用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 升小一猶如一場殺戮戰爭
樓主: alunsweeney
go

升小一猶如一場殺戮戰爭

RoxaneMama 發表於 12-7-15 11:17
當然係唔公平啦,教育局近年不斷用以前的數據減學位,出生率高了又有雙非,好的中學5班減至4班,好小學又減 ...
請指出世界上有有那個國家是公平的嗎?好樣香港學習學習

好,就引用澳洲悉尼,人地都係用地區派位,你必入你的志願,原因是人地資源夠,如果去年係200個位,今年有250人,學校會開班收生。就算近d如新加坡一樣。唔信可自己做下research, 人地有教無類,香港無教有淚。

kcheng0000  樓上, 請問你在東岸定西岸?  發表於 12-8-4 14:11
Tang614  我以前住美國都是分區派位,但是也有好區同差區分別,結果有錢人佔據好區,窮人留守差區,公平唔公平?  發表於 12-7-15 15:18

或者你同非洲國家比下,香港教制好到不得了

little_yolky  唔好講得咁絕, 其實同祖國比都好很多了。  發表於 12-7-16 16:32

Geni 發表於 12-7-14 18:44
殊途同歸入大學...我喺大學嘅時候,有個好大嘅感覺,就係來自不同中學嘅大學同學喺態度同程度都好唔同的, ...

我就沒有呢個感覺。First hon畢業同學都唔係來自咩名牌學校, 不過佢好勤力好勤力。但依家畢業後各人際遇不同, first hon唔係最好, 我也幾好。做人最緊要係運氣同EQ。

經過了兩年考小學的日子,真是令人疲於奔命

原帖由 alunsweeney 於 12-07-13 發表
經過了兩年考小學的日子,真是令人疲於奔命。
考了很多次都沒有消息,看到人家個個有落腳點,個心好酸。
個 ...
辛苦完考學校,就要準備黎緊6年小學生涯既辛苦。呢6年要努力讀書,報課外活動,報公開比賽……到進了一所心儀中學,又開始反叛期,牛咁眼去留意小朋友識埋咩朋友,課餘做乜野……

做人父母,跟本就是一條辛苦的不歸路……一年後你再看這個post, 都只會一笑置之了!

HaYi  ttl agree !  發表於 12-8-4 19:21

回復 莎莎莉莉 的帖子

每年申報小一時,家長們特別幸苦。
香港的制度弄人,家長們的時間,大多無收成(少收成)而付出,唉!

回復 alunsweeney 的帖子

好明白您的情況比其他家長更辛苦,因為是先經歷國際學校小一入學、再經歷本地小學的小一入學。

一切安頓下來?

我觀察到越來越多家長及小孩在幼稚園階段時,是徘徊在國際與本地之間,產生的問題更苦惱。

孩子J被陳守仁收了,不過是english an french stream過去二年都有後悔國際幼稚園,接軌去本地小學的確困難.

箅是鬆了囗氣

要明白學校收生要求, 小一面試是配對遊戲。

如果你要考名小,K2就學定小一小二中英數,十八般舞藝,琴棋書畫,游水射箭,報多幾間直資私小,最好洗定禮搵定神父寫推薦信,然後自求多福。

回復 little_yolky 的帖子

Agreed.  It's a real case.  My friend told me that he received the same resume from the same person for over 4 years.  That person was a master grad from a very famous overseas university.  From his resume, he has still not found a job.  He was a top student.

Top Student <> Excellent Interview Performance

見步行步~

同意!記住边間學校何時申請,記住那間學校何時interview,記住何時公佈,我們也不是全職媽媽,真的好辛苦,不留意,又怕會miss咗!!

bigboy129 發表於 12-7-14 08:47
現實就係咁,有能力就考入一條龍學校,考唔到就等大抽獎,都唔得就叩門。就算俾你入到好小學,讀唔到咪又入 ...

Agree

HK education system is a complete mess.  The HK government is just a group of useless people doing nothing.  If you have money, better send your kids to western countries ASAP!