用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 油麻地真光女書院交流區
樓主: lauerica
go

油麻地真光女書院交流區  

helloguys,其實C,D班除左成績差的,操行會唔會又差的?

有冇家長可以分享下?謝謝!

星期一開始返幾日學,阿女期待中

BallBallMaMa    發表於 12-8-12 01:40

A班係英文叻, 其他班唔等於成績差同操行有問題.  升中一會有好多英文功課, 特別係writing. 運動衫會係分左四個社之後先至買. 波鞋以白色為主,  唔得的話自然有老師話你知.     

必必 發表於 12-8-13 21:34
A班係英文叻, 其他班唔等於成績差同操行有問題.  升中一會有好多英文功課, 特別係writing. 運動衫會係分左 ...
多謝回覆,今日分左社啦,第一日已經有英文功課。

唔駛客氣.

tocan
返埋今日又放假,呢幾日你個女習慣嗎?我個女返得好開心,係呢幾日暫時做左班長同埋班代表,阿女好享受呢。

lauerica 發表於 12-8-16 15:34
tocan
返埋今日又放假,呢幾日你個女習慣嗎?我個女返得好開心,係呢幾日暫時做左班長同埋班代表,阿女好享 ...

我個女都好開心, 她説老師都很好人, 她很喜這校! 佢從第一天開始是自己上學.

tocan 發表於 12-8-16 16:26
我個女都好開心, 她説老師都很好人, 她很喜這校! 佢從第一天開始是自己上學. ...
我個女都係要自己返學,唔肯比人送,不過第一日放學坐MTr,比個陌生男人搭訕,
阿女祗好未到站落車先,等坐下一班,避開個金魚先生,真係都有D擔心。

回復 lauerica 的帖子

D金魚佬好鍾意著長衫的細路女, 叫阿女唔好驚, 撘MTR要行入車廂裡面, 唔好企係門口同人迫 (好易俾人摸)
仲有, 唔好話我種族歧視, 見到南X裔要行遠D

BallBallMaMa 發表於 12-8-17 10:53

D金魚佬好鍾意著長衫的細路女, 叫阿女唔好驚, 撘MTR要行入車廂裡面, 唔好企係門口同 ...
多謝關心,阿女就無話驚,我地做父母會驚多過佢。

開學2日,你地D囡囡習慣嗎?我個女好開心,得閒上來分享下。

我女中四,我最唔滿意家教會每年賣書,每年都唔見書.

真光女書院校褸出讓
穿了三年半,很新淨,不想浪費。
惟右手衣袖被燒溶了一個五毫子之大小,完全不顯眼,沒有破孔。
尺寸115,適合約高160cm同學。
售40元。有意pm。謝。(:

回覆:油麻地真光女書院交流區

想請教下各位油真家長,油真是否很多活動?多功課嗎?中文通識小朋友是否吸收好啲?老師教學認真嗎?有輔導班嗎?學校生活如何?對不起太多問題,因為都心儀真光,想了解多啲。請幫幫忙🙏🙏

活動可以自已決定參加與否,可以話多也可以話小,如果英文底子打得好中、英都唔係問題啦,相對英文底子冇咁好,當然中文吸收會較好,功課量都好多下,阿女可以做到每晚十二點幾,可能佢手腳慢,至於老師教學,阿女話的老師都教學好好同好認真,呢點你可以放心,如有問題可以隨時發問,高興認識你。

Lauerica 我都好高興認識你,咁油真有冇補底班?面試大概係點?可否分享一下?謝謝

想請問大家油真如何處理學習差異的學生?老師以關愛學生還是成績為重呢?全女孩的比較心重嗎?是否傳聞較活潑而且成績較邊緣的女孩應付得好辛苦,不適合!謝謝回應先!

放棄BPS 入到呢間好開心~

tocan  為什麼放棄BPS?  發表於 13-7-15 14:57