用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中學書本超貴
樓主: wykman
go

中學書本超貴   [複製鏈接]

醒目開學勳章

杰杰媽媽  因輕得重,佢唔覺OUTDOOR個D揹到個SHOULDER好痛咩?????  發表於 昨天 21:32
佢d書長期係locker, d書係我買果時見到架咋,所以好新淨,佢有個師妹book定佢d舊書,一暑假就賣晒啦

我計過我亞女果間,+$2500+only+(計埋英英字

原帖由 Kittymummy 於 12-07-15 發表
我計過我亞女果間, $2500 only (計埋英英字典 $378 ). 因為S1-2 沒有geo, econ, Chinese /western history. ...
家姐真係好鍚個妹

chanman0522 發表於 12-7-16 02:21
所有野都買過新的比細女,
全新一套連字典,地圖9折之後$2813.4
仲有1科開學之後先係學校訂,計埋淨買書都$3XX ...
不過依筆錢係大女一路以來返兼職為妹妹所儲蓄的一部份
真係要多謝大女

讚!姐妹情深!

講起書費....註冊日那天收到書單見到d價錢真的嚇親,朋友仲話這只是上學期的,下學期仲要買(因為佢以為好似小學咁).
去到學校買書處看到個total,計埋自典,9拆後差不多要$3,900,不過我最驚就是這個價錢令我聯想到d書有幾重!! 仲要係大熱天時,又冇車仔的情況下攞返屋企,好辛苦!所以我最終都冇買.
前天早上同老公攞埋架車仔去樓下買,有好多人買書呢,買到小半,其餘的要訂貨,會係第二間分店攞過嚟,大約10天時間左右,忽然間覺得樓下有間賣text books嘅書店真係好呢,好舒服咁就攪掂.
現在仲有校服,shoes,trainers,書包要買,加加埋埋希望唔過$6k啦,不過最重要就是可以一次過攪掂,不用煩.

拆左$3861大元, 未計中英文字典~$750, 唉!

我地校AFTER DISCOUNT AROUND 2.8k, 而當中字典最貴 378 元. 因我地學校會用故事上堂所以唸住書展個度看下. 但昨天比我唸到一個SAVE MONEY 方法.
同大家分享下 :
一定要用HSXC 佢地FRI, SUN & SAT 係新城市做PROMTION. 因我地校是用商X咁就先買 HKD 500 COUPON, 之後就去HSXC COUNTER 排隊抽獎. 當中會抽到回贈 10%-50% 不等. 好似我CASE 書商本身 10% OFF 再抽到 20% + 埋米有 7折. 注意頭 HKD 500 只有書商 10%, 另抽獎個度頂晒只可以買HKD 1000 COUPON REBATE 200 元. 而同一間公司一日不可以抽2次, 即是買個 1k COUPON 要第2日先可以再抽. 如事者抽完可以再抽. 唔知大家明不明.

杰杰媽媽  咁真係好平呀,但我冇 bbc card  發表於 12-7-16 15:46

回復 杰杰媽媽 的帖子

校服商只係12號黎,我13號先註冊就要自己出去賣

自行去popcorn 買米得.

mandy_lee 的帖子

唔太明'

連校服都要分三間買 ? 暈.............

htts  Me too!  發表於 12-7-17 21:13
杰杰媽媽  宜家先知我地並不姑獨@@“  發表於 12-7-16 17:09
~ 我是一隻超級懶瞓豬 ~

大家留意喎,中學唔同小學喎上體育堂唔一定要箸白鞋架(當然要睇學校啦),如果可以箸雜色咁就平時都箸得啦!
仲有我覺得閒科可以買舊書都影響唔大例如音樂,普通話...但係主科我就情願慳第D都買新書比佢,唔想因小矢大影響學業

請問宝血女子中學的家長, 有否中一舊書賣?

回復 wykman 的帖子

please check pm

I bought four 2nd hand books from the old girls of the secondary school today (around half price  of the brand new one).  Then I went to Commercial Press to cancel ordering of those books.  They agreed to cancel order and gave me back around $300.  

Htts
商務買咗書比咗錢可以cancel咗去?可以攞番全數?

回復 日常 的帖子

I had bought all books from CP but many of them are not yet ready for collection.  CP just agreed to return money and cancel order on those books which are not yet collected.  Up to this moment, I still have 8 books awaiting collection from CP.

日常  唔該哂!  發表於 12-7-17 21:42

有幾貴?政府有全額書薄資助,最多俾幾佰蚊,貴公子手機都唔祇4千蚊,睇TV訪問家長每月補習及課外活動都唔祇5千蚊,係我地俾唔起補習費先唔使補

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=forumdisplay&fid=709

舊課本

可以既我都盡可能搵2手,小學開始已經用2手書,冇問題,都係咁讀,又環保.

但我地今年英/數都轉左新版,執唔到幾多.

唔該晒ck43420!我都唔知有這處可以搵人買二手書添! 我今年已經買晒書了,明年會試吓在這裏買.
Many thanks!
‹ 上一主題|下一主題