用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中學書本超貴
樓主: wykman
go

中學書本超貴   [複製鏈接]

cameo 發表於 12-7-14 07:34
k swiss都有全白,,,
跑到,,,你係咪要求要對鞋做指定運動?? 例如跑沙地/跑道唔同鞋底,打唔同球類???
因我女係藍球隊,對鞋要經老師建議,但學校又需要全白(除非上P.E堂一對,打波又另一對),咁k swiss同好多牌子出親全白款都係一般學生練習鞋,大部份上P.E堂唔會有問題~

之前你提到N.B有全白?? 其實唔好在意小朋友腳瘦or肥去定對鞋好唔好睇,有功能o既波鞋多數係針對用家設計去護腳,,N.B d款比較包腳,我自己行山(石屎路)一定揀N.B,因為輕身&護腳!  

上P.E堂都有機會扭親腳,所以買啱鞋減少受傷機會,反而慳到唔少跌打錢
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

杰杰媽媽 發表於 12-7-14 08:04
回復 杰杰媽媽 的帖子

噢!!  真係諗極都唔明,真係搵唔到一間可以攪掂晒咩???
我知有間女校都係咁o架,,,,
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

回復 sandylaw 的帖子

我同意你講法, 其實分開比唔覺咋, 仲有小學d書開發成本, 印刷費點都低過中學 !  

其實最近社會有好多聲音話書貴, 已經好多學校好克制, 不必要嘅大部份都無列出嚟, 當年我地家長唔識, 真係買咗好多reference book, 結果幾年都係擺係到!

杰杰媽媽 發表於 12-7-14 08:04
回復 杰杰媽媽 的帖子

噢!!  真係諗極都唔明,真係搵唔到一間可以攪掂晒咩???
It's definitely troublesome to go to different retailers to buy uniform.  Why couldn't make it easier and convenient?  I have to visit 3 different retailers for uniform, PE, sweater.  

杰杰媽媽  係攞,我都唔明真係冇一間可以做晒全部,就算貴少少都好過去3間先買得齊校服。  發表於 12-7-14 10:32

How much for NB all white running shoes?  Thanks

htts  Size 37 available?  發表於 2 分鐘前 >>>>>>>> my son's size is 39.

杰杰媽媽  冇諗起,去睇下先,好彩我仔仲係著35/36 號,仲買到童鞋,唔係仲貴  發表於 2 小時前 >>>>>>>>>>>>> Are you member ?

杰杰媽媽  唔係  發表於 12-7-14 10:29

幸好我註冊果日有埋校服商在校訂購, 也是分開兩間不同公司, 去完一邊再過隔離, 但都覺奇怪, 最搞笑係運動衫同褲係唔同公司, 如果要出外買真係煩死

想起去年幫小女訂小一校服, 走云港九各區, 少d體力都唔得~~

回復 杰杰媽媽 的帖子

我買"美津濃"比呀仔,有全白色跑鞋、佢著40號以下是銷售點!原價$340重有九折
http://www.mizuno-run.hk/index.php/cantoour-stores

字典吾買可以嗎(好贵)?会吾会要带返学? 小朋友平時用字典机多d。

orangebb  補充: 至於老師會唔會唔鐘意? 一般都唔會架, 因為又貴又重, 好少會帶返學校.  發表於 12-7-15 09:28
orangebb  我覺得唔洗買, 就算要帶返去, 都係1-2次, 仲係可以幾個同學share, 當年我就係咁, 買咗字典同地圖, 結果都係無用過!  發表於 12-7-15 09:27

回覆:presents 的帖子

有幾本可以用舊書,好多本都話改版要買新都要$2xxx.個d書相真係好奸!:;pppp:

我計過我亞女果間, $2500 only (計埋英英字典 $378 ). 因為S1-2 沒有geo, econ, Chinese /western history. 而英文係用story book 同自編課程. 不過未計外語果本, 因為開學先知抽中邊種外語.

我買"美津濃"比呀仔 x2

醒目開學勳章

+本帖最後由+杰杰媽媽+於+12-7-14+02:42+編

原帖由 杰杰媽媽 於 12-07-14 發表

前日經過JUSCO先買左個DEUTER BAG俾個仔做書包,見佢夠輕,仲 ...
點解你們d書甘貴既呢?我女中一時都係2千鬆d, 中二因為有d書用返中一的書,所以千幾差不多二科攪掂

書包,你比佢自己揀好啦,我又係驚書重,對腰骨不好,買左個行山用的背囊比佢 最後都係用outdoor

杰杰媽媽  我買個個青bb  deuter,我仔 like爆  發表於 12-7-15 18:28
杰杰媽媽  我買個個青bb  deuter,我仔 like爆  發表於 12-7-15 18:28

醒目開學勳章

字典吾買可以嗎(好贵)?会吾会要带返学?+小

原帖由 siutomama 於 12-07-14 發表
字典吾買可以嗎(好贵)?会吾会要带返学? 小朋友平時用字典机多d。
除非你屋企係字典,真係要帶返學,開學後先買都得

回覆:中學書本超貴

可以提早問定C兄C姊,平一些買二手書本。

醒目開學勳章

杰杰媽媽  我買個個青bb  deuter,我仔 like爆  發表於 2 小時前
甘你仔好啦,我果女嫌重,死都要outdoor, 輕wor

杰杰媽媽  因輕得重,佢唔覺OUTDOOR個D揹到個SHOULDER好痛咩?????  發表於 12-7-15 21:32

回覆:中學書本超貴

今日去買書包,我睇中個Nike,亞女係都吾肯買,最後又係買返Dr. Kong.

杰杰媽媽  下...........好leung bor  發表於 12-7-15 21:33

引用:+本帖最後由+杰杰媽媽+於+12-7-14+02:42+編

原帖由 杰杰媽媽 於 12-07-14 發表

前日經過JUSCO先買左個DEUTER BAG俾個仔做書包,見佢夠輕,仲 ...
杰杰媽媽,

因有家有兩個中學生,開支方面盡量省得就省。
阿女書包用 [Deuter]書包,升小五買,未欄,可用到上埋升學。
書會盡量買新淨舊書,作業及知道買吾到舊就一次過訂。  
校服幸運地找到second hand , 雖然有些毛粒及可看到是2手。
但可省不小,因一買起碼要買2sets 。好彩阿女明白冇say no ,
克,白鞋看開學前會否不合穿,否則都是直接過度。
腳細可試買[Mizino] , 阿女對卩都瘦。次次換鞋都買佢。同款換碼。
Only one style with solid white col 。只分貼帶及挷帶。price around $300 。

以上只是個人省$方法,寫出本大家媽咪交流下。

杰杰媽媽  白波鞋,今日行過馬拉松見到對ADIDAS 跑鞋 $340  有9折, 即時買左俾阿仔,仲要係貼帶,岩晒佢D懶鬼  (佢仲要著UK 3, 都仲有DD 鬆, 夠景佢對腳幾時先大呀)  發表於 12-7-16 01:00
杰杰媽媽  我都想買舊書,但宜家D書好鍾意附送一本二本野,怕買左D冇既舊書,到時仲死,所以宜家問緊有冇人俾到,如果唔係都係要買新書,不過好彩我買85折.  發表於 12-7-16 00:55

所有野都買過新的比細女,
全新一套連字典,地圖9折之後$2813.4
仲有1科開學之後先係學校訂,計埋淨買書都$3XXX了
之前(10年前)大女升中時都無買到字典,地圖,去左買舊書,平左差唔多一半...
但到最後開學之後就話要用地圖,搵左好耐,好多書局都話無哂,搵得好辛苦先搵到本唔係學校要既版本返去用,所以今次大女叫我幫妹妹去訂書一定要訂齊,唔好到時開學又無,又要搵一大餐...[不過20/7之後知道讀中文班定英文班先會去訂]
睇到間上網訂書,新書有87折,不過唔知上網訂好,定去書局訂好,上網就平D,但出去三X書局訂/買之後又有9折卡
買左校服(2條校裙,半心冷衫,長袖冷衫)=$500
運動服一套(衫,短褲,長褲,外套)=$368
叩門去左間直資學校留位.註冊費=$400
黑鞋,運動鞋又要買過,細女成日都踢花,踢爛哂...
書包就考慮緊會唔會買新的,五年級下學期先開始用,但又未用爛,仲好新,但大女就話唔係好夠用同埋未放任何野落去個書包都已經好重...
大女又話想買過部詞典機同埋文具比妹妹...
估計咁樣買法...差唔多要10000蚊先開到學
不過依筆錢係大女一路以來返兼職為妹妹所儲蓄的一部份
真係要多謝大女

日常  你個大女好乖好乖好乖呀!低讚!  發表於 12-7-16 10:47
‹ 上一主題|下一主題