用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 屯門 - 馬可賓中學
go

屯門 - 馬可賓中學

如題, 請問好不好和 Band 幾?

Band 1 中,英中,師生關係融洽,校風佳。

引用:Band+1+中,英中,師生關係融洽,校風佳。

原帖由 smartyou 於 12-07-13 發表
Band 1 中,英中,師生關係融洽,校風佳。
冇錯!因為我女讀緊

我外姓女派到田家炳, 已叩馬可賓, 因為佢媽認為馬可賓好些.

請問哪間較好, 同田家炳都係BAND 1 中嗎?
KooKuKooKu :pint:

有冇人知呀!  "田中"定"馬中"好?

回覆:kooku2004 的帖子

我覺田中好D

sumheima  有實際例子或數據作佐證嗎?還是只是純感覺得呢?!  發表於 12-7-17 20:28
elbar  Agree.   發表於 12-7-17 19:10

kooku2004 發表於 12-7-14 10:29
我外姓女派到田家炳, 已叩馬可賓, 因為佢媽認為馬可賓好些.

請問哪間較好, 同田家炳都係BAND 1 中嗎? ...

如果隨便說那一間好些,有無實例支持,我覺得是不負責任的說法,應該不用理會!

我也不會覺得那一間較好,因為女兒讀緊馬可賓,我當然覺得適合她,我才會選擇.
田家炳我也有朋友兒子讀完畢業,她也說學校好,老師關心她有學障的兒子.

建議你從地點,成績,選科,辦學宗旨等等,再加上一定要親身出席open day,簡介會等了解學校和你子女的性向是否配合作考慮.
只有最適合你兒女的學校,才是你子女的'好'學校!
愛裏沒有懼怕;愛既完全,就把懼怕都除去...

kooku2004 發表於 12-7-14 10:29

請問哪間較好, 同田家炳都係BAND 1 中嗎? ...
兩間都是2010年開5班英文班的升le中學.中學是無banding分,只有學生先有banding分;我相信兩間近幾年都收接近100%band 1 學生.

回復 kooku2004 的帖子

田中好, 係 Band 1

引用:有冇人知呀!++"田中"定"馬中"好?

原帖由 kooku2004 於 12-07-17 發表
有冇人知呀!  "田中"定"馬中"好?
兩間都差不多banding ! 不過位置上馬可環境好好多!

謝謝以上和位的回覆!

馬可賓唔收我外生女, 唔知比起有宗教信仰的叩門同學是否輪了這一點.

kooku2004 發表於 12-7-28 13:12
謝謝以上和位的回覆!

馬可賓唔收我外生女, 唔知比起有宗教信仰的叩門同學是否輪了這一點. ...

學校好似無信仰分呢樣野ga!應該唔關事.

年年叩門位都係得幾個,叩門人數多,好多間學校都係咁,供不應求.