用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 聖公會曾肇添中學家長交流區
樓主: coachcoach
go

聖公會曾肇添中學家長交流區  

小小bb 發表於 12-8-10 18:44
應要自行帶運動衫。
你意思是一定不可穿PE衫回校

回復 coachcoach 的帖子

上體育課日要帶回校換。我以前讀中學時也是要帶運動服回校, 上課前才換。

很多中學都是帶回校換

醒目開學勳章

普教中是要經過一次普通話測試,但如果太多人通過合格,就隨機抽籤入普教中啦.請問今年是否也開2班普教中呀.

醒目開學勳章

回復 coachcoach 的帖子

上年中一生如果當天有體育堂是可以穿運動衫,下身要穿冬天的運動長褲返去,但都要帶條短的運動褲返去換.
只有中一生才有這特權.

補充 :今年有沒有改左規例就不知啦.

coachcoach  Thank you!  發表於 12-8-14 18:06

HELRON 發表於 12-8-14 16:18
普教中是要經過一次普通話測試,但如果太多人通過合格,就隨機抽籤入普教中啦.請問今年是否也開2班普教中呀. ...
今年祇得一班普敎中

回復 HELRON 的帖子

因舊年見過(應該係中一生)穿體育衫長褲回校!希望今年都有特權,因怕他們帶衫、帶鞋返學太重!謝謝你的回覆!

coachcoach 發表於 12-7-23 17:30
Congratulations to our F.6 graduates who did very well in the Hong Kong Diploma of Secondary Educat ...

How to read the marks.  The basic requirement is 3322, but from the  list they are not very well.

There are 6 names of students, but 7 groups of marks.  How to read pls.?

Tks.
a :hammer: :yawn:

weiwei 發表於 12-8-16 16:28
How to read the marks.  The basic requirement is 3322, but from the  list they are not very well.

...
我在校網內剪貼,你自己看看吧!http://skhtst.school.hk/system/t ... etroom_id=1&channel=&tool_id=2&tool_admin=0&popup=1

coachcoach 發表於 12-8-16 18:37
我在校網內剪貼,你自己看看吧!http://skhtst.school.hk/system/tool/announcements/index.php?netroom_id ...

Sorry, it should read by column.  I've made a mistake.

thanks.
a :hammer: :yawn:

English bridging  http://skhtst.school.hk/system/d ... gProgrammeClassList(12-13).pdf

呢次唔知用咩嚟分班呢?

我以為會跟之前編咗嘅班別嚟上添

coachcoach  真係要問學校先知!  發表於 12-8-24 00:36

阿女呢幾日冇上銜接班呀
家長可唔可以講下大致教啲咩, 同有冇功課做呀?

謝謝

coachcoach  是否冷親?呀女話課室好凍,快快買返件冷衫!  發表於 12-8-24 13:50

nonodarling 發表於 12-8-24 10:53
阿女呢幾日冇上銜接班呀
家長可唔可以講下大致教啲咩, 同有冇功課做呀?
呀女話都係講果本影印本課程,昨天參觀校內課室,冇功課!

nonodarling  Thx   發表於 12-8-27 11:16

明天中一迎新及家長日,所有中一學生及家長必須準時出席,學生要穿著校服呀!

想問下舊年那兩班係普教中?

nonodarling  應該係B, C班  發表於 12-9-3 09:37

coachcoach 發表於 12-8-31 09:19
想問下舊年那兩班係普教中?

我估今年的普教中是選一些真是普通話好得的學生, 因為聽校長/副校講上年兩班中都有一部份學生的普通話攪不好。 到中六的中文文憑試又不會分廣東話同普通話。 講真小朋友在曾記讀已經辛苦, 還要應付普通話就更加辛苦了。不讀普通話, 可能多一d時間做其他嘢。最重要讀普教中可能有大部份學生是國語人(要同他們比國語會), 我班的班主任話, 他們有機會是英文較弱。

各班都有特式, 我們做家長的放鬆d啦!

小小bb 發表於 12-8-31 12:15
我估今年的普教中是選一些真是普通話好得的學生, 因為聽校長/副校講上年兩班中都有一部份學生的普通話攪不 ...
Haha~ 你誤會了,個女入唔到普敎中已成大局,我唔係緊張,祇係忘記2B&2C, 還是2C&2D, 因個女話係2C&2D,所以問下各位!^_^