每人最update 的叩門result, 再告知各人最update 既status ! 真是 ......

人家心煩意亂, 10th & 11th 果兩日仲係咁打黎 !

好想   佢 !

HY412  同意   發表於 12-7-20 19:26

thx for sharing
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

醒目開學勳章

回復 龍舌蘭 的帖子

Lan lan,

Sorry, 有事請教, 你話:

"有特異功能的, 有留心啦, 現在除了超級名校會事先選卒, 連地區名校都會事先來校約選. (這點我就事後才知啦) "

事先來校約選, 即係點?? 可否講詳細D??

Thanks!

龍舌蘭  我係後知後覺, 詳情都不了解. 或許可以搵教練打聽一下.  發表於 12-7-25 15:36

yywhk 發表於 12-7-24 22:47
回復 龍舌蘭 的帖子

Lan lan,

yywhk ,

for example : scholarship offer to the elite student to invite for admission of S1 place.

醒目開學勳章

回復 like_travel 的帖子

Oh, 我以為SPCC 直資嗰D先會offer scholarship, 我都知今年有個游水好叻O既女仔係咁入咗去, 原來而家津校都有

like_travel  唔係, 我都係講緊直資果幾間勁野 ~    發表於 12-7-27 14:16

醒目開學勳章

留個位先.

like_travel    發表於 12-7-27 16:37

囝囝無音樂/藝術天份, 怎能訓練成特異功能人事呢?

like_travel  天份呢樣野好難空降, 如果真係要佢學得好, 想必須加倍努力 !  發表於 12-8-2 16:20

超級感謝樓主,同我升小一策略有d相同,雖然剛上小一但我已經開始努力為升中鋪路,(莫見笑,我唔想一下子去到p3.4先谷,我想慢慢去谷)

mymelody2003 發表於 12-8-2 15:04
囝囝無音樂/藝術天份, 怎能訓練成特異功能人事呢?
特異功能,範圍可以很廣泛,視乎學校取態及有那些勁人畢業,要補充後備力量。可以是辯論隊,可以是文學創作,留意心儀學校的學生成就。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

我都好想培養亞仔的特異功能,記得亞仔幼稚園時已開始學游水,五歲幾已懂得自由式,心想,發達啦,可以train 佢游水,作為特異功能,但,亞仔唔like,苦迫又無謂,唉後來,他又想學羽毛球,知道教練費昂貴,閒閒地都要400大元,而且男仔的競爭大太,沒有學,到亞仔小三時,他突然向p.e.老師申請入足球隊,(可能那時候,我逢星期五都跟他踢波,你咪話唔辛苦,仲要番工)又得左,入左足球球,費用平好多,總算有項較好的運動,當然談不上什麼的特異功能.
記得亞仔小一時,他曾經學過乒乓球,效果麻麻,其實他的sports sense 都係麻麻
‹ 上一主題|下一主題