用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 升小一猶如一場殺戮戰爭
樓主: alunsweeney
go

升小一猶如一場殺戮戰爭 [複製鏈接]

其實 ... 如果各位有一個信念, 係小朋友如果讀到書, 邊到讀邊間學校都係一樣, 只要小朋友有追求知識嘅心, 有肯讀書肯努力嘅心, 父母亦會花時間從旁協助指導 ... 咁小朋友點都唔會差得去邊 ...

如果大家有呢個信念, 派到去邊間考到去邊間都唔太介懷, 咁又何來戰場殺戮之有呢?

其實如果日後大家嘅小朋友都係殊途同歸入大學, 咁 ... 睇返轉頭, 當日邊間小學畢業已經唔再係好大嘅問題, 同埋呢, 好多名校出身嘅人, 出到嚟社會都唔係特別特別特出嘅都大有人在 ...

小朋友健康開心快樂成長, 無學壞, 心足矣 況且而家要小朋友讀邊間爭入邊間小學暫時睇都只係大人嘅心願而已, 小朋友會否讀得開心愉快學習都係未知之數.

小小個人意見, 不喜唔需要插

c1234  good point   發表於 12-7-31 23:14
mandy304  大家放鬆d面對...明天會更好ma....  發表於 12-7-31 16:10
little_yolky  極讚成, 但唔同家長有唔同style, 係火星人同水星人在溝通, 大家無法講得清的。只有同路人明白。  發表於 12-7-16 16:16
chair    發表於 12-7-14 17:44

我覺得係辛苦係辛苦, 但從中對子女的能力更了解左, 減少了錯配學校的機會, 亦是一件好事..另外在培肓較細的另一子女時, 會更有經驗同目標.

恩盈 發表於 12-7-14 12:36
其實 ... 如果各位有一個信念, 係小朋友如果讀到書, 邊到讀邊間學校都係一樣, 只要小朋友有追求知識嘅心,  ...

"...如果各位有一個信念, 係小朋友如果讀到書, 邊到讀邊間學校都係一樣..."
當然唔係"都係一樣"喇!
It cannot be the same - and I don't believe it can ever be the same.
Do you think teachers will behave the same if they were paid $30,000 instead of $15,000 for the same type of work?
我沒有這個信念!
如果係一樣,我地要千方百計入間好既小學咪好蠢?

tabodaisy  totally agree......
講咩野學校都一樣嘅......絕大機會就係果d有band 1 或名校在手的家長...我識的人中就有呢d人嘞.........  發表於 12-7-14 15:07

引用:Quote:恩盈+發表於+12-7-14+12:36+其實+...

原帖由 4eyesDad 於 12-07-14 發表
"...如果各位有一個信念, 係小朋友如果讀到書, 邊到讀邊間學校都係一樣..."
It can ...
The same???

近朱者赤,近墨者黑。除非小朋友好有信念,好有定力。咁細個,真係得?我覺得好難。

kcheng0000     十萬個認同  發表於 12-8-4 13:51

唔知各位又有乜方法,可以滿足全部家長呢?

以前屋企人都係搵屋企附近D就讀, 而家就左選右選....唉

家長有要求、有期望,所以覺得這是殺戮。

我們各位做父母的, 都存在寄望, 希望, 同時又會想在任何時候給子女有保障(好似叫買保險), 所以我們都會在這戰場上有一個殺戮.津校, 直資及私校, 坊間大家公認為好的, 大家都會去試, 繼而想得到.但總是有人喜歡有人愁.
大女今年升小一, 巳回望當年考幼/稚園巳覺很小兒科.但這經驗, 巳幫了我們為細女這兩年要考幼/稚園做最好的準備.
但一切都不是我們所控制的(現在我們仍在其待中). 我們都向好的寄望吧!凡事可能上天巳自有安排.

醒目開學勳章

恩盈 的帖子

殊途同歸入大學...我喺大學嘅時候,有個好大嘅感覺,就係來自不同中學嘅大學同學喺態度同程度都好唔同的,而畢咗業咁多年,依家我嘅大學同學同中學同學嘅際遇都一樣係好唔同 。

不過咁,我覺得中學比小學更重要...

回復 alunsweeney 的帖子

Cannot agree anymore.  I attended more than 20 interviews with my child.  Never knew before that it could be so competitive for a 5 to 6 year old child.  For one of the schools that we went for interview, the hit rate is one out of 30.  It is so easy to be the 29 persons.  Now, we have finally gone through all those challenges (although many other chanllenges are ahead) and I found my child really great.  If it were me, when I was 5 years old, I could not have done it.  

The secondary school interviews must be much more compteitive, since the children would have acquired much more skill sets and the variations amongst children could be huge when they are in primary 6.  I always imagine that the children would need to know how to jump through fire rings in order to get the ticket for a good secondary school.  

所以我見D朋友, 生第一個果D, 為佢地讀邊間幼稚園而苦惱.
我真係想話~~濕濕碎啦....

4eyesDad 發表於 12-7-14 14:00
It can ...
我覺得你又唔好曲解左原來的話.
都係一様, 意旨你入到普通小學或名校小學, 其實發展唔會真係差好遠.
普通小學, 你讀到成績好, 香港的機制仍可以讓小朋友入到BAND 1 地區英中.
未必係傳統名校, 但都會有一定的質素保證.

凡事唔好諗得太極端囉. 好似唔少人覺得入唔到傳統名校就等於世界末日
我真係覺得好好笑. 你問下你公司老闆係咪呢D學校畢業呢?
而且依家好多地區學校都有好好的公開試成績.

little_yolky  我老闆話佢中四至開始認真讀書, 我則幼稚園已經好認真....造物弄人!  發表於 12-7-16 16:21

Geni 發表於 12-7-14 18:44
殊途同歸入大學...我喺大學嘅時候,有個好大嘅感覺,就係來自不同中學嘅大學同學喺態度同程度都好唔同的, ...
畢左業後的際遇, 好大程度係睇你的EQ和待人接物的能力, 唔係純粹取決於一個人的學歷和知識.
出來做野, 出身名校根本無乜特別優勢, 老細只會睇你的辦事能力.
想當年, 我組有一個來自女拔的中大生, 以及一個來自嶺大的女仔.
前者好識表現自己. 但係根底一般.
後者雖然根底也未算紮實, 但係待人謙厚肯學.
前者後來更和一些愛搞小園子的人一伙. 最後, 辭職無做, 但就同上司投訴話佢個supervisor偏心...
依家.
前者去左一間次一等公司做, 出來的products唔好賣.
後者在原來公司繼續默默工作, 依家已成supervisor的好助手了.

所以說, 成敗不要論得太早.

little_yolky  我細個果時, 阿爸教我做人一命二運三風水四積陰德五讀書。但如果你乜都無, 最少仲可以自己掌握讀書, 上一輩人句句金玉良言。  發表於 12-7-16 16:24
恩盈    發表於 12-7-14 23:15

回復 dad1234 的帖子

滿足哂喺冇可能,但我覺得如果政府同直資學校制定機制只容許每個小朋友持有一個直資offer就已經冇咁混亂吶,當然得到新offer時容許家長考慮一定時間例如兩星期。總好比現時啲人無止境咁考慮。

flyda 發表於 12-7-14 22:57
回復 dad1234 的帖子

滿足哂喺冇可能,但我覺得如果政府同直資學校制定機制只容許每個小朋友持有一個直資o ...
呢度我見2間學校俾晒錢等9月開學先決定讀邊間嘅, 我最少見到有2位 ...

wanzz  太自私了!!  發表於 12-7-15 00:49

引用:Quote:flyda+發表於+12-7-14+22:57+回復+da

原帖由 恩盈 於 12-07-14 發表
呢度我見2間學校俾晒錢等9月開學先決定讀邊間嘅, 我最少見到有2位 ...
咁變態?有$大晒咩!

引用:Quote:flyda+發表於+12-7-14+22:57+回復+da

原帖由 恩盈 於 12-07-14 發表
真係太過份 霸住咁多位做乜? 飲茶食飯咩?

唔係嚇你地小學家長,雙非問題到小朋友升中的時候,會更厲害,現在已經開始有小學學位給雙非搶走,害到上水區的小朋友要跨區上學,所以到升中這問題會更嚴重,不可忽略"雙非學童"所產生的嚴重性!

其實我覺得很大程度上,香港家長的惡性競爭也間接做成這個現象。中國人特別注重學業,把學校標簽成Band12345,大部分家長都想要子女讀Band1,哪麼誰人甘願去讀所謂Band234呢?要公平是否每個小孩都讀Band1呢,簡單來說是沒有可能,因為有競爭,有要求,有成績,就有標簽,成績好的學校就自然多人追捧,成績越來越好,成績不好的學校就越來越差,很難返身。不幸未能入讀所謂Band1學校的,只有無奈。但我相信就算Steve Jobs 做特首都無法改變這現象。

當然係唔公平啦,教育局近年不斷用以前的數據減學位,出生率高了又有雙非,好的中學5班減至4班,好小學又減至小班教學。有d學校又大又靚又新又有普通話教中,仲一條龍,卻小班教學,學位小到冇人有。有d又舊又細老師是新仔,一個band1學額都冇,將來考第1都冇可能入到band1中學。如果你小朋友入左,你可說公平嗎?小朋友讀中中,將來就算入大學是英文唔掂,公平嗎?母語教學,但整個世界都用英文,醫生律師用中文乎..教育局真的窮到乜都做唔到?

little_yolky    發表於 12-7-16 16:30
little_yolky  唔好咁講啦, 孫公有病0麻。  發表於 12-7-16 16:30
‹ 上一主題|下一主題