用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿天主教小學 今年又傳隔離中學轉直資...
樓主: avbee
go

今年又傳隔離中學轉直資...  

引用:如果係咁嘅原因,全港所有天主教學校都會轉

原帖由 七點半 於 12-07-31 發表
如果係咁嘅原因,全港所有天主教學校都會轉直資/私校?三間睇齊?點解銅鑼灣聖保祿是私校,跑馬地則轉直資 ...
私校喺自負盈虧;直資可按人頭教局資助,但又可以有自己套教學,不受教局限制,彈性大,最直接就喺教學語言,唔需要取錄八成以上第一組別學生而又英語達到某一%(唔記得數據)!
因七成派位(三成自行選卒)唔保証入讀學生嘅水平!

回覆:七點半 的帖子

照你咁講,藍田聖保䘵都轉埋直資?

引用:唔知大家仲記唔記得香港區主教陳xx幾年前同

原帖由 hakee 於 12-07-30 發表
唔知大家仲記唔記得香港區主教陳xx幾年前同政府打官司但輸了,其實這件事就係今天講的洗腦教育。因政府要干 ...
藍田嗰間都要轉埋?啲料從何得知?

咁我女9月係SPSS 中二係咪轉左直資都唔駛比學費到中六?

係呀,升S1時是津校,6年免費。

回復 piggy-ma 的帖子

唔該哂 ! 雖然我女唔駛比, 但如果要比2千幾蚊一個月, 同Convent一樣係其他方面攪好d, 我覺得都值得比.

Hi 台長,我跟你意見一致,不會介意為女兒讀好學校而多付$3000。希望轉直資後,跟SPCS般成 highest value-added 學校。

convent is convent......

Piggy-ma        我係小學概覽睇到銅鑼灣係私校!

回復 avbee 的帖子

雖然無"精英班"、ranking,但是每年學期尾到發優良獎,每班都各有10個(頭10名),所以各同學都以這獎為目標。

阿女話有同學平均分C都有『學業成績優良獎』。
而且不一定有10個,試過只有7-8個

回復 七點半 的帖子

Extracted from Prospectus of SPCS' official website
http://www.spcs.edu.hk/index00.htm

Since September 2004, SPCS has changed its status from Grant-in-aid School to Direct
Subsidy Scheme (DSS). This change has reaped many benefits and flexibility that enhance
the school's unique vision and mission of developing an all-round educational excellence that
is being recognized by all renowned institutions, both locally and internationally. The existing
values of excellence and efficiency will be strengthened to provide an education of worldclass
standard for our Paulinians.

chatroom台長    發表於 12-8-3 16:47

piggy-ma 的帖子

是不是spcs小學是私校,spcs中學是直資呀?

回復 sixlau 的帖子

沒錯我睇了小學及中學概覽了......小學是私校.....中學是直資......

snkwok 發表於 12-8-2 20:48
阿女話有同學平均分C都有『學業成績優良獎』。
而且不一定有10個,試過只有7-8個 ...
吓!c都有學業成績優良獎?是進步獎吧??
我都有擔心,各班頭十名,40個可自稱為band 1,但例如D班第11名亦可能叻過B班的頭十名,要看那班整體質素.既然說是打散分班,學業成績優良獎都不等於什麼,所以又是朝著個A GRADE努力吧.

愛愛地球 發表於 12-8-8 10:15
吓!c都有學業成績優良獎?是進步獎吧??
我都有擔心,各班頭十名,40個可自稱為band 1,但例如 ...

根據阿女以前嘅年代:
優良獎嘅意思係要主科成績有 A/B(優/良)級
之外仲要達到個最起碼嘅分數
配額得十個 有少冇多
平均分 C 嘅都攞到有點兒匪夷所思

就係因為冇精英班 同學分佈其實都好平均吓
班頭十絕對係個指標
因為好難會有老師肯話你知你女係弟十一囉
另外我亦相信我哋 band1 學生數量係超過 1/3 嘅
阿女嗰屆升咗去第二間好啲嘅學校十居其九都屬於攞優良獎嘅女女

Rattie 發表於 12-8-9 14:14
根據阿女以前嘅年代:
優良獎嘅意思係要主科成績有 A/B(優/良)級
之外仲要達到個最起碼嘅分數
謝謝分享!總之都係”一味努力”啦.到時中左六合彩既話,讀spss直資又得;成績夠好另謀高就又得...嘻嘻.

愛愛地球 發表於 12-8-9 14:42
謝謝分享!總之都係”一味努力”啦.到時中左六合彩既話,讀spss直資又得;成績夠好另謀高就又得... ...

好一句 "一味努力"
認真攞膽 @@

Rattie 發表於 12-8-9 15:19
好一句 "一味努力"
認真攞膽 @@
其實我嘅意思是要她認真面對自己的工作,正如我返工都要做好我份工,交給老闆的文件不能下下都careless mistake,著她盡努力完成.
她已經比起d朋友仔沒有太大分數的壓力,其他學校標榜分數,在堂上宣讀名次及得分...等等.我沒有要她一定取得多少分以上,因為要視乎份卷的深淺. 嘻嘻.

愛愛地球 發表於 12-8-9 15:39
其實我嘅意思是要她認真面對自己的工作,正如我返工都要做好我份工,交給老闆的文件不能下下都carele ...

exactly ~ 盡本份讀好書係佢自己嘅責任
學到嘅知識係屬於佢自己唔係媽咪
媽咪幫得到嘅一定幫 比到嘅資源一定比

我時時同個女講 你覺得 ok 嘅我都冇所謂