用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

:,

elbar  No comparison, no answer.  發表於 12-7-16 12:23

Is transportation a concern?

like_travel  thx ! no concern for transportation... just concern the atmosphere.  發表於 12-7-16 11:11

Your daughter is so smart!!

like_travel  not at all, 佢真係叻就去左top 1 la ~  發表於 12-7-16 11:12

SSGC好好架!不過對我來説返而是交通問題,因為不知道你另外一間band 1A是那一間,很難作出比較.
中學時間又長,又有好多課外活動,我覺得搵間近些會好啲!

日常 發表於 12-7-16 11:08
SSGC好好架!不過對我來説返而是交通問題,因為不知道你另外一間band 1A是那一間,很難作出比較.
中學時間又 ...

多謝

對!此終都係佢本人讀,最重要是她開心,開心就會讀得好!
我都覺得囡囡好叻,能夠扣到咁多好學校! 所有的辛苦都直得,對不?

like_travel 發表於 12-7-16 10:51
叩門成功~ 學校打來叫我囡註冊, 但我囡已叩到另一間Band 1A, 我本人較欣賞 SSGC 多一些, 但好怕大部份女同 ...
不如PM khmama 問間。

日常 發表於 12-7-16 11:30
對!此終都係佢本人讀,最重要是她開心,開心就會讀得好!
我都覺得囡囡好叻,能夠扣到咁多好學校! 所有的辛苦 ...

都算對得住佢自己 lor, 我常對她說 "讀幾多書, 將來搵到幾有前途既工, 都係屬於您自己, 唔係為父母0架"

SSGC有一半是外來生,幼稚園上到中學嘅唔多過25%。

Yanamami  55....有好多APS女生.  發表於 12-7-16 12:44

我都係咁同佢哋講,如果想第日搵份好工就要努力啲讀書啦.
Like_travel你辛苦咗咁耐是時候休息吓啦,真的好'鄧'妳開心入到一間好的band1中學,不用再擔心.

Like_travel你辛苦咗咁耐是時候休息吓啦,真的好'鄧'妳開心入到一間好的band1中學,不用再擔心.

日常 發表於 12-7-16 13:00
Like_travel你辛苦咗咁耐是時候休息吓啦,真的好'鄧 ...

totally agree with you ! work hard for almost 2 years (since P4), now with some 失落感呀 (我真有些變態) !

headwind  生多個, 再玩過!  發表於 12-7-16 14:12

LingChiBaBa 發表於 12-7-16 12:11
SSGC有一半是外來生,幼稚園上到中學嘅唔多過25%。

但中學部收晒小學全部女生呢 : )

回復 like_travel 的帖子

小學部畢業女生每年<100人。

日常 發表於 12-7-16 13:00
Like_travel你辛苦咗咁耐是時候休息吓啦,真的好'鄧妳開心入到一間好的band1中學,不用再擔心. ...

Like_travel, 係時候休息同輕鬆,計劃一吓暑假同囡囡到邊處travel吧。

like_travel  many thanks ! My best friend Cellon   發表於 12-7-16 14:56

唔知叩到邊間1A校真係好難PICK, 但SSGC絕對係好學校, 成績好, 活動多. 而其"聯系"亦係佢的好處, SSGC係有逾百年歷史的著名女校, 人才輩出, 好多畢業生因著背景及成績, 日後都會在社會上有一定的"位置", 小師妹們"後出來工作, 或多或少會因此而有少少"得著". (純粹個人意見!)

like_travel  cannot agree more ! that's why i prefer SSGC much more, but my daughter has decided to take offer from the other one, i have turned down the offer from SSGC again !  發表於 12-7-16 15:37

Ting0329 發表於 12-7-16 14:42
唔知叩到邊間1A校真係好難PICK, 但SSGC絕對係好學校, 成績好, 活動多. 而其"聯系"亦係佢的好處, SSGC係有逾 ...

請恕我未能告知另一間叩到既係那一間band 1A, 因為我囡小學好人多都知我叩倒那幾間中學, 如果(揚)出來我校好多人都知like_travel 係邊個家長. 保護吓個囡, 所以懶神秘..... sorry ~

只可以講另一間band 1A 中學只係一間地區名校, 本區以外無咩人識, 可以話問100個人只有5個人識 ~ 見笑 !

MC1128  haha,我唔信!  發表於 12-7-16 15:56

like_travel 發表於 12-7-16 15:32
請恕我未能告知另一間叩到既係那一間band 1A, 因為我囡小學好人多都知我叩倒那幾間中學, 如果(揚)出來我校 ...

MC1128 , 誰不愛名氣 ? 我真係好想亞囡like SSGC.... as ssgc 論名氣, 人脈..咩都勝過而家果間, 可惜亞囡今日下午拿著新買回來的校服都鬼咁雀躍..... 真係好難掃佢慶

回復 like_travel 的帖子

可能你女兒唔鐘意旗袍

like_travel 你個女是否叩到曾記?  可以話你知,SSGC呢位新任外籍校長好好、評價高,而SSGC 好多家境富裕的學生都不在港升讀高中,多數都係到外國升學。