用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 聖公會曾肇添中學家長交流區
go

聖公會曾肇添中學家長交流區   [複製鏈接]

Hi各位,
小女今年入讀中一,希望新、舊生的媽咪多D上來,交留保貴意見!

cellinyu  請問您的女兒是面試入的,還是大抽獎入的啊?還有你女兒小六的成績是排第幾的?我也想讓仔仔讀曾記,但唔知要什么條件先可以入到?  發表於 14-4-7 23:47
122510  應該係'曾肇添'  發表於 12-7-14 21:08
   30    0    0    0

122510,thank you!

小兒升F.2,有否興趣買舊書,全套$500,thx

引用:+本帖最後由+coachcoach+於+12-7-15+06:57+

原帖由 coachcoach 於 12-07-14 發表

Hi各位,
我個女今年都係f.1,你個女是讀那間小學?

coachcoach  Pm 咗你,咁你個女呢?  發表於 12-7-16 08:11

請問學校多唔多功課、及外出食飯?

醒目開學勳章

回復 coachcoach 的帖子

亞仔今年升中2,我現佢好似好得閒無物功課做,但我問過其他同班同學媽咪,佢地有D仔女做功課有時要做到10-11點,但我就唔見亞仔做到噤夜.
中一都可以自行出街吃飯的.

回復 HELRON 的帖子

你仔仔一定好醒,功課做得好快!多謝你的回覆!

回復 HELRON 的帖子

我想知道學校如何編班?可唔可以講下!

醒目開學勳章

我個仔一D都唔醒,係佢做功課求求其其做完就算,所以未噤快做晒.

醒目開學勳章

上年入學介解會上學校個副校話入得這間學校的學生都是學業方面都不錯的,所以佢地學校是沒有分精唔精英班喎.不過亞仔上年就有開辦2班是普教中,中文科用普通話上堂,同學是自願參加普通話測試後OK的可以入讀這兩班其中1班.但今年有無我就不清楚啦.

coachcoach  我睇返D通告,今年祇得一班咋  發表於 12-8-2 22:34

HELRON 發表於 12-7-17 14:20

上年入學介解會上學校個副校話入得這間學校的學生都是學業方面都不錯的,所以佢地 ...
我個女今日考完PS1 ,佢話禮堂好鬼涷,著住外套都係剛剛頂到,咁就要日日帶衫先得!還有普通話今日也考試,呀女話講老師講得好快,可免免強強都聽到。如果有兩班希望佢入到啦!

心心的天空  真糸超凍  發表於 13-7-17 23:43

醒目開學勳章

祝你女兒成功

coachcoach    發表於 12-7-19 23:40

9/8 出編班名單!

唔知中六成績如何?

Congratulations to our F.6 graduates who did very well in the Hong Kong Diploma of Secondary Education Examination 2012.

Level     5**   5*    5     4
Chu Kiu Hui                   5      2     1   
Yeung Shing Hei           4      2      2     1
Mak Ka Fai                    4      2             2
Yip Yuk Ki                      3      4      1
Lam Chung Ning           3      2      2
Lo Kung Ling                 3               2     3

100% of our students (179 in total) got more than five level 2 or above in this examination. About 92% of them are qualified for the JUPAS degree course while the percentage of obtaining level 5 or above (5, 5* or 5**) in all subjects is 41.1.  The total number of level 5 or above is 538, that is around three level 5 or above per student.

你們好, 我囝囝今年升中一, 多多指教!

小小bb 發表於 12-7-30 08:22
你們好, 我囝囝今年升中一, 多多指教!
Hi, 日後多D上來交換下資訊、教仔、教女心得啦!

coachcoach 發表於 12-7-30 10:33
Hi, 日後多D上來交換下資訊、教仔、教女心得啦!

八月九日便知大家是不是同班同學了, 而我教仔無心得, 個仔樣樣都是自己攪, 我也從小五起不看他的功課(手冊都不看), 也不同他温習。我要他自己事自己做, 最好幫我做就更好

HermanWai    發表於 15-7-23 00:21

大家買哂校服未呀?

幾時先知會入咩社? 體育衫係咪有分唔同社架?

coachcoach  Hi, 日後多D上來!  發表於 12-7-31 21:20

nonodarling 發表於 12-7-31 16:10
大家買哂校服未呀?

幾時先知會入咩社? 體育衫係咪有分唔同社架?
校服買咗啦!記住2x/8 返學要穿!9/8 會出編班名單,到時就知咩社啊!

nonodarling  咁即係體育衫要9/8之後先買?  發表於 12-8-2 09:39
‹ 上一主題|下一主題