用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 油麻地真光女書院交流區
go

油麻地真光女書院交流區  

今年升中一,有冇舊生家長可以分亨下校内情況?例如有冇分精英班,考試有冇名次等,Thanks.

無人分享?

F.1無分精英班
F.2,3 A班係精英班 跟全級英文名次排
全級英文頭三十幾名入A班 其他3班平均分配
成績表每科有級名次
而成績表上有總成績既班名次 而級名次就好似係頭80先有

有咩想問歡迎再問 :)

helloguys 發表於 12-7-16 15:06
有咩想問歡迎再問 :)
唔該哂你先,好詳盡,但今日隨左考ps1卷重要額外考多份英文卷,相信呢份卷都係用作分班,會唔會而家F1都有分精英班,老師教學用心嗎?
你女兒讀中幾?

回復 lauerica 的帖子

我有個女畢左業啦,仲有一個升中四
依我所知,而家學校F.1無分精英班
呢兩年都無,我細女果年仲有
額外考果份英文卷應該用黎分邊個暑假要返多幾日英文班(for英文比較差既學生,唔同bridging course)
大部份老師教學都用心,都好nice,學校行雙班主任制,多數一個年資長既老師帶住一個年資短既老師
學校都有大姐姐計劃,成年都有d F.3,4既姐姐帶住d妹妹幫佢地適應中學生活

明白哂!額外考果份英文卷原來係咁解,等我地同阿女重以為分精英班,咁即係話F.1讀邊班係隨機選擇,要話返比阿女聽先,如果唔係派左D班阿女實會唔開心,嘻嘻!不過聽到你話老師教學都用心,都好nice,呢點真係好重要,相信阿女係學校會生活得很愉快,多謝哂你的資料,麻煩哂!保持聯絡。

helloguys 發表於 12-7-18 01:27
回復 lauerica 的帖子

我有個女畢左業啦,仲有一個升中四

您好, 我囡囡都是升中一, 請問有PE 時, 運動衫是否返學校換?  運動鞋要全白嗎? 是否一點色都不能有? 功課量多嗎?  唔好意思咁多問題! 學校好像很嚴啊!

tocan 發表於 12-7-18 09:58
您好, 我囡囡都是升中一, 請問有PE 時, 運動衫是否返學校換?  運動鞋要全白嗎? 是否一點色都不能有? 功課 ...
hi,新同學女好,有空多D入來交流下,記得先前都同你傾過。

好呀! 因為大家的目標都是這幾間

tocan 發表於 12-7-18 10:13
好呀! 因為大家的目標都是這幾間
唔使拿刀仔出來既,嚇死人咩,ha,ha。

tocan 發表於 12-7-18 09:58
您好, 我囡囡都是升中一, 請問有PE 時, 運動衫是否返學校換?  運動鞋要全白嗎? 是否一點色都不能有? 功課 ...

恭喜曬先~
運動衫係要返學校換,其實都係一個cycle一日,上堂前換運動衫,落堂後換返校服
其實運動鞋大部份白就OK,市面上果d大多都適合
功課一定多,d科比小學多咁多
d tests,quizs 都比較多,由十月到到聖誕前

helloguys 發表於 12-7-19 21:07
恭喜曬先~
運動衫係要返學校換,其實都係一個cycle一日,上堂前換運動衫,落堂後換返校服
其實運動鞋大部份白 ...
謝謝你的回答啊

㸃解咁冷清?無乜舊生家長係度咩?

lauerica 發表於 12-7-20 18:27
㸃解咁冷清?無乜舊生家長係度咩?
請問有沒有收到6/8 上英文堂的信?是否上不上都会有信?

暫時未收到,有封咁既信咩?你收到?

lauerica 發表於 12-7-24 15:37
暫時未收到,有封咁既信咩?你收到?

頭先問左學校, 阿女唔使另外再上, 好似叫英文培訓. 如果17/7下午個試唔達標就要上

tocan 發表於 12-7-24 16:01
頭先問左學校, 阿女唔使另外再上, 好似叫英文培訓. 如果17/7下午個試唔達標就要上 ...
明白,如果唔達標學校係咪電話通知?

lauerica 發表於 12-7-24 16:15
明白,如果唔達標學校係咪電話通知?

TEST 後一星期內發信, 我見今日都未收到,就問

tocan 發表於 12-7-24 16:20
TEST 後一星期內發信, 我見今日都未收到,就問
你好想收到咩?嘻嘻!我就唔想啦。