用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問34網基道如何?是熱門嗎?
樓主: 雪~bb
go

請問34網基道如何?是熱門嗎?

冬菇仔 發表於 12-7-20 00:32
成績好時唔入基道中學,萬一成績差時,有間校風ok的band 3中學俾你,都係一個唔錯的back up。因為當你係ban ...

講得無錯, 成績好可以考好啲學校, 唔好的起碼有一條龍中學做backup.

回復 雪~bb 的帖子

聽你咁講,基道可能好啱你。因為老師有愛心同耐性。其實小學最重要是適合唔適合小朋友。最重要小朋友能健康成長、培養好正確價值觀、好的學習態度。至於學術程度,一般津小的課程大同小異。上次去書局買書時,八卦問書店的職員攞其他小學的書單看下,其實基道、領島的課本書同農圃道、獻主會及超級名校喇沙的一樣的。但是好明顯一些大熱的名校,在書單內會多咗好多故事閱讀書or課外練習。果D咁多的故事閱讀書or課外練習,我唔相信老師係課堂教到,最終應要靠家長支援去完成。

34 - 保險第一志願 : 陳瑞祺 (大班位多)

anguschan 的帖子

yes. Agreed

34+-+保險第一志願+:+陳瑞祺+(大班位多)

原帖由 anguschan 於 12-07-20 發表
但是競爭重多.

回復 瑩希媽媽 的帖子

咁入唔到精英班咪..............................
http://blog.qooza.hk/tsobb

冬菇仔 發表於 12-7-20 10:03
回復 雪~bb 的帖子

聽你咁講,基道可能好啱你。因為老師有愛心同耐性。其實小學最重要是適合唔適合小朋友 ...
呢個就係好難取捨明知個仔唔谷得
普通一d既學校理應好啱好穩陣
但人望高處
心係想讀間好少少
真係好煩

簽名被屏蔽

引用:34+-+保險第一志願+:+陳瑞祺+(大班位多)

原帖由 anguschan 於 12-07-20 發表
34 - 第一志願 : 陳瑞祺 大把人入吾到跟住派左領島

成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

簽名被屏蔽

hiunam116 發表於 12-7-21 11:57
唔係咁驚呀~~~~~~
=我35網得4間(仔得6間揀)係好學校但一入唔到就一路跌到最衰兩間
係好驚呀
我識既街坊通通叩唔到
個個喊晒口

回復 SaBB 的帖子

請問陳瑞祺的校風怎麼樣? 和兩間獻主會和兩間官立相比怎麼樣? 謝謝.

+本帖最後由+patricklee99+於+12-7-25+18:0

原帖由 patricklee99 於 12-07-25 發表

回復 SaBB 的帖子
陳瑞琪校風ok.但是資源投放系精英班同獻主差不多.獻主會是注重精英的學校,所以此兩所學都比較吹谷學生成績.

而另外一間獻主會聖馬樂善堂,聽幼稚園老師講程度比較淺,但校風幾好.

至於農圃道,英文成績比較差,及近數年經常性老師留失,唔多唔少影響學生成績. 校風一般.

而馬頭涌是一間非常傳統教學的學校,所以非常吹谷學生成績.此校也非常注重体育成績.

午餐肉  你的資料來源有些差異  發表於 12-8-1 13:02

多謝你的資料.
是不是陳瑞琪,獻主和馬頭涌都是在34區升英中比率較高的小學?
因為在獻主和馬頭涌的校網都找不到升中結果的資料.
會不會在升中校網比較差因為升中校網要和九龍塘的小學合併?
謝謝.

回復 雪~bb 的帖子

請問 35網 4間好的學校是那幾間?而 34網亦有幾間為好學校呢?

多謝你的資料.+是不是陳瑞琪,獻主和馬頭涌

原帖由 patricklee99 於 12-07-26 發表
多謝你的資料.
是不是陳瑞琪,獻主和馬頭涌都是在34區升英中比率較高的小學?
因為在獻主和馬頭涌的校網都找 ...
陳瑞琪有放2011年升中概況,你去學校website, 啲資料系學與教裏面.大約66.3%派到第一志願,裏面只有47.8%中學以英文教學.
馬頭涌都有放升中概況,系"有關學校"裏面,不過沒有公布比率同人數.

雪~bb 發表於 12-7-21 20:11
=我35網得4間(仔得6間揀)係好學校但一入唔到就一路跌到最衰兩間
係好驚呀
我識既街坊通通叩唔到

今年35網好唔得, 我朋友7間都派唔到, 結果趺到格離網34 領島. .可能黃埔區好多人. 小學又得果幾間

Quote:雪~bb+發表於+12-7-21+20:11+=我35網

原帖由 josewing 於 12-07-28 發表
今年35網好唔得, 我朋友7間都派唔到, 結果趺到格離網34 領島. .可能黃埔區好多人. 小學又得果幾間 ...
34網都唔系好,聽見好多甲一及乙一放熱門學校的人最終派咗領島,聖匠及李炳..

josewing 發表於 12-7-28 13:44
今年35網好唔得, 我朋友7間都派唔到, 結果趺到格離網34 領島. .可能黃埔區好多人. 小學又得果幾間 ...
唔係掛咁就真係死得
黎緊呢次仲多學生
今年竟有人7間都派唔到

我們就係甲一及乙一放熱門學校的人(陳瑞祺),最終派咗領島:6。好彩最終能叩到門。