用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 St Paul's Convent vs 張祝珊
go

St Paul's Convent vs 張祝珊 [複製鏈接]

契女現讀不錯的地區小學,成績保持前三名,心儀SPCS,但父母則偏向張祝珊,覺得男女校好啲,契女煩惱中,想聽多啲意見,大家可否幫幫忙?

0    0    0    0

回覆:St Paul's Convent vs 張祝珊

SPC要考入不易,CCS要係自行或派位都大把人爭,2間考曬考到先再唸吧!

成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

SPC要考入不易,CCS要係自行或派位都大把人

原帖由 SaBB 於 12-07-14 發表
SPC要考入不易,CCS要係自行或派位都大把人爭,2間考曬考到先再唸吧!
可試埋 DGS, SPCC

回覆:samer 的帖子

還是祝已派到CCS但又扣入心儀SPC? 讀書個個係小朋友,入到自己考到既dream sch 一定會開心d有心機d讀書,不是事半功倍嗎?

成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

還是祝已派到CCS但又扣入心儀SPC?+讀書個個

原帖由 SaBB 於 12-07-14 發表
還是祝已派到CCS但又扣入心儀SPC? 讀書個個係小朋友,入到自己考到既dream sch 一定會開心d有心機d讀書,不 ...
咪攪錯,SPCS 係 女校,SPC 係 男校。

醒目開學勳章

spcs 係好多女仔的dream school, 既然係契女自己的選擇, 我覺得, 應該比佢去試, 試左得先再諗

我個女當年都有去考過...............係佢自己選擇, 要求, 我覺得, 做家長應該尊重佢意見, 除非間學校係好差, 如果吾是, 一試無妨

簽名被屏蔽

kenfu 發表於 12-7-14 17:36
好小女's家長會揀男女校先, 通常怕自己個女俾人蝦, 正路都試曬女校先.
我個果係仔, 但會揀CCSC先, 因為想佢 ...
請問通常全級考第幾之耐, 人CCSC 先有把握?

全級考10名內

minmin  如全級10名內, 係咪應該考皇仁呢?  發表於 12-7-15 13:29

回復 mary2000 的帖子

小朋友好叻,那現在入左邊間學校?

‹ 上一主題|下一主題