用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問英華今日有無人交了表?
樓主: 哈呣
go

請問英華今日有無人交了表?   [複製鏈接]

回覆:swmami 的帖子

總共3500份申請,升14.8%

小小媽咪

回覆:請問英華今日有無人交了表?

又多幾百份…

最後真的有3500!機會真的很渺茫。

哈呣 的帖子

好多人唔鍾意佢嗰地点,覺得佢cheap,近公屋。傻傻地:;pppp:

Gerard 發表於 12-7-23 11:04
去年考SPB識了一位家長,手持H手袋,大家言談間講開考了什麼小學,我提到我有apply YW,她立即扁咀說什麼地 ...

英華從來都係以草根平民為目標的學校,是為英華精神,你睇佢最後因收生質素轉直資都只係收千五學費便明白。不過都俾校友炳到七彩:

http://blogcity.me/blog/reply_blog_express.asp?f=WFASPK8ZBD96479&id=331406&catID=&keyword=&searchtype=

深水埗有幾雜幾腐敗人所共知,雖然話小学生吾会有机会四出流連,但上到中学又如何?一大班男仔放学後在学校附近活动絶对吾出奇,佢地接觸到啲咩人去过邊到做家长的根本吾会知道。環境会影响人,我只不过擔心小朋友在深水埗讀書会比较容易学壞,纯粹个人覌感,請多多包涵。就正如大家寧揀直資不揀官校一樣,各位也是揀緊自己子女的朋友。

2ling  笑鳥。  發表於 12-7-23 20:04

milky113 的帖子

旺角又如何,咪又有道友,色情場所,机舖,網吧,再加大量黑社會,你又点評論男x箤!:;pppp:

308  咁都會下山去食午飯ga, 個區咪仲雜  發表於 12-7-25 11:08
floracheung68    發表於 12-7-24 23:56
VKwan  人家係旺角半山架  發表於 12-7-23 22:14

引用:旺角又如何,咪又有道友,色情場所,机舖,

原帖由 bigboy129 於 12-07-23 發表
旺角又如何,咪又有道友,色情場所,机舖,網吧,再加大量黑社會,你又点評論男x箤!

...
其實每個申請者咪又係一線,二線,三線,直資加私校。再加大抽獎,之後再叩門,有一間offer,再等下一間更好的offer,直至自己心目中最好ga收左,放曬多餘出街。之不過多人爭,大家都係申請多幾間穩陣。

以D貼士大家,上年YW老師果Part呀仔話有四個老師in。

milky113 發表於 12-7-23 12:58
深水埗有幾雜幾腐敗人所共知,雖然話小学生吾会有机会四出流連,但上到中学又如何?一大班男仔放学後在学校 ...

睇黎你冇去過英華,附近環境當然唔可以與西半山相比,不過和腐敗就應該冇乜關係

jeremyphlam 的帖子

住香港嘅就係上等人,住九龍新界就係下等人,咁我又搬去香港住先,立即變上等人。

少d人報咪仲好,機會可以大d呢!不過我一d都唔覺得英華好平民,因為我個女讀SMC,每早都揸車送女返學,但每日就勁多私家車塞滿英華街!塞完英華就塞SMC,每早都好壯觀架!

thomasha  開私家車不一定不是平民,要看清楚是甚麼型號和開車者是家長還是司機。  發表於 12-7-23 20:03

引用:少d人報咪仲好,機會可以大d呢!不過我一d

原帖由 healthybaby 於 12-07-23 發表
少d人報咪仲好,機會可以大d呢!不過我一d都唔覺得英華好平民,因為我個女讀SMC,每早都揸車送女返學,但每 ...
比起其他傳統名校唔算利害了,你留意下那些車的牌子,大多是普通日本或二線歐洲車。

引用:Quote:原帖由+healthybaby+於+12-07-23+發

原帖由 jeremyphlam 於 12-07-23 發表
比起其他傳統名校唔算利害了,你留意下那些車的牌子,大多是普通日本或二線歐洲車。

...
係呀!d車都唔算靚,不過有車人士,都可以叫中產卦!
當然同傳統和半山學校無得比!

引用:Quote:原帖由+healthybaby+於+12-07-23+發

原帖由 jeremyphlam 於 12-07-23 發表

...
係呀!d車都唔算靚,不過有車人士,都可以叫中產卦!
當然同傳統和半山學校無得比!

做咩毛啦啦扯到咁遠呢?? 如果某地區會影響學生變懷, 估計最合邏輯既推論系會影響學業成績。如果系咁大家又點睇英華既學術水平呢?? 當然有些人仍可說那個地區影響是令人心術不正個個心機極重自私自利.......咁呢尐又的確未必影響學術水平。之但系...........如果真系有人講我會笑爆嘴law

susuwai  Agree  發表於 12-7-25 00:06
susuwai  Agree  發表於 12-7-25 00:06

點算好 的帖子

依個年代真係好多怪獸家長,怎樣的家長,就会有怎樣的兒童,所以點解面試要見埋家長。深水埗咁雜,我以後都唔敢去黃金買嘢,唔俾阿仔出街,就唔驚佢學壞,又或者我变成直升機家長,長時間監視佢。一

308  like  發表於 12-7-25 11:51
‹ 上一主題|下一主題