用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘學校(小學部) 機會總是留給有準備的人 - 後記
樓主: Ben2003
go

機會總是留給有準備的人 - 後記  

sibylyau 發表於 19-1-13 06:25
我現正情況和感受跟仲軒媽媽一樣,0 offer 只有一個waiting非常明白此番感受,內心不斷找原因而導致這結果 ...
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。
但是,有準備不一定能找緊機會,因為....
命運就是這樣的敲門。

很真實….

要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。
黑暗是可怕的,極難耐的.....

但是,不久的未來,你將會發現,渡過了黑暗,就是黎明。

加油!

尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。
命運就是這樣的敲門。
但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

Ben2003 發表於 19-1-13 11:52
...
多謝你!呢兩日到翻舊post,睇到你好多舊post,今年我大女都有去考KTS,而家只得aps kts 未出result。
去左幾間學校見d 學生真係每間學校各有特色,最令我impressed既學生除左女拔,KTS亦係其中之一。

可惜,我估我女應該都難入2nd in , 聽返佢自己陳述就考得吾係太好,唉!

仲軒,今年六年級,很快就升讀中學,如果問他在 KTS 就讀的感受,可能仲軒會說….

Anders Ho - KTS P6 graduation ceremony 真的愛你手語歌
https://www.youtube.com/watch?v=SVRpjII1qQA
命運就是這樣的敲門。
但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

去年, 我會說:
可惜不是每人都找到自己閃光點和自信, 起碼我果個小朋友未找到. 成績好並不代表有自信, 在升中路上有更多險阻, 波折重重... 學校做的是否足夠? 真心認為KTS做得已經夠多夠好了, 問題是她自己成熟程度大落後.

今年, 我會說:
升中後雖然成績並不好(主要是人懶...) 但好處是從不hea做. 十分感激學校(尤其是老師+教練)教會她認真的態度.  我認為目前而言, 認真的態度比成績重要得多.

Ben2003    發表於 19-1-18 00:56

joeyxlma 發表於 19-1-17 10:49
去年, 我會說:
可惜不是每人都找到自己閃光點和自信, 起碼我果個小朋友未找到. 成績好並不代表有自信, 在 ...
禁又唔好話佢升中後成績唔好,升中後係另-个境界嘛,点可以同小学比?

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
簽名被屏蔽

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
簽名被屏蔽

Yanamami 發表於 19-1-26 17:11
禁又唔好話佢升中後成績唔好,升中後係另-个境界嘛,点可以同小学比?
F1完結, 終於明白你話另一個境界是什麼意思了!

joeyxlma 發表於 19-7-15 17:46
F1完結, 終於明白你話另一個境界是什麼意思了!
从新出發。我女都升中四,完成初中,揀好科又再从新出發。

Yanamami 發表於 19-7-15 17:50
从新出發。我女都升中四,完成初中,揀好科又再从新出發。
揀了那些科呀?

joeyxlma 發表於 19-7-15 18:01
揀了那些科呀?
唔拿更科:Econ, Bio, Geog, M1

Yanamami 發表於 19-7-15 21:23
唔拿更科:Econ, Bio, Geog, M1
分散投資?

joeyxlma 發表於 19-7-17 13:29
分散投資?

喺乜都唔中意讀大學唔會揀醫護、工程、商。。。。所以幾本上讀乜都可以。

Yanamami 發表於 19-7-17 14:40
喺乜都唔中意讀大學唔會揀醫護、工程、商。。。。所以幾本上讀乜都可以。 ...
咁可以揀乜讀?

bettyay 發表於 19-7-29 13:31
咁可以揀乜讀?
大学?到时佢自己睇……淨番Social Sci既科。家姐都係讀d騎呢科(Global Studies & Int'l Relationship,副修西班牙文), 佢或者可以讀下犯罪心理學古靈精怪就啱佢。佢有讀开韓文,而加再追加日文……大概唔会餓死啩~

bettyay    發表於 19-7-29 18:57
bettyay    發表於 19-7-29 18:57

Yanamami 發表於 19-7-29 14:07
大学?到时佢自己睇……淨番Social Sci既科。家姐都係讀d騎呢科(Global Studies & Int'l Relationship,副 ...
西班牙文、韓文? 考埋DSE?

joeyxlma 發表於 19-8-3 19:57
西班牙文、韓文? 考埋DSE?

家姐係大学2nd major 西班牙文。妺自己鍾意学韓文,韓文DSE無得考喎~

回覆 Yanamami 的帖子

厲害啊!

joeyxlma 發表於 19-8-7 00:07
回覆 Yanamami 的帖子

厲害啊!
Sor, my mistake. 原來佢果个应該double degree 但minor Spanish, 唔係2nd Major. 我朦茶茶

她在英國讀?