用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 ·························· ...
go

·························
   6    0    0    0

回復 yuenkw 的帖子

嘩..你都真系太多課外野..邊有時間親子...
哲哲寫真 哲哲私相集

回復 mw7183 的帖子

有o羊關係,上課時間都係我地上班時間。唔上課外堂都係屋企 hea 架啦!

引用:回復+mw7183+的帖子 有o羊關係,上課時間

原帖由 yuenkw 於 12-07-18 發表
回復 mw7183 的帖子

有o羊關係,上課時間都係我地上班時間。唔上課外堂都係屋企 hea 架啦! ...
我有時夜番到屋企都想hea下啦。。

我有時都想 hea 。

不過重點係,無論大人同小朋友,都唔應該成日凈係顧 hea (玩 + 看電視)!都需要做正經野,做正經野的時間,小朋友來講,一日做4-5小數,都唔算太過分掛!

引用:我有時都想+hea+。不過重點係,無論大人同

原帖由 yuenkw 於 12-07-18 發表
我有時都想 hea 。

不過重點係,無論大人同小朋友,都唔應該成日凈係顧 hea (玩 + 看電視)!都需要做正 ...
咁佢依家一日有幾多時間可以hea先?4~5小時including番學?

係呀,(K3) 番學得 3 個小時,每日上 1 - 2 小時校外堂。

校內外的工作紙,平時有心機 1 - 1/2 小時內可以完成。其他時間要來 hea 的,完全無問題。

e+ 呀仔就係想連 1-1/2 小時內可以完成的家課都唔做,放學返屋企後,凈係玩 + 看電視。

我覺得學得太多野啦, 雖然你返工 佢係屋企都係冇野做,
旦我覺得要比返適量既空間佢, 佢會做得更好,
只係個人意見

karenlyk  agree  發表於 12-8-31 17:31
YC  同意, 學野太多都會攰  發表於 12-8-7 13:56
alice44  AGREE.  發表於 12-7-18 17:51

It seems reading is NOT included in your son's timetable.  By the way, kids do need idle time for themselves. Reading a lot is better than doing lots of exercises/ papers.

回覆:小朋友發脾氣唔做功課

我覺得你安排太多活動(包括學術、玩樂班),雖說玩樂課堂只是去玩,但都需要精神、體力去應付!小朋友長期去應付這麼多活動,只會適得其反咋!到時升小學時就麻煩架啦!你都講啦會唔會太多活動啦?你自己都心裡有答案!
同埋小朋友會比較喜歡親子活動,關心和陪伴佢我唸會好啲!

回復 SY_Joanne 的帖子

其實我都心中有數,謝謝各位回複!

都知忠言逆耳、BUT不吐不快。 望到D所謂ACTIVITIES,真係人都DIN AH. 幾歳小朋友、時間要有留白位、YANAMAMI都提左、讀書(看書)好重要、中要有時間発白日夢。
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

我小朋友除左做學校工課,其餘時間都係玩玩玩,無論打波游水甚至打機上網睇電視,只要佢做完功課我都會由佢,佢成績一樣前十。幼稚園時佢咩學前班呀興趣班呀通通唔報,只是正常上課。從小就同小朋友有共識,上堂要專心,做功課要細心,其他佢咩都唔使理。佢依家參加的都是自己選的興趣班,玩又玩得投入。自己係過來人,如果正常接受教育連大學計至少19年,有排你讀,咁早就扯到咁衡,容物易斷,由其係童年,如果佢長大左回想起童年原來都唔快樂的,這對我們做父母的又點對得起小朋友呢?

karenlyk  agree  發表於 12-8-31 17:32
SCKnight    發表於 12-8-29 22:10
pigpigchow  講得好!  發表於 12-7-24 02:51
pigpigchow  講得好!  發表於 12-7-24 02:51
MonkeyGirl  Agree   發表於 12-7-20 16:12

冇試過...因為我囝囝個三年幼稚園學習生活好愉快  !

我仔升小二,小一hea少左,一日hea兩至三個鐘!做功課好快手,趕睇TV!

大家記得要俾小朋友愉快學習呀!

klpoon  agree  發表於 12-7-20 12:43
點算好    發表於 12-7-18 17:13

我都明白家長唔想浪費時間,覺得唔上興趣班d時間過得無value! 但唔好太多,多,每個小朋友定義唔到,如果小朋友有情緒上波動,就要留心,千其唔好令佢地厭倦學習!

pigpigchow    發表於 12-7-24 02:53

好忙

回復 施爾歐 的帖子

同意
‹ 上一主題|下一主題