用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 代朋友問﹕官塘聖傑靈 or 香港英華女學校 ...
go

代朋友問﹕官塘聖傑靈 or 香港英華女學校 [複製鏈接]

醒目開學勳章

佢住將軍澳,而香港英華女學校將要借用深水埗校舍數年之後再搬回舊址。
   0    0    0    0

TKO of course take St Cat. St. Cat sports with excellent result for ball games.

campus with wonderful seaview

htts    發表於 12-7-12 13:59

醒目開學勳章

但香港英華學術方面是否好 d d  or 差不多 ?
佢女比較文靜,運動較弱,
咁st. cat 是否不太合適

奌解重要問,唔想讀奌解又報呢?

academic ; YW is better than SCSG

elbar  不只學術, 名氣更強得多。  發表於 12-7-13 19:02
TMMA  多謝你的資料。  發表於 12-7-13 06:20

TMMA, but YW will use 德貞校舍好幾年, 近符大半中學生涯用個咁既校舍都真係好慘 !
讀書靠自己, 如果兩間相差唔太遠我會選一間近屋企而校舍好既比囡囡, 當然, 要以囡囡最終選擇為依歸 !

醒目開學勳章

like_travel 發表於 12-7-13 09:58
TMMA, but YW will use 德貞校舍好幾年, 近符大半中學生涯用個咁既校舍都真係好慘 !
讀書靠自己, 如果兩間 ...
多謝你的資料,我會轉告我朋友,
其實兩間學校我都唔識 ,
因都不是我個區或可說我少見識,
所以朋友問我,我惟有再請教各位。
Many thanks!

like_travel 發表於 12-7-13 09:58
讀書靠自己, 如果兩間相差唔太遠我會選一間近屋企而校舍好既比囡囡, 當然, 要以囡囡最終選擇為依歸 ! ...

兩間都是一流的好學校,學術和校風都很好!

英華女校是一間很好的學校,但她會搬入深水埗的德貞舊校舍至少四年,若建築上有delay隨時要等五年。六年的中學生涯四五年要在哪舊校舍度過,這點要考慮。最好做決定前實地到深水埗的德貞舊校舍附近看看。

聖傑靈是觀塘的龍頭中學,也是很多觀塘家長的Dream School。環境當然比深水埗的德貞舊校舍好得多。

帶囡囡到兩間學校作實地看看,由用家選擇吧。

‹ 上一主題|下一主題