用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 沙田培英中學交流區
go

沙田培英中學交流區  

Hi 各位,  新生入讀沙田培英中學的, 入嚟交流吓吖!

終於,可以加入這個討論區了
您好,我囡今天剛註冊,她是叩門候補進的。

csy_ma 發表於 12-7-13 16:19
終於,可以加入這個討論區了
您好,我囡今天剛註冊,她是叩門後補進的。 ...

原本派往哪校呀?

回復 小師妹 的帖子

小師妹您囝囝好像是荃灣的?我囡是葵青區的,派了她自行的次選、大抽獎的首選:保祿六世書院(女校)。
對了,您會不會去十七日編班試的那個家長講座?

csy_ma 發表於 12-7-15 00:08
回復 小師妹 的帖子

小師妹您囝囝好像是荃灣的?我囡是葵青區的,派了她自行的次選、大抽獎的首選:保祿六 ...

自行的次選是哪間 ? 咁你统一有無揀培英? 十七日編班試的那個家長講座我請不到假, 老公去! 你葵青區去培英, 車程幾耐呀?

csy_ma  您問的是自行首選吧?正是沙培大抽獎甲部首選,乙部沒揀,因為沙培沒有位在葵青。我們原住深井,正準備搬家  發表於 12-7-15 01:01

csy_ma, 點解放棄保祿六世書院呢? 呢間都係band 1架! 又點解你咁like培英呢? 你女一定好叻, 叩門成功, 恭喜哂! 你準備搬入沙田? 我也有此打算呢!

小師妹 發表於 12-7-19 22:30
csy_ma, 點解放棄保祿六世書院呢? 呢間都係band 1架! 又點解你咁like培英呢? 你女一定好叻, 叩門成功, 恭喜 ...

小師妹:

或者您係唔係太熟悉培英既排名,在沙田區,培英大概屬band1頭至中既學校,我囡自行都報左,呈分試前兩次既級名次大概在3X(我囡學校是前90名屬band1生),所以沒出現好結果。

至於保祿,在葵青區六間傳統英中中排名最後,我囡有同學第一次呈分級排名:10、第二呈分:6X,也可通過自行入左(佢大抽獎首志願為蕭明,第二才是保祿,估計是自行時保祿已收了她,未能抽蕭明)。

沙培和保祿都是我囡喜歡的學校,我曾喜歡保祿多一點,游說過她改志願順序,但她後來似乎更喜沙培。大概因為很喜歡沙培的音樂劇,而我囡這多年均有參與音樂劇演出的緣故。

您既然打算搬,是已在沙培與何傳耀之間揀了沙培?沙培給我的感覺,是著重培養一個人的處事能力多於單方面注重其學業成績的。至於何傳耀,剛巧我同樓層有兩位哥哥姐姐皆讀何中,一位已畢業,另一位中五。已畢業的那位後來進了港大,也畢業了。她媽說她自小乖巧自律,學業上從來不需家長擔心,也沒有哼聲,但在中學畢業時,也曾向其母表達想跟其弟一樣,到美國留學去,因為,在香港唸書實在太辛苦了。

至於中五升中六的那位,是非常有禮貌的男孩,好像也獲選為荃灣區傑出學生之類,但哥哥告訴我囡,想入何中,得有功課繁重的心理準備。碰巧我囡較懶,所有課業繁重的學校如林護、蕭明等,皆在她的黑名單之列,所以,雖然我囡學校去年曾有級3X名敲門進了何中的紀錄,她倒從沒有考慮過何傳耀。

我們先後在阿囡小五和小六參觀過培英兩次,加上自行面試和叩門那次,四次皆看到培英安排其學生負責接待,由此可見,該校不放過任何讓其學生辦事能力有所長進的機會。個人認為,在資訊社會,EQ遠較IQ來得重要,中學的學業成績,固然不能太落後,但也沒必要要學生把全副精神放在學業上,多參與團體活動,學習make it happen的能力,可能對日後在社會上發揮潛能更有幫助。在這方面,培英和保祿都做得不錯

MacMa  努D!  發表於 12-7-21 17:21
Jackieson  好高興又見到多一位為子女出發, 選一間適合子女的學校的家長!  發表於 12-7-21 09:35

csy_ma 發表於 12-7-20 23:05
小師妹:

或者您係唔係太熟悉培英既排名,在沙田區,培英大概屬band1頭至中既學校,我囡自行都報左,呈分 ...

聽你這說, 我真的慶幸我仔能獲派此校, 其老師也說跨區只得幾個位還要是第四志願都派到, 你真幸運! 當初對此校真的不熟悉, 只知是band 1英中才揀的, 其後上網查問均獲一致好評, 我才放心!  考完編班試派了一大堆功課, 我仔話好深, 佢想快些完成安心去玩, 你囡做了幾多? 以後大家多D交流吖!

csy_ma  您囝囝好乖呵,我囡完全沒翻過暑期作業……這幾天都要外出參賽或作演出前綵排,要等下周一才能請暑期計劃表了  發表於 12-7-21 10:18

Jackieson:

您誤會了,選中學,對小朋友來說,是影響頗大的事。那是她自己的人生,她自己有權選擇走條怎麼樣的路。

碰巧,她在家也是個性頗強的人,選校這檔事,從小學開始我就敗下來(她選她爸的母校,沒考慮我傾向那間宣稱較著重活動教學、又離家較近的學校),何況中學?替子女選校這回事,我們做不來

Jackieson  我無誤會呀, 妳為女兒出發, 為女兒選幾間適合佢的學校, 搜查資料, 讓她參與... 最後為她及讓她選一間適合自己的學校, 很值得欣賞架!  發表於 12-7-24 01:34
MacMa  沙培應該唔會令你失望!  發表於 12-7-21 17:23

csy_ma, 我估沙培D校風應該會keep住好的, 至少有我仔同你囡囡, 我仔都算乖架, 年年攞操行獎!

我想問你囡囡怎認識沙培的?

MacMa:

我在等阿囡考試時,看了沙培最新的音樂劇,水準真不錯。單全校每兩年投入一件大事,全力以付,這種凝聚力,已不會令我失望的。

心態決定看事的角度,既然那是我囡自己的選擇,我們會令她不會後悔的。謝謝您的提示呵

小師妹 發表於 12-7-21 18:16
csy_ma, 我想問你囡囡怎認識沙培的?

小師妹:

情況如下:http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2260925&extra=page%3D1&page=

對了,得去多謝那時給我意見的家長呵

男孩子能獲操行獎,肯定很乖了?我囡小學只要有當過服務生如班長、風紀,或參加校隊在外獲獎,都能獲優點,所以幾乎年年都有優點。操行則看老師手鬆還是手緊,沒試過B+以下,但只幾次拿到A-。不過她上課算留心積極,少受他人影響,所以不太擔心校風(亦家長說,培英的拍拖風氣厲害,囡囡爸爸會擔心這個)。

希望日後有機會認識呵

csy_ma 發表於 12-7-22 04:31
小師妹:

情況如下:http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2260925&extra=page%3D1& ...

csy_ma, 你囡囡好叻女呀! 唔怪得叩門成功啦! 我囝囝無乜特異功能架咋! 佢無你個囡咁有主見, 對於選中學都是由我話事的, 佢一切都聽我話的! 我頭3志願揀番區內的中學, 諗住位多些, 豈料都全軍覆沒, 反而跨區卻派到只得幾個位的培英, 所以派到這校算是緣份吧! 我估你囡囡小學是讀仁立吧 ? 我想你是一位高質素的媽媽, 為女兒付出很多, 反而我一次其他中學座談會都未去過, 相比於你, 真是羞愧! 敢問你是全職媽媽嗎 ? 你囡囡上學要用多少時間 ? 我也希望日後有機會認識你呢! 大家互相交流一下吧!

小師妹:
妳真聰明,我囡係讀仁立……既姊妹校,學業冇咁谷既我係全職媽媽,但唔係高質素果種……囡囡以前返學會預一個鐘,將來唔知一一因為我地正搵緊樓,很有可能開學前搬進沙田。
今天打風,我們在書展會場花了兩個多小時才回到家,阿囡仍未做暑期計劃,看了功課再交流吧?

另:其實叩門係唔睇乜特異功能既……培英係面完試先決定有冇筆試機會,響短短幾分鐘內,兩位老師會響同你用中英文傾偈既同時,翻下你既履歷,同成績表。如有機會筆試(約100人左右),大概主要由筆試成績決定?

重覆了

csy_ma, 咁都要你個女夠smart先叩門成功架!

csy_ma  可能幸運成分多一點?C筆試題目深,但多選擇題,含運氣成分)  發表於 12-7-23 22:54

csy_ma 發表於 12-7-23 22:29
另:其實叩門係唔睇乜特異功能既……培英係面完試先決定有冇筆試機會,響短短幾分鐘內,兩位老師會響同你用 ...

csy_ma, 下星期的中英文斑, 你囡囡有參加嗎? 着便服可以吧? 請問你知唔知校內有無小食部? lunch可以在哪裏買到飯盒嗎?

小師妹:小學校服已成歷史,中學校服要下下周五才收到,當然是著便服,但好像有位老師說:不能踢拖,唔知似拖鞋既cross鞋俾唔俾著呢?不過,第ㄧ日都係保險d著球鞋好?
冇留意學校有否小食部?只記得雨天操場好似有汽水機?我估,午飯要外出吃?過對面禾輋商場上二樓,有好多唔同既食肆,中式日式意式都有。
係勒,想問下:英文閱讀報告,駛唔駛做推薦既英文書單上果d?我囡話唔駛,求其搵左本剛響書展上買既簡單英文書就做左,都逼唔到佢重做添

csy_ma 發表於 12-7-25 23:29
小師妹:小學校服已成歷史,中學校服要下下周五才收到,當然是著便服,但好像有位老師說:不能踢拖,唔知似拖 ...

csy_ma,  我都不知英文閱讀報告唔做推薦既英文書單上果d得唔得, 但我當日家長會就喺學校買咗佢地推薦既英文書單上果d書, 費事週圍揾! 我其實都有少少担心亞囝自己一個外出吃午飯, 始終未試過, 你揾咗屋未呀?

csy_ma  書單上既書我地都有,但阿囡就係寫左另ㄧ本唔係經典童書果d  發表於 12-7-26 00:29
csy_ma  書單上既書我地都有,但阿囡就係寫左另ㄧ本唔係經典童書果d  發表於 12-7-26 00:29
csy_ma  仲傾緊,業主在價錢上寸步不讓,且唔肯執返間屋爛左既地方,我地可能要放棄再搵過  發表於 12-7-26 00:26