用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 MCS 叩門筆試
樓主: like_travel
go

MCS 叩門筆試 [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+redkoni+於+12-7-15+14:07+編

原帖由 redkoni 於 12-07-15 發表
很有人情味之餘,也要有真實數據,如小學部不是把Pre S1考得這麼好或上到中學沒有好成績,中學部怎樂意收這麼多小學部?

要堅持「資助學校」這條路,又要「學業成績優異」,有多少學校有這個精神和能力?

cmamum    發表於 12-7-15 17:26

redkoni 發表於 12-7-15 14:02
唔介意我優化一下你的解釋嗎?MCS對小學作一個收128人的承諾,無錯是比港島區的M更有人情味,由於學校不能 ...

當然完全不介意,等你回應好耐!大家研究一下,掌握了較具體的數字後,個人對今次派位結果有些新看法和感受:
1.一向以為中學部在自行收生不多收本校生,借機收天下乒器,原來不然,若54人中收到一半,我認為都算多
2.中學作出收頭128名的承諾,正如你所言,的確不容易,雖然直屬位有99個,如何確定考128名內的學生隨機號碼都在前列?
3.埋單計數,未計叩門,中學收回135人,實在是小學部學生及家長之福
4.全級186人,減去校長所說不多於5個band 3,186-5=181,今年有c-學生派回中學,c-是指校內排名>150,就當她是考151,即本校band 1生最少151人,band 1生比率逾80%,不知道其他學校如何,個人認為是十分好,若跳出九龍城網,以全港計,band 1生比率更高,以一間小一收生無得揀的小學來說,這成績更難能可貴
5.有C group學生派不回中學,輸了隨機號碼,其實她們都是band 1,希望她們能派到其他好學校

+本帖最後由+MC1128+於+12-7-15+16:22+編輯

原帖由 MC1128 於 12-07-15 發表
有一點不明,為什麽第151名抽到,是代表最少有151名Band 1生,而不是一名好運的Band2生呢?有甚麽原因是沒有Band2生抽到呢?

MC1128 發表於 12-7-15 15:29
當然完全不介意,等你回應好耐!大家研究一下,掌握了較具體的數字後,個人對今次派位結果有些新看法和感受:
1.一向以為中學部在自行收生不多收本校生,借機收天下乒器,原來不然,若54人中收到一半,我認為都算多
2.中學作出收頭128名的承諾,正如你所言,的確不容易,雖然直屬位有99個,如何確定考128名內的學生隨機號碼都在前列?
3.埋單計數,未計叩門,中學收回135人,實在是小學部學生及家長之福
4.全級186人,減去校長所說不多於5個band 3,186-5=181,今年有c-學生派回中學,c-是指校內排名>150,就當她是考151,即本校band 1生最少151人,band 1生比率逾80%,不知道其他學校如何,個人認為是十分好,若跳出九龍城網,以全港計,band 1生比率更高,以一間小一收生無得揀的小學來說,這成績更難能可貴
5.有C group學生派不回中學,輸了隨機號碼,其實她們都是band 1,希望她們能派到其他好學校

正如twodaughters話齋,也要有真實數據,中學部才樂意收這麼多小學部。其實EDB早巳提供舊年Band1%等數據給每間小學,鑑於舊年及今年都用同一組Pre-S1 HKAT成績,如果校網人數沒有急升或急跌,今年MCS小學的Band1%變化不會太大,如果128計劃能夠做到雙贏 - 盡收本校生而又收不到Band2生,豈不是兩全其美。

如果用番同一樣的128計劃,自行收本校生27人,自行收外來生27人,假設甲部抽中2位外來生,小六全級186人,看看將Band1%由80%下調至70%又如何?Band1人數=186*70% =130人,如果仍然是有14人於直資及其他原因離場,統一派位乙部參與抽直屬保留位的Band1生人數=130 - 14 - 27 = 89人,直屬保留位=99,即是收了10位Band2生,這是中學部不希望發生的事!而那位第103名的Band1生在這情況下根本一定抽得中,所有乙部非保留位都必定給了外來生,埋單計數,外來生 = 27 + 2 + 11 + 4 = 44人,本校生 = 27 + 99(有10位Band2) = 126人,還有10個留班位,合共180人,啱數!如果forecast預測得到Band1%下調,學校話唔定又會轉用118計劃,自行收少啲本校生,自行收多啲外來兵噐換走那些Band2生,你明我意思嗎?我又要聲明只是個人猜想,不存惡意。

我很欣賞basbyy咁大方,祝佢囡囡步步高陞!

basbyy  Thx!!!  發表於 12-7-17 17:43
1   2   3   6  8

回復 redkoni 的帖子

雖然唔係太明,但經過今次賽果,發覺瑪小學校長真係好盡力幫瑪小學生拎位,因有朋友仔起格離男校,中學校長唔係好想收返小學差小小既學生~~~~~~~~~~

redkoni  這位小學校長確是值得讚賞,直屬小學是相當被動!  發表於 12-7-16 11:56

回覆:MCS 叩門筆試

以往個幾年有128計劃嗎?我只記得話1-80 (group A) 直入,其他81-150 就要入大抽獎爭大約40個位。so年年計劃都會轉?

redkoni  前幾年的瑪小Band1學生無咁多嘛!  發表於 12-7-16 11:58
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

twodaughters 發表於 12-7-15 15:22
很有人情味之餘,也要有真實數據,如小學部不是把Pre S1考得這麼好或上到中學沒有好成績,中學部怎樂意收這 ...

同意. 因為d 囡考pre S1 考得好, 中學部先可以收多d師妹.  

回覆:MC1128 的帖子

我也不存惡意,只是合併了各人的數據
統一0%中redkoni
MC1128統一100%中
自行收生人數

非保留位

外來生最多人數

wloi :外來生人數

收回小學人數

估算: 統一非保留位收回小學人數

估算: 自行收回小學人數

估算: 自行收回小學人數

wloi 非官方消息 : 12位直資2位移民

官方消息 : 統一保留位

若是順序,收回小學最高名次是

MC1128:BAND 1最少人數

若是順序,收回小學最高名次是

可能用叩門位收回小學人數

若在統一0%中,三位派不到中學的都是前128名,中學便要用得10名額的叩門位收回這三個學生。但若"可能用叩門位收回小學人數"高過10,便很難保證至少收回前128名學生了。

回復 kls12 的帖子

我最初也估計band 1約130人,但如是,如何解釋考103的女生派不回中學?若說她也是band 2,好似無可能?重申,我的估計十分粗疏,絕對不是盲目護校,大家研究下而已

redkoni 發表於 12-7-16 02:17
正如twodaughters話齋,也要有真實數據,中學部才樂意收這麼多小學部。其實EDB早巳提供舊年Band1%等數據給 ...
有少少補充:1.根據註冊日的名單,校外生是36人(不是44人),校內135人,180﹣135﹣36=9(未動用的留班位)。36外校生中,扣除4名乙部他網,36﹣4=32,我傾向相信甲的2人及乙部本校網11人,大部分是派了本校生,中學部自行階段收外校生不應該太少

2.直屬位若有十個派給band 2,與一向估計相距太遠,亦解釋不到為何校內考103個位派不回

引用:回復+kls12+的帖子我最初也估計band+1約1

原帖由 MC1128 於 12-07-16 發表

我最初也估計band 1約130人,但如是,如何解釋考103的女生派不回中學?若說她也是band  ...

103是甚麼名次?其中一次校內試?是否真正的標準化後的呈分試排名?
若是真的103名考不到而151名考到,可能是兩個都是Band1,或者是兩個都是Band2。
但問題是103和151都是呈分試排名?同校內排名可能相差很遠。

MC1128 發表於 12-7-16 12:38
有少少補充:1.根據註冊日的名單,校外生是36人(不是44人),校內135人,180﹣135﹣36=9(未動用的留班位)。36外校生中,扣除4名乙部他網,36﹣4=32,我傾向相信甲的2人及乙部本校網11人,大部分是派了本校生,中學部自行階段收外校生不應該太少

2.直屬位若有十個派給band 2,與一向估計相距太遠,亦解釋不到為何校內考103個位派不回

你似乎誤會我的意思,我一早都解釋過Band1%=80%是合理,我只是想話學校應該掌握了這80%預測才作出一個雙贏的部署,達至現時大家接受的結果,是問那128數字是如何釐定,點解唔定138?又點解唔定118?如果中學部掌握不到Band1%=80%而去釐定128會點?我姑且舉例如果事實Band1%=70%,將會有甚麼變化,情況是否中學部樂意接受,並不是我話Band1%=70%才合理,中學部為了保住成績,不會做無把握的事,事必有因。

1   2   3   6  8

用同一組Pre-S1 HKAT成績,+/- 5 位BAND 1 生,是很正常的.

PRE-S1 HKAT
OrderScore

Band 1 : >85,  Bank 2 : 75 to 85, Bank 3 : 65 to 75
Last Year
Order1st Exam2nd Exam3rd ExamAverageBand

Band 1 :33%
This Year
Order1st Exam2nd Exam3rd ExamAverageBand

Band 1 :0%

redkoni 發表於 12-7-16 13:05
你似乎誤會我的意思,我一早都解釋過Band1%=80%是合理,我只是想話學校應該掌握了這80%預測才作出一個雙贏 ...
抱歉,是我誤會了!

應是三次呈分後,校內總名次等,明白校內名次與教育局的標準化次等不盡相同,band 1人數只是按有限資料的個人臆測

回復+kls12+的帖子 應是三次呈分後,校內

原帖由 MC1128 於 12-07-16 發表

應是三次呈分後,校內總名次等,明白校內名次與教育局的標準化次等不盡相同,band 1人 ...
明白,若自行只收了23位小學學生,必收前128位學生便有困難。

twodaughters 發表於 12-7-15 15:22
很有人情味之餘,也要有真實數據,如小學部不是把Pre S1考得這麼好或上到中學沒有好成績,中學部怎樂意收這 ...

要堅持「資助學校」這條路,又要「學業成績優異」
仲要計埋接收直屬小學咁多學生,真的不容易。
咁證明到小學嘅學生水平之高,所以校長話佢哋去到外頭都會讀得好掂。
家長們叩到門返番大家庭當然係件高興事
咁就算要升讀第二間學校都感恩小學幫學生打好個底。
明白你哋女女都付出咗好大嘅努力。

MC1128  thx!  發表於 12-7-16 15:48

sadsam 發表於 12-7-16 09:49
回復 redkoni 的帖子

雖然唔係太明,但經過今次賽果,發覺瑪小學校長真係好盡力幫瑪小學生拎位,因有朋友 ...
其實我反而唔認同小學部校長真係盡好多力幫 MCS學生位喎!!因為其實收 128 個學生,即係收 128 個有保證 band 1生之麻,我相信任何一個中學校長都會接受囉!!妳地唔係家長,無去過家長會,妳地唔知到校長經常訓話時講,『小一時D學生係黎自佢地無得選擇學校,係由學校老師團隊教到 D 小朋友咁叻!!』其實大家都玩過幼稚園派位呢個遊戲,大家都可以明白,MCS地處地區,可以派到 D 幾唔得學生比佢!!而我地身為家長都用左不少人力、物力、心機、時間架!!!囡囡細時,有邊次考試唔係我地溫左書先,再幫佢地溫!!到佢地升上高年班,家長都幫唔到咁多勒,我地就只可以用物力去幫囡囡!!我囡囡小六時,每月補習費係 over $6,000-HKD!!我認為如果小學部校長係盡力幫自己D學生,佢有兩樣野可以做,第一:幫 D派唔返中學而操行達某水平學生寫一封推薦信,等小朋友去其它學校叩門時易 D,有個家長同我講,佢囡囡英文考試有60+分 (NI grade),去叩門時個老師話,佢囡囡 D 英文都唔錯,點解英文得 NI 架,個家長都唔知點答個老師!!第二:係將每年叩門位留比 MCS 學生,好似今年咁,咪可以收多9個自己培育出黎小朋友囉!!我曾經問過嘉諾撒聖家,佢地就不收叩門位勒,而民生派唔返去中學學生而又有意想返去讀學生,就只係向老師登記,唔需要再考咁多試!!相比起呢兩間學校,我覺得 MCS 小學校長真係唔係好用力囉!!成績果日,個校長不停不停叫家長千祈千祈千祈唔好搵佢幫,佢係絕對絕對絕對唔會幫,妳地明唔明我地呢 D 邊緣學生家長感受呀!!!

redkoni  其實St. Mary's 的成績比較MCS是絕不遜色,她們也願意轉一條龍成就其直屬小學學生,我只想說:沒有最好只有更好!Good luck!  發表於 12-7-17 20:05
redkoni  我其實很明白你們的處境,所以一討論MCS小學升中便會很動氣,也常被人誤會我心存惡意。  發表於 12-7-17 20:04

MC1128 發表於 12-7-16 12:25

我最初也估計band 1約130人,但如是,如何解釋考103的女生派不回中學?若說她也是band  ...

考 103 果個係 A- Grade 架,好似讀 6D,絕對係 Band 1 生。我反而覺得好大可能係人手輸入學校編號時出錯,又或者中央電腦出錯!!!

redkoni 發表於 12-7-16 13:05
你似乎誤會我的意思,我一早都解釋過Band1%=80%是合理,我只是想話學校應該掌握了這80%預測才作出一個雙贏 ...

唔知我理解是否正確,其實學校定 128 係一個好保險數,因為以 MCS 水平,C Grade (150名次) 學生都係 Band 1,而甚至 C- 頭都有 D 學生係 Band 1,而 B Grade 到 C- Grade分係只係差好少架咋!!!以我所知,曾經有一個小朋友本來係 B Grade,考試少少失手就跌到 C- Grade 喇!!
‹ 上一主題|下一主題