用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿天主教小學 今年又傳隔離中學轉直資...
樓主: avbee
go

今年又傳隔離中學轉直資...   [複製鏈接]

醒目開學勳章

回覆:今年又傳隔離中學轉直資...

吃喝玩樂豐衣足食長期供應, 大小姐企自己受曬; 讀書測考練琴就交差比阿媽, 做多啲都荒死蝕比我

請問你地講優良獎係講繄小學嗎?知道今年P1每班有幾個?THX

回復 Rattie 的帖子

係去年升小四時,阿女話某某同學拿優良奬但成績不好。我都覺得不大有可能。

回復 beautybbg 的帖子

係小學呀!每班最多10個,有少無多。

snkwok 發表於 12-8-10 22:23
回復 Rattie 的帖子

係去年升小四時,阿女話某某同學拿優良奬但成績不好。我都覺得不大有可能。

升小三、四時好多時都會有 d 輕微嘅變動
除了嗰班叻人繼續叻之外
有 d 平時名不見經傳嘅會上咗嚟
咁可能令人錯覺佢係成績麻麻

點解 quota 有少冇多?
咪就係因為主科有個 C 令到你其餘都係 A 都冇用攞唔到個優良獎囉
如果有多過 10個人都 qualify,咁就一係要鬥多 A or 鬥高分

回復 snkwok 的帖子

大小姐們的說話只可信6成

上星期六去小一家長會; 聽校長話擴建校舍; 同可能搬到柴灣(tempoary)@2014最快;   另外最重要中学同教署申請緊直資; 校長話最快都要2014年; 如果2014年入到中學都系資助....但之後就段龍.....關校長話隔離; 都好願意收返小學D學生; 但成積一定要考好D.......咁即系話以后吾會好似依家咁收返80-85%小学学生

最好2015或之后轉; 希望大女可以入到......小女難D

avbee, 小女今年都係升sppcs小一, nice to meet u

其實好嘅資助學校(特別係天主教學校)會續漸轉直資, 以換取更大自由度同抵抗成立法團校董會嘅壞處...所以避無可避...特別係小女今年先小一...所以早打定輸數...中學要交學費...如要操練佢考直資, 話唔埋試埋其他

搬到柴灣係好事...因轉全日...諗咁多都無謂...煮埋黎先食... 不過今年小五就慘啲...可能要做直資guinea pig...
我們的天父,願你的名受顯揚,願你的國來臨,願你的旨意奉行在人間,如同在天上.求你今天賞給我們日用的食糧,求你寬恕我們的罪過,如同我們寬恕別人一樣.不要讓我們陷於誘惑,但救我們免於凶惡.亞門.

在2014年中學真的轉直資, 還有小學會在2014或2015遷往柴灣天主教小學作臨時校舍. 好彩個女出年讀中一, 無大影响, 唔就麻煩了!

係天主教海星小學

其實讀全日先會無唒時間!

請問有無人知搬去臨時校舍,幾耐先會搬返跑馬地?

回復 candy7243 的帖子

係校長親口對我朋友說的, 是一位學生家長, 佢都幾緊張架, 因為佢個細女明年入小一, 所以佢親口問校長囉!

幾耐先會搬返跑馬地?  i guess at least  2 years

回復 avbee 的帖子

我諗由擴建到完成, 真的起碼2-3年我估.

其實我不喜歡全日制, 反而我鐘意下午班, 可惜以後都要番上午班了, 真懷念番下午的日子! 夜晚玩幾夜都不用驚囡囡唔夠訓!

咁海星小學搬去邊?

引用:咁海星小學搬去邊?

原帖由 aminafy 於 12-09-03 發表
咁海星小學搬去邊?
兩年前已被殺

‹ 上一主題|下一主題