用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 我知朋友的兒子成績吳好,上堂吳留心,但你(班主任)有 ...
樓主: lilytse1983
go

我知朋友的兒子成績吳好,上堂吳留心,但你(班主任)有沒有須要咁樣...(請讓我呻下)   [複製鏈接]

~~~~deleted~~~~~~

醒目開學勳章

安安的地盤 發表於 12-7-14 03:22
我囡在下學期獲得3個優點,操行卻只有b+
我女全年共 9 次優點 , 操行都係 B+ ,
我諗兩者冇關係 ???

引用:Quote:安安的地盤+發表於+12-7-14+03:22+我

原帖由 洛婷 於 12-07-15 發表
我女全年共 9 次優點 , 操行都係 B+ ,
我諗兩者冇關係 ???
可能阿媽無為學校做義工,阿囡出去又搏唔到一個半個獎杯返來卦同區大部分b2學校講明叩門操行要b+以上

醒目開學勳章

安安的地盤 發表於 12-7-15 02:14
可能阿媽無為學校做義工,阿囡出去又搏唔到一個半個獎杯返來卦同區大部分b2學校講明叩門操行要b+ ...
我都冇做義工 !!!

我個囡一至四年級, 每級班主任都給她操行A以上,但五及六年級同一個班主任,囡囡操行只攞到B+, 但每年她都有6至7個優點,成績係全級1x, 老師給她的評語又不差。真係唔明白為何這個班主任比分比得這麼緊?

angusmama129 發表於 12-7-14 23:39
我唔認為所有責任喺老師到喎,個小朋友唔乖,要教好他係要家校合作,首要反省嘅係父母,為咗搵學校,期望學 ...

家教合作,我都知。有一次老師打電話投訴我仔在活動中十分頑皮,我接了電話表示對不起,
並十分有禮貌地詢問他,他間中都有這種情況,我也想幫他改善,學校方面有沒有什麼方法可以
幫他變好。
那位老師(科主任)聽後,不知為什麼,很勞氣說你身為家長,有責任把你自己個仔教好,
如果教得不好將來怎樣搵工。
後來,我太太再打電話找那位主任想詳細了解當時情況,那主任叫我太太問自己個仔和老公。
那位主任怎樣可以家校合作?他的態度和我仔有什麼分別?我可以找誰投訴他的態度?
學生頑皮,學校只懂打電話來投訴叫你自己教,教不好又是家長問題!

我個小朋友今年升小六,名次考十幾,band one 生,有三個優點。老師比操b-同老師講出年點搵中學?佢竟然話等派位實派到好嗎?真是比老師害死

kt2007  唉!我同你一樣遭遇!係好無奈的。  發表於 12-7-16 16:30

回覆:我知朋友的兒子成績吳好,上堂吳留心,但你(班主任)有沒有須要咁樣...(請讓我呻下)

我先生是教百年老校。對於成績與活動出色、報外國\本地獎學金的學生固然會多加讚揚。對於成績有改善空間的學生,他們也會盡量寫正面的說話,因為他們深信鼓勵才可以使學生進步。而且,偶然遇上須正視學習態度的學生,不會留待寫成績表才讓家長知道問題,而是應一發現問題,就找家長與社工一起跟進。

bbbaba88  你先生真是個好老師!  發表於 12-7-16 16:41
kt2007  阿仔今次是第一拿b-咁差的成績。  發表於 12-7-16 16:32
kt2007  我個仔班主任事前完全沒溝通過阿仔問題,到取成績先知b-。  發表於 12-7-16 16:31

引用:我唔認為所有責任喺老師到喎,個小朋友唔乖

原帖由 angusmama129 於 12-07-14 發表
我唔認為所有責任喺老師到喎,個小朋友唔乖,要教好他係要家校合作,首要反省嘅係父母,為咗搵學校,期望學 ...

我以前讀書只有操行最好的15%才有A, 普遍學生都有B, 拿C的學生真的比較頑皮. 如果真的很頑皮的學生也因著家長要求而有B, 這對其他同學並不公平, 亦有機會影響師弟妹. 當中學老師發現某小學操行有B的學生也很頑皮後, 往後還會收那小學操行有B的學生嗎? 作為家長的我們實不應投訴老師嚴, 把責任推落老師身上, 我們應提醒自己小朋友敬師愛友, 教導他們律己以嚴, 朝拿A 的目標前進,

回覆:wingleema 的帖子

回復 瑄婷 的帖子

小朋友是自己父母教出來的,不應委過老師。自己只是教自己家中的孩子,老師要教幾十人。那裡會可以專教你一個,當然是自己教有效果。
而且小朋友的操行不是一朝變差的,四年班的時候就應該注意。

引用:我以前讀書只有操行最好的15%才有A,+普遍學

原帖由 wingleema 於 12-07-15 發表
我以前讀書只有操行最好的15%才有A, 普遍學生都有B, 拿C的學生真的比較頑皮. 如果真的很頑皮的學生也因著家 ...
對呀!

回覆:我知朋友的兒子成績吳好,上堂吳留心,但你(班主任)有沒有須要咁樣...(請讓我呻下)

有時遇到D頑皮同學,上堂周身郁又嘈影響他人,如果老師都比呢D學生操行B+,而好乖又幫手的學生A-,我諗我會唔開心囉!自律孩子只比頑皮孩子高一格操行分!我諗起碼三格先公平囉!教細路係父母責任,唔好乜都推比老師!老師只對你孩子幾年,你卻對足一世!!

"養不教父之過":(有時教小朋友作為父母係無得講架,無理由下下要學校教,講到尾佢係學校最多都係幾年,
但就係你身邊十幾二十年,邊個時間長先得架?
小朋友性格係好有關系,但父母態度都佔好重要

但key point is: 可唔可以放一放個小朋友,不要在成績表上寫死他,因樓主可能要靠這張成績表叩門(如果派得唔好,希望唔係啦)。因為公義,一絲希望都唔俾?!

ohnono 發表於 12-7-14 01:07
樓主,唔係band 3同學先會受這種待遇,幾多band 1同學一樣遇到這種麻煩。

絕對是,因我仔亦是比班主任給了一個b-的操行,但老師給我們一個我認為只是玩針對的原因,所以現在已打定輸數沒有機會去interview了,個心仍是好痛,成日覺得老師唔犀咁樣來報復一個學生吧!好無奈!

kt2007 發表於 12-7-16 16:27
絕對是,因我仔亦是比班主任給了一個b-的操行,但老師給我們一個我認為只是玩針對的原因,所以現在已打定輸數 ...

鼓勵你兒子考好一點成績,好成績一定有學校收。我的遭遇和感受同你一樣。

講真小朋友品行重要過成績,同埋中學收生收

評語唔係淨係寫性格,還可寫學生應改善旳東西,例:宜專心上課等。

‹ 上一主題|下一主題