用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 鄧鏡波學校(九龍)交流區
樓主: helenting
go

鄧鏡波學校(九龍)交流區  

回復 bb613 的帖子

今早放咗學, 亞仔打俾我, 我問佢入咗邊一班, 佢話2E囉, 差唔多全班一齊升上黎...
我話好明顯你哋全班都無咩心機讀書囉, 佢好坦白同我講, 我根本唔鍾意讀書....
你話我應該講咩好, 真係好傷心~~

回復 helenting 的帖子

我兒也常說唔鍾意讀書, 就當他們沒書緣, 迫也迫唔到的, 我們常因手機/温習問題而嘈大交, 影響感情.

我想你仔仔可能是衝口而出的說話, 小孩子慢慢教, 道理講咗, 唔聽也無辦法, 希望遲D識諗, 不要激壞自己, 放鬆些吧 !

回復 bb613 的帖子

多謝關心! 其實都已經激到習慣, 久唔久就有新花樣去激下你, 確實會好激氣, 自己的兒子, 話唔嬲就假啦, 不過會叫自己快快嬲完就算, 還要自己安慰自己, 雖然亞仔唔鍾意讀書, 但亦有可取之處, 為由多D哦佢, 多D提醒, 只是提到幾十次時, 就真係忍唔住D火....

大家互勉之.........

回復 helenting 的帖子

我哋兩個仔仔好似同一個人, 以激亞媽為樂.

哦佢, 提醒佢, 結果仍然一樣... 唯有自己睇開d, 忍耐多d, 想想希望是過渡期, 他們大些會生性/會自律..

以上兩位媽媽,我估要想想辨法,要他們會自律必須得到一些經歷。例如一些很差的中學,會帶同學去參觀監獄。又或這帶小朋友到中國山區看一下貧苦小朋友點樣努力讀書,智識改變命運。如其日哦夜哦,不如比D體驗他吧!以游泳例子(你用把口教佢點樣游係無用,一世都唔會識,其實一定要佢落泳池自己游,先會學識。至於用什麼方法體驗就要自己。

我好唔開心....我真係好唔明, 點解我個仔成日都欠交功課, 做功課真係咁辛苦咩?? 其實間學校我覺得已經唔多功課做架啦, 欠一樣功課欠到俾老師記缺點都仲繼續欠, 我覺得好辛苦, 我已經好好耐性咁同佢傾, 傾時咩都話知啦知啦, 會改會改, 但到最後都係無乜咩用, 有時真係覺得自己好無用點解連一個小朋友都"歲"服唔到, 我真係唔知應該點做.....

派了成績表,中文剛合格,想問其他家長囝囝中文成績如何,是否真的很難?

peremum  想問下成績表計算成績時各科有沒有分比重?  發表於 16-8-21 18:17

回覆:bb613 的帖子

囝囝今年分班試入咗1B英文班,我哋很開心呀 有無其他家長的囝囝今年入讀鄧鏡波?一齊交流吓

回覆:鄧鏡波學校(九龍)交流區

想問有中一面試資料嗎?謝謝大家

Hi,

My son will study F.1 in coming Sept, 請多多指教!

請問大家有沒有補習社介紹? 謝謝!

有冇15/16入讀嘅朋友呀可以一齊傾下

這版面好久沒更新了。請問有無在學學生家長,可以告知:
學生品行如何?
學生是否很易被記缺點?
功課、測驗是否越來越多?

想問下成績表計算成績時各科有沒有分比重?

回覆樓主:

小兒有幸今年in鄧鏡波 煩請問各位家長
學校怎樣從100人選48人準則入讀? 是否取決於當日面試表現?

請問學生純品嗎?
雙班主任?

回覆樓主

最後有無人今年9月入讀鄧鏡波呀?

回覆樓主:

Deleted

請各位家長分享對此校意見
謝謝

其實TKP現在屬於BAND幾