用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 急...鄧鏡波學校的暑期作業
go

急...鄧鏡波學校的暑期作業 [複製鏈接]

今日註冊完, 訂書的時候, 書商話要買埋暑假作業, 一set有四本(已用透明膠袋袋好)話開學要交的, 所以一定要買, 咁我就買咗了, 但返到屋企先發現內裏有 : 1本中文, 1本英文, 1本中文數學, 1本英文數學, 我亞仔係讀中文小學的, 所以本英文數學未必識做架喎, 咁係咪都要做埋佢呢???
   1    0    0    1

兩本數學一樣, 只是一中一英.

問過學校, 佢地話兩本都要做, 我講兩本是一樣, 除了有些應用題是中英文分別外, 佢地話做完一本將d答案抄去另一本, 我話這樣做無大作用, 又唔環保

引用:問過學校,+佢地話兩本都要做,+我講兩本是一

原帖由 bidraider 於 12-07-26 發表
問過學校, 佢地話兩本都要做, 我講兩本是一樣, 除了有些應用題是中英文分別外, 佢地話做完一本將d答案抄去 ...
一成不變的作風

很多事情,錯過了就沒有了;錯過了就是會變的,緣份也是。人與人之所以能夠成為朋友,成為知己,在於彼此交往的機會多,及彼此的交流坦誠.願主祝福你們!TRACY

我都唔明, 咁有咩用, 好似有d浪費金錢...

helenting 發表於 12-7-26 11:00
我都唔明, 咁有咩用, 好似有d浪費金錢...

一套四本買是特價, 平過剩買三本價錢, 但不是錢問題, 是羅輯問題, 佢地話等d學生學下英數的字彙, 我問如果學生被編去英文班, 是否唔駛做中文數個本, 佢話唔係, 唔通英文班又要學返中數的字彙!!!!

回覆:急...鄧鏡波學校的暑期作業

同埋我小朋友一向都係學開中文數學的,根本完全唔明白英文文字題講咩,就算查住字典去做都唔會明!

bidraider 發表於 12-7-26 17:53
一套四本買是特價, 平過剩買三本價錢, 但不是錢問題, 是羅輯問題, 佢地話等d學生學下英數的字彙, 我問如果 ...

學開中數的,如果編去英文班,要做英文數本,唔睇番中文本跟本好難明。出面好多數學暑期作業都係中英對照,只不過有d係中英文寫在同一版而唔係分開兩本。
:verycold: :verycold: :verycold:

見微知著,學校D質素...

醒目開學勳章

正面d諗, 就當入作認識下英數題目, 橫掂有本中文版係手!!!

現在好多中中學校都為了銜接新高中課程,將部份學科轉為英書中授甚至英書英授,而其中都以數學科為重點,因數學已經是牽涉到語文最少的學科又同時是主科。識多一點點英文的數學terms何樂而不為!
:verycold: :verycold: :verycold:
‹ 上一主題|下一主題