用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 元朗基元中學交流區
樓主: YING951016
go

元朗基元中學交流區   [複製鏈接]

醒目開學勳章

iloveubabay 發表於 13-1-12 22:12
Hi wawaliluk,

我囡囡今年讀F.1, 雖然大考得兩次, 但平時妤多測驗, 唔覺輕鬆, 唔知係唔係精英班, 老師對成 ...

謝謝回覆, 現時普遍中學的精英班, 學校都會對學生有特別高些要求, 學生自然沒有那麼輕鬆, 但沒有辦法, no pain, no gain, 對嗎?

子女讀得開心, 樂在其中, 其實已經是成功教學了。
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。

箴言二十二章六節

醒目開學勳章

昨天,親自往基元走了一轉,看看學校附近的環境及預計交通需時。

請問學校隔離的荒廢地會建運動場嗎?因我見指示牌上所寫是運動場。
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。

箴言二十二章六節

引用:昨天,親自往基元走了一轉,看看學校附近的

原帖由 wawaliluk 於 13-01-15 發表
昨天,親自往基元走了一轉,看看學校附近的環境及預計交通需時。

請問學校隔離的荒廢地會建運動場嗎?因我 ...
係呀,起playground

引用:Quote:原帖由+wawaliluk+於+13-01-15+發表

原帖由 701003 於 13-01-15 發表
係呀,起playground
好耐沒有在此留言,好想八一八今年有幾多人in 基元?

引用:Quote:原帖由+701003+於+13-01-15+發表係呀

原帖由 MATHEWMA 於 13-03-25 發表
好耐沒有在此留言,好想八一八今年有幾多人in 基元?
收果41人,陪跑份子多的是

醒目開學勳章

聽聞中一生已經可以出外用膳, 附近好似有好多餐館. 請問 lunch 要預幾多 $ 一餐比較好呢 ? 另外學校 website 只得英文, 可有中文 ? 我想多瞭解學校, 但英文太多...我唔多識睇
hello hello ~~

回復 丁丁* 的帖子

一般$30一餐都夠,我俾囡囡$40一日連零用錢

醒目開學勳章

謝謝 iloveubabay 的意見
另聽人說每一年全港所有學校的新中一生都需要在暑假期間回校返適應班約2 星期, 請問可有家長知道去年基元中學的中一學生是在暑假那段時間回校返適應課程

回復 丁丁* 的帖子

舊年唔係所有人都要上銜接課程,學校會睇PS1成績,決定新生有無需要上,以我所知,好似入到精英班都唔駛上,剩係要上八月尾連續數日的迎新活動

醒目開學勳章

iloveubabay 發表於 13-4-16 14:21
回復 丁丁* 的帖子

舊年唔係所有人都要上銜接課程,學校會睇PS1成績,決定新生有無需要上,以我所知,好似入到 ...

多謝解答

見到大家留言, 有興趣想知多D!
就快到我囝囝選校了!

回覆:happymamma 的帖子

妳想知什麽?我可以將那知道的在這裡分享!

701003 發表於 13-1-12 17:46
我仔中四,鐘意返學,其實基元全年只有兩次考試,平時功課不多!壓力相對其他中學少!老師教學,各施各法, ...

一年只考兩次試, 每次要溫習既範圍咪好多囉!!平時測驗默書成績會計落成績表嗎?
音樂 及 體育是英文受課嗎?

MATHEWMA 發表於 13-6-10 23:38
妳想知什麽?我可以將那知道的在這裡分享!
請問幾時有Open Day? Thanks!

醒目開學勳章

在基元讀書會否好忙好多活動 ? 小朋友讀了一年了, 開心適應嗎 ? 始終學校行EMI, 在一般中文小學就讀, 會否難適應 ? 不在外補習行嗎?  先謝謝家長們的分享 !

回復 happymamma 的帖子

我印象中好似沒有 open day, 但每年12月都有升中簡介會, 就會開放部份課室作參觀, 你留意基元校網, 報名就得喇 !!

回復 hong_yau 的帖子

我覺得我的小朋友就不算多功課, 不過遇到好 Maths老師, 所以 Maths 功課比較多, 相對地成績也比較好, 學生好有歸屬感, 好喜歡返學!!

BBDAD2009  "Maths 功課比較多"---吾覺, 好少見佢做數學.  發表於 13-6-17 12:03

醒目開學勳章

MATHEWMA 發表於 12-9-17 19:04
係呀!D學生在學校周邊真係幾難搵位食lunch , 所以我仔仔就去到近千色店附近食!

...

千色咁遠, 夠時間嗎? Lunch 是否得1 hr ?  我見學校附近好多餐廳.

醒目開學勳章

MATHEWMA 發表於 13-6-15 22:17
回復 hong_yau 的帖子

我覺得我的小朋友就不算多功課, 不過遇到好 Maths老師, 所以 Maths 功課比較多, 相 ...

Maths 係真要做多d. 基本上 maths 成績好的學生, 都係做得多操返來的.
學校令學生有歸屬感是很重要的. 學生讀書都會特別投入. 請問 Bible 科要考試嗎

MATHEWMA 發表於 13-6-15 22:09
回復 happymamma 的帖子

我印象中好似沒有 open day, 但每年12月都有升中簡介會, 就會開放部份課室作參觀, ...
Thx Mathewma!
‹ 上一主題|下一主題