用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 delete post
go

delete post  

Delete

回復 migohappy 的帖子

Don't just trust the student clinic.

Go to take a private X-ray test and get your son's X-ray report to the student clinic if the result is significant. They will refer accordingly.

Hope this helps...

有冇講幾多度 ? 我見身邊朋友仔女, 如果有少少彎, 大紉 5-10度就會轉介去影相. 因為影左就清楚好多. 如果擔心, 就自己去私家照左見.
我相信你仔仔case 唔嚴重(可能仔發育遲). 我個女個case, 由健康完轉介至入醫院睇專科跟, 好快, 好似不足一年.... 不過咁快, 你都唔好恨啦..

我仔4度,健康院照咗,等9月覆診,睇吓到時e生點講先算

健康院有影相, 好似10度到, 總之就係話唔使做什麼, 半年後再返來睇

我都想同佢出去睇下私家, 人地話, 如果趁依家仲有得高就要快快醫好, 否則定左就難了

如果出去睇, 係睇什麼科?

回覆:migohappy 的帖子

骨科專科

亞女今年14歲,大約2x-3x度彎,8-9歲開始發現此問題。以往每半年check 一次,沒有看脊醫。由上年開始轉為一年check一次。因為醫生話14歳差不多定 及並不太嚴重。所以要視乎小朋友幾多歲。

dleelm  請問你女女是否要全日都穿架?  發表於 12-7-16 15:04

我朋友個仔有這個問題, 但日漸嚴重, 自己出去睇物理治療, 要着繳形衣, 費用很昂貴,這件繳形衣服可以睡覺著,幫助改善側彎問題,  但隨住身體骨格改變又要去做個一新的繳形衣, 而政府嗰件就要長時間著.

我叫朋友問個治療師, 游水可否改善側彎問題, 他說已經沒有太大幫助, 但都可以減低惡化情況.

migohappy  我就係怕佢, 如果已經生定左, 要改就好難了, 至幣阿仔信健康院講, 話唔需要D 特別治療, 佢就以為唔係好嚴重  發表於 12-7-16 22:37

醒目開學勳章

個女14歲,17度,醫生話唔算嚴重,話佢重有一年高,一年後後再反去覆診,而家無野幫佢.

與其等半年, 還是先問清楚健康院你孩子的情況是否嚴重. 先去做x-ray吧.

其實健康院本簿裡面係有寫姑娘/醫生度到側彎幾多度
一般8度為限,10度以上算嚴重,發育時左右肌肉不平衡生長,長期姿勢不平衡皆為常因
男女均可有,但一般女仔多d
如果<5/6度咁問題不大,半年影一次"摩爾照相"係check有無惡化
度數細照X-ray無乜意思,因為"摩爾照相"已經大概睇得出脊椎側彎程度
如果"摩爾照相"後發現問題惡化而且人手用水尺度到係有大幅度側彎,咁先會轉介你去照X-ray睇清楚,再有上面有家長提到既治療

照得X-ray多無好處,除非係真係"摩爾照相"同人手判斷唔到既問題,譬如頸椎病,先有需要照X-ray
順帶一提,理工大學最新研發以超聲波"照"脊柱,更方便而且可以長期使用(但願各位的小孩將來用不著這項新技術)

lky3107  thx a lot  發表於 14-7-24 09:40
migohappy  thank you  發表於 12-7-16 22:32

我仔5月時做身體檢查時CHECK到話佢7度, 跟住排左上個月照莫爾照片, 家陣等11月覆診..........

mlk  我個女都係  發表於 12-10-17 11:48
~ 我是一隻超級懶瞓豬 ~

唔知做多D 運動有無改善? 例如游水?
如果睇骨科, 係咪都係做下D 物理治療? 作用有幾大?

霖霖B媽咪  個個醫生都會建議游水. 而物理治療亦會有用  發表於 12-7-16 23:55

回覆:migohappy 的帖子

我不是醫生,俾唔到意見。就算我真是醫生,也只會睇過才講到怎麼做。

migohappy  thank you  發表於 12-7-17 07:19

migohappy 發表於 12-7-16 22:34
唔知做多D 運動有無改善? 例如游水?
如果睇骨科, 係咪都係做下D 物理治療? 作用有幾大? ...

女兒幼稚園時被驗出有這個,那時是4.5,到小一6.5,自己看骨科醫生 (專科大約 800-1200 一次),也有到健康院照x光,健康院說不用理會,兩年照一次再看。

骨科醫生教她做一些特定柔軟體操、健康球、多玩 monkey bar,再加游泳。到今天十五歲,一切正常。

建議要看骨科,給予適當的診治跟進。

monkey-bar 圖片

EK 系統 6/29 號 刪了我兩篇日記,也刪了部份好友名單、提醒紀錄,,, etc 日誌已再補上,好友名單改天會再度補回~

回復 peaceandlove 的帖子

thank you, 睇來做多D 運動真係有幫助, 我都要試下先

咁我都要叫我仔趁暑假游多D水同做多D運動先得
~ 我是一隻超級懶瞓豬 ~

想請問脊柱側彎係點樣形成? Thx,

回復 HappyBean2012 的帖子

我 body check 既 doctor 說脊柱側彎是遣傳, 我本人就有十幾度, 但一直沒有任何大礙(touch wood).  而且懷孕期都係安安樂樂, 無咩問題, 但我家族人就沒有脊柱側彎問題 !

脊醫卻說是因為長期坐姿不正, 我因為腰長而且小時候坐姿真係好衰  而且經常寒背.

MacMa  me too!  my little one also has the problem!  發表於 12-8-7 18:13

回復 like_travel 的帖子

我女女坐的姿勢經常S字形,我也担心她有脊柱側彎