用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 鄧鏡波學校(九龍)交流區
樓主: helenting
go

鄧鏡波學校(九龍)交流區   [複製鏈接]

回復 bo_chi 的帖子

Thanks.
我仔是自行和大抽獎也放第一, 有幸入到鄧, 而他同學(Band 3)就大抽獎放第一入到。
不竟這場遊戲帶點彩數. 以我經驗, 自行不要博太高, 量力而為.
亞仔佢果班同學大部份是天主教小學升上來的, 像他們基督教的, 只有三幾位, 你仔小學是甚麽宗教可能有關?

回復 bb613 的帖子

請問鄧鏡波是否喜歡收天主教學校的學生呢?

bb613 發表於 12-11-30 16:12
回復 bo_chi 的帖子

Thanks.

我啊仔就讀於基督教學校。。。

我啊仔都係讀基督教學校

回復 cmvfamily 的帖子

我也不敢肯定, 小學可能推介同自己一樣宗教的中學, 所以我仔的小學入天主教中學的不多, 只有十數位

中一有五班.  是但點解我上網見班相有 2E , 2 F, 3E, 3F  但明顯是 20 人左右啦但 2A - 2D 有三十幾人喎 ? 咁其實有幾班 ?  是收五班 但分拆 六班小班教學係米呢?

我亞仔無宗教, 小學也無宗教的, 我唔覺佢只收天主教的學生喎~~

bo_chi 發表於 12-11-30 15:07
恭喜你呀!band 3 成績都入到B2 學校。我都希望有幸運之神眷顧
其實我亞仔都係band 3成績架, 但自行已經收咗, 所以大家都唔好灰心, 加油吖~~

回復 helenting 的帖子

helenting:
請問你當時是甚麼成績入讀? 操行如何? 即幾A?幾B?幾C?
謝謝~

唔好意思, 幾A幾B幾C, 我已經忘記了, 但我隱約記得, A同C應該都得1-2個, 其他全部都係以B為主, 操行都唔好架, B-同B都有, 不過佢咁嘅成績係佢間小學已經係考到去13X/17X人, 所以係好後架啦, 完全係BAND3成績, 我好記得當時班主任話亞仔考到鄧鏡波的機會係好微, 但我唔想佢入BAND3學校, 佢雖然成績唔好, 但唔想佢會學壞麻, 所以我點都博一博, 好在後尾都有得INTERVIEW, 但呢間學校都好似好注重INTERVIEW表現, 因為亞仔INTERVIEW時, 我就係音樂室等, 等時校長係度同我哋講INTERVIEW嘅野, 我好記得校長話, 今日有得INTERVIEW嘅學生, 當INTERVIEW嘅時候, 老師就唔會睇佢嘅成績, 而係睇佢當時嘅表現, SO如果有得INTERVIEW記得一定要俾心機吖~~

回復 helenting 的帖子

謝謝你的回覆~
你仔仔的成績不算差,我相信你仔仔的小學應該是 B1小學,個個的成績都好好。
其實如果我阿仔就算有得 interview,都應該唔得,因為我阿仔傻下傻下,問一句,答一句,教極都唔聽,死得~

這兩年interview是考生用英文介紹自己(唔記得幾多分鐘), 然後就用中文同其他考生討論問題。

唉~其實阿仔有點怕羞,總之就......

回覆:cmvfamily 的帖子

我記得應該係用一分鐘英文介紹自己,阿仔話如果有時間淨老師就會用英文問學生問題,之後就小組討論,討論時最緊要大家一齊傾,唔好自己一個講哂

cmvfamily  謝謝你的提點~  發表於 12-12-9 16:07

比多D信心小朋友啦 !

我個仔小學時個個班主任也說他靜和慢熱, even 中學也一樣...
回想見他interview時, 也很驚和緊張, 個人也有點震...

嘗試就有成功希望呀!

bb613:
謝謝你的鼓勵~
我和阿仔努力加油,做好準備~。

請問英文班,是否全以英文授課呢?
而中文班,又有否在語言微調政策低下,增加滲入英文呢?
除英文班外,有否分精英班和保底班呢?

cmvfamily 發表於 12-12-11 09:09
請問英文班,是否全以英文授課呢?
而中文班,又有否在語言微調政策低下,增加滲入英文呢?
除英文班外,有 ...

我都想知呀! 因為學校無攪簡介會, 只有open day, 所以唔係太了解課程怎樣安排.
校風ok嗎? 家長們可否比少少意見?
就快要交表了, 都唔知點揀好.
謝謝大家.

HI  各位家長

我想問如 B2中有機會入嗎 ? 程度如何 ? 我家在TKO的.
學生如何 ?
MIHO

回復 MIHO.WAH 的帖子

它是一間B2中學, 校風OK, 幾嚴, 同一科唔交/欠帶/欠書/欠簽名幾次就記缺點.
我認為課程唔深, 有一班英文班及一班補底班, 好像還有一班比英文班差小小的A班.
學校是按成績分班的.
你住TKO, 要考慮交通問題啊!

‹ 上一主題|下一主題