用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿天主教小學 今年又傳隔離中學轉直資...
樓主: avbee
go

今年又傳隔離中學轉直資...  

(一廂情願)   我認為有官方公佈後, 之後入小一的才受直資安排影響.這樣才合理.  因為在不知情之下家長是想有直屬中學之利, 大家認為如何?

真希望不要轉直資,维恃不變,..因為大家選擇这学校都系可以直上中学同,吾使学费...

真希望不要轉直資,维恃不變,..因為大家選擇这学校都系可以直上中学同,吾使学费...

回覆:avbee 的帖子

舉腳贊成不轉直資!

引用:(一廂情願)+++我認為有官方公佈後,+之後入

原帖由 愛愛地球 於 12-07-22 發表
(一廂情願)   我認為有官方公佈後, 之後入小一的才受直資安排影響.這樣才合理.  因為在不知情之下家長是想 ...
説得對!我喺睇中佢哋嘅直屬99個肥豬肉先考慮選佢(4升5)!剛經歷完大仔升中(8升5)真的有壓力㗎!

舉腳贊成不轉直資!
我愛BB

回覆:25660859 的帖子

25660859 請問你小朋友讀哪一班?

引用:舉腳贊成不轉直資!

原帖由 25660859 於 12-07-27 發表
舉腳贊成不轉直資!
加埋我雙腳呀唔該!

好開心,剛收左我女,分左去1A
我愛BB

真的是過了一關又一關先入到,現在才講出來因為那天都好幾個女仔in,怕她們會失望了,我原來派到的也是好學校。不過,我們是最愛這間。
我愛BB

我見幾個讀這間的女仔都好開朗,正適合我女性格
到現在也很不真實,終於收左我個女
我愛BB

但還有個2歲啊妹,希望小學不會𨍭啦!

我愛BB

我在另一個貼文,知道你的小朋友派到哪裡!正是我來年想為兒子選擇的學校,那你派到上午還是下午?

回覆:七點半 的帖子

下午啊,

我愛BB

其實是我介意分精英班,我怕我個女無甘叻就要讀六年慢班,被同學仔笑成六年:;pppp:

我愛BB

想問下我們學校有冇普通話班呢

我愛BB

普通話 yes

this school no 精英班, no ranking

回覆:avbee 的帖子

唔知大家仲記唔記得香港區主教陳xx幾年前同政府打官司但輸了,其實這件事就係今天講的洗腦教育。因政府要干預教會學校,所以要擺脫干預只好變直資。和underSt paul㑹的三間中學都會一齊轉。雖然我唔太想,但沒有了洗腦教育,我是歡迎的。

回覆:hakee 的帖子

如果係咁嘅原因,全港所有天主教學校都會轉直資/私校?三間睇齊?點解銅鑼灣聖保祿是私校,跑馬地則轉直資?

piggy-ma  Convent 2004年已轉直資。  發表於 12-7-31 10:19