用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 8月8日去政府做評估,如果有得選擇你地會點決定? ...
go

8月8日去政府做評估,如果有得選擇你地會點決定? [複製鏈接]

大家好,我仔仔現在2歲7個月,係2歲返PN班的時候好坐唔定要走來走去,唔聽指令好大皮氣,幼兒園老師曾經同我講過,叫我找位有I位嘅幼兒園比仔仔,話佢地會識得點照顧仔仔,因我仔現在讀的學校是大班教學的31人得兩個老師,佢話照顧唔到仔仔,個時我已經排緊政府,因為仔仔2歲都未開口講話,就聽朋友介紹去左一間私人發展中心睇下幫下仔仔,職業治療師做過評估後話佢感統有問題,到現在做左幾個月感統治療確實係好左好多,會聽指令都可以坐定10 分鐘,如果有佢喜歡嘅野做可以更專注多一會,言語開始發B,M,S音,PN班到就由返1個鐘加到2個鐘,但始終都適應唔到3個鐘,佢返學係唔會喊,入到學校就頭也不回咁自己行入去,我知道佢返學係開心嘅,但到一定嘅時間就唔耐煩自己攞書包要走,唔比走就開始發脾氣"mum睜",如果做完評估有得簡服務,你地會簡I位定E位呢?請給我些意見,謝謝。(其實我好擔心仔仔唔適應3個鐘嘅課程)
   0    0    0    0

I位 is full time 6 hour per day

醒目開學勳章

等醫生評估咗, 睇佢有乜提議至算啦!
選咗I or E位都要等成年幾兩年, 計劃下等位其間有啲乜嘢訓練俾仔仔, 或者响等侯其間會有變化式進步呢!

回覆:8月8日去政府做評估,如果有得選擇你地會點決定?

如果你有時間教咪e位,始終都有3T睇住!如果你唔會做home training就i位,但未必個個月有ot,pt,加上唔係間間i位都做得好,未必有個別訓練!

其實如果有s位簡,我就會簡s位,我而家都有做職業治療同言語治療,做左4個月都好有進步,但負擔就好大囉。我有做家居訓練的,但仔仔好蝦人,唔會常常聽講,但老師嘅說話就好聽,唔知用咩方法搞點仔仔,我有個大女嘅,阿女我就處理到,但唔可以用教女仔嘅方法教,都想問下大家用咩方法教男孩子?

醒目開學勳章

i 位e位各有好壞,每個小朋友需要都唔同,父母同小朋友選擇,個人意見:應該是父母想小朋友在這階段學懂什麼,然後選擇那一種位能給予小朋友最大的幫助,這樣揀學校比較易選擇。

Capricorn2521  agree. !  發表於 12-8-16 10:05

回復 antheaanthea 的帖子

你帶囝囝去私人做評估,係咪想知佢有無患上自閉症或阿士保加症?如果係,就唔應該俾「職業治療師」做評估,因只有「心理學家或合資格的兒科醫生」才可以做,其他人是不合資格的。

……坐唔定要走來走去,唔聽指令好大皮氣……唔耐煩自己攞書包要走,唔比走就開始發脾氣"mum睜"……如果你囝囝仍有上述問題,主流既幼稚園真係未必啱佢!建議你盡快揾私人認可既專家做詳細評估,睇吓囝囝喺邊方面急需關注。

回覆:8月8日去政府做評估,如果有得選擇你地會點決定?

當然s位最好啦!六歲前係黃金期,就算比你大把時間去私人訓練,有咩好得過每曰八個鐘嘅學校訓練丫?

回覆:fandd 的帖子

政府S位都係經醫生評估後轉介. 都要等1年以上.
私人S位收費貴, 約$9,000 3/hrs.
‹ 上一主題|下一主題