用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 沙田培英中學交流區
樓主: 小師妹
go

沙田培英中學交流區   [複製鏈接]

小師妹 發表於 18-7-29 22:46
我都好耐無上嚟啦!仲記得6年前喺呢度取經,初初對培英完全唔熟悉,幸好有您的解答,感謝您!我囝喺完全無 ...
相信您囝囝已如願升上目標科系了?那麼快,6年過去了!謝謝您的祝願,可惜女兒不是努力型……本週是S6考試,但她因為趕申請台大的自薦信,基本是裸考上陣。唉!希望佢會在這個考試汲取教訓,開始努力吧。
聽校長說,您囝那屆雖然入U和三大率都係新高,但因本來有質素,考績最終其實係遜預期既。您囝依然保持佳績,叻

就算我囡公開試最終成績差,我也不會否定培英是一間好學校的

pcy307 發表於 18-7-31 19:22
恭喜樓主愛兒dse考獲佳績!
小兒今年升中四選科了, 但係佢揀科嘅考慮係任教嘅老師好唔好,而唔係自己對個 ...
您指科科都級第一,連家政都完勝既果位男生?聽聞佢轉咗讀IB,但去年都有返校一齊玩聖誕聯歡喎。咁,假如由細到大都科科第一,突然有科竟然不及格,咁無論係學生定家長,估計都會對呢個第一次打擊好大?而呢科仲係必修,又冇得讀,點有安全感?
果轉去IB都正路?我諗損失最大既係學校?好不容易等到個狀元才,點知為他人作嫁衣裳

chan803 發表於 18-8-1 19:49
邊啲老師咁「勁」?
其實,有啲老師在初中生看來很嚇人,卻成高中生受歡迎既老師,好難講,唔駛咁驚

好耐冇上學校討論區了。而家有班群,洪Sir果班仲有班主任入gp,全天候為家長解惑,公開既討論區自然式微。但上來看到熱悉的家長,仍感溫暖的。

csy_ma 發表於 18-10-10 11:45
相信您囝囝已如願升上目標科系了?那麼快,6年過去了!謝謝您的祝願,可惜女兒不是努力型……本週是S6考試 ...

csy_ma, 係呀!我囝最終第一志願入咗三大!

csy_ma    發表於 18-10-11 12:02

我想問, 培英有無升中一簡介會/ open day ???
在那一日???

subb 發表於 18-10-12 11:25
我想問, 培英有無升中一簡介會/ open day ???
在那一日???

好耐無上來睇message.  請往以下網址登記:https://www2.pyc.edu.hk/pycnet/registration/p6/parents.htm

yanlamma 發表於 18-10-24 21:09
好耐無上來睇message.  請往以下網址登記:https://www2.pyc.edu.hk/pycnet/registration/p6/parents.htm
...
THX!  已經登記
不過我不是沙田網,所以都考慮緊入到機會率 ! 

回覆樓主

請問各位家長,培英多功課嗎?係咪考試唔合格要重考至合格?
‹ 上一主題|下一主題