用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 過了明天还可後補嗎?
樓主: hkangel89
go

過了明天还可後補嗎?

回復 coo1068 的帖子

D書可交校務處,捐助有須要的人,不會浪費,又可做善事行善.總好過掉左.

如果真係心儀, 唔好講話一套校服, 一套書, 10套都會走 !  小朋友前途最緊要, 錢第2度慳過, 搵過 !

所以如果叩過門, in 過, 就算呢一刻無消息, 都唔代表完全絕望, 可能係wait 到好前都唔定架, 只要有人郩, 就全人類一齊郩架.........; 不過話分2頭, 仲之就調節心情, 預咗無先, 到真係有, 就當中咗獎 !

MacMa  態度正確!  發表於 12-7-19 09:53

引用:所以如果叩過門,+in+過,+就算呢一刻無消息,

原帖由 orangebb 於 12-07-17 發表
所以如果叩過門, in 過, 就算呢一刻無消息, 都唔代表完全絕望, 可能係wait 到好前都唔定架, 只要有人郩, 就 ...

王子

其實現在除了等,冇嘢可以做,心態上就當唔得先,讓小朋友享受所派學校的活動,適應新的人生階段。如果最後都係冇奇蹟,成語塞翁失馬便可大派用場了。

Quote:原帖由+coo1068+於+12-07-17+發表如

肯定有, 今日考ps1 都有同學 no show.
都仲有直資學校call 後補..
捨得 捨得 先捨而後得 不是不捨得, 而是捨不得

引用:肯定有,+今日考ps1+都有同學+no+show.都仲

原帖由 龍舌蘭 於 12-07-17 發表
肯定有, 今日考ps1 都有同學 no show.
都仲有直資學校call 後補..
會唔會係遲到?!!因我哋都遲到,又係有人話以為我哋去第度考!!

王子

smallfoothk 的帖子

想問邊d係二三線直資學校?

This is Blythe~~~~~ [img align=right]http://www.imagestation.com/picture/sraid106/peb3d24df3abafa538e08eaa01e1ab5cd/f96dbd55.jpg[/img]

orangebb 發表於 12-7-17 19:53

如果真係心儀, 唔好講話一套校服, 一套書, 10套都會走 !  小朋友前途最緊要, 錢第2度慳過, 搵過 ! ...

Agree!

何況新書新校服可以平小小放二手。

cellon 的帖子

請問書係咪一般無寫名, 書局都肯退呢?

一般應該不可退,但'商務'唔知係咪可以退呢?(唔係定!!!)

orangebb 發表於 12-7-18 06:10
No,一般不肯退。

我試過幾次係商務買, 無記性, 買咗相同書, 有時係練習, 唔肯退錢, 不過肯比換第2 d 野; 教科書咁大銀碼, 如果要換, 都唔知換乜.......不過換返另外教科書可能有機會喎!

我曾經向商務都係買過重複練習...都比我換過第二本..退錢就未試過~

其實如沒遞表俾學校叩門, 打電話有位的話, 學校都係俾有叩過佢地門的學生?, 我朋友, 天天打去學校問, 想睇下還有沒有機會

coo1068 發表於 12-7-19 09:41
其實如沒遞表俾學校叩門, 打電話有位的話, 學校都係俾有叩過佢地門的學生?, 我朋友, 天天打去學校問, 想睇 ...

我相信是。
但如是我,會照去中學遞表&履歷表, 以表誠意。 但可能仍都是沒面試,不過好過DRY等。 但機會不大。  只是盡力吧了。

orangebb 發表於 12-7-18 06:10

如是新書, 沒寫名。  有些書商是可退的。 我頗欣賞囝囝中學是校方可代購新書, 十分貼身服務。

可能我比較悲觀,到了今天仍未有消息,相信没機會了,因明天是DSE放榜,學校全副精神放入去,有嘢都今天做完晒LA。而無LA LA 點解仲要轉校(特別係數愛歡迎的中學)。

因khmama 講過朋友入那間是band3, 但老師講是2B, 所以朋友個心一直唔舒服, 瞓又唔好, 其實一日未開學都有機會, 我叫佢耐心d等候, 機會係好微, 都好過無, 但剛上瑪利諾神父網, 佢地今天s1 要考英文, 名單都無佢女份, 都係幾十人考, 可能太忙, 叩門人士沒有時間整卦,