用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 靚次伯中學
go

靚次伯中學

今年我個囡派左去靚次伯中學,佢好唔開心,去左其他學校叩門。有學校收佢,所以去返攞注冊證。之後靚次伯既老師同副校長都出曬動,極力挽留我個囡。佢地既工作態度真係令我好感動值得一贊,突然覺得有D唔好意思。不過最後都攞返注冊證去第2間中學注冊。

chann 發表於 12-7-16 21:52
今年我個囡派左去靚次伯中學,佢好唔開心,去左其他學校叩門。有學校收佢,所以去返攞注冊證。之後靚次伯既老師同副校長都出曬動,極力挽留我個囡。佢地既工作態度真係令我好感動值得一贊,突然覺得有D唔好意思。不過最後都攞返注冊證去第2間中學注冊。其實佢間學校都唔差。 ...

靚次伯差不差,問問學校附近的街坊便知。
或在平日上學的日子,在返學或放學時間到學校門口,自己親眼看看。

但佢地既工作態度真係好好

LoYKE    發表於 13-7-12 22:42

chann 發表於 12-7-16 22:12
但佢地既工作態度真係好好
如果真係好. 點有理由咁多年都未扭轉大家觀感?

我做人就好公道。我相信band 3學校的老師一般都要用愛心和耐心來和同學溝通。唔好話你地好驚d子女入左間唔知點樣band 3學校。坦白說,老師都好驚去到d唔知點樣band 3學校度教書,佢驚你時,你又驚佢。最驚就更係遇到d天不怕地不怕的學生啦。

band 3學校最大問題係收不到好的學生,但比起有其他家長話那些沙田區某間band 1頭的老師已可愛得多!
:verycold: :verycold: :verycold:

ohnono 發表於 12-7-17 00:04
我做人就好公道。我相信band 3學校的老師一般都要用愛心和耐心來和同學溝通。唔好話你地好驚d子女入左間 ...

都話band 3係學生,唔係學校或老師,有好多在這些學校任教的老師以前都是Band 1學生。

如有band 3學生入咗所謂名校,大部份名校老師的方法都只有放棄、置之不理,甚至使他離校。

Cello093 發表於 12-7-17 12:46
都話band 3係學生,唔係學校或老師,有好多在這些學校任教的老師以前都是Band 1學生。
如有band 3學生入咗 ...

BAND 3學生入名校的機會始終係細。不過就算BAND 1學生又點唧,有間好學校比你,你又唔珍惜,好快就會變BAND 3機會大D。

:verycold: :verycold: :verycold:

樓主做對的.

我認同ohnono的講法,band 3學校最大問題係收不到好的學生,而收不到好的學生又那來本錢將間學校搞好呢?我相信這間學校的老師及校長都想把學校搞好.但始終巧婦難為無米之炊,

回復 chann 的帖子

樓主一定唔需要後悔 !

ohnono 發表於 12-7-17 14:12
BAND 3學生入名校的機會始終係細。不過就算BAND 1學生又點唧,有間好學校比你,你又唔珍惜,好快就會變BAN ...

同意,我都同阿仔講,學校沒分banding,最主要係佢地班軟件小朋友,就算學校依個硬件做得幾好,
                 都要你地配合,學校地先有機會升呢,試問有邊間學校唔想自己個名勁DO架。依幾日見到佢中學D 
     老師真係有關顧學生,我個心都定D,只有看緊自己隻小鬼,要小心交朋友,唔好學壞。
阿媽

樓主你應該為拉番個女而高興!

信媽 發表於 12-7-18 21:31
樓主你應該為拉番個女而高興!
拉番個女?

信媽  我意思係好彩無比呢間學校極力挽留!  發表於 12-7-19 23:55

chann 的帖子

請問叩到那一間中學?

潔心女子中學,佢小學校長說此校是B2,但有些人又說是B3,不知怎算好

chann 發表於 12-7-19 21:53
潔心女子中學,佢小學校長說此校是B2,但有些人又說是B3,不知怎算好

不用太擔心!Band 2和Band 3的分別沒有Band 1和Band 2咁明顯,因為以往我地可以用英中和中中去分別。但Band2和Band 3只是他們收的是Band 2學生還是Band 3學生。當然band 2學生成績會較好一點,若果是band 2尾band 3頭的話,分別不大,你看khmama的排名表就知,有時可能多一兩個同學可以在會考拿到14分就可以升為band 2,反之亦然。無謂去執著band 2或是band 3了。最緊要反為係校風好。如果你問我潔心定靚次伯,我反為喜歡潔心,不是靚的老師不好,只是沒有了男同學的煩惱!

回復 ohnono 的帖子

謝謝你的分析,其實我係女兒升中派位後才知道有教育王國這個網站,很多謝你及所有向我提供寶貴資料的朋友

ohnono 發表於 12-7-20 00:32
.....,不是靚的老師不好,只是沒有了男同學的煩惱!

靚的老師當然好,越靚越好。

其實小朋友讀書,如果能夠得到一班有心嘅老師教,不是好過只有banding嗎,
因為在照顧每一位學生的心力會大一點,將來學生的成長一定會更大(當然是包括學業和行為方面啦)
覺得banding差不多點解唔去一間有心的學校呢?!?!?

回復 victoria2007 的帖子

有道理