用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 叩到伊中
樓主: wildcat_hk
go

叩到伊中 [複製鏈接]

回覆:wildcat_hk 的帖子

我會選擇伊中,因為是男女校,是B1A的好學校,比英華同樣是好,但原來英小的學生他們都是精英,外來生未必夠佢哋爭,當然你兒子一定是叻仔,就隨他自己心意,伊中比英華排名更高呢!

mrsjacky  同意,呢個pt好,人地小學部成堆學生升上黎圍威喂,外來生好似新移民咁,qe一齊從新黎過,平起平坐,感覺開心好多!  發表於 12-7-16 11:48

回覆:叩到伊中

個人認為伊中好D!一係免費,二係男女校,有女同學,大個仔時起碼有女同學相聚。讀男校,日後大個分分鐘連同女仔講野都有問題!男校真係出唔少電車男同毒男!

回覆:wildcat_hk 的帖子

校風。。。伊中好!

王子

coachcoach 發表於 12-7-11 23:40
如果派華英當然想叩伊中,但樓主係英華喎!
我會選伊中 :
1. 學術伊中平均好少少, 英華仔有部份只管打波
打機, 讀書差到你唔信.
2. 師兄姐網絡, 伊中較佳
3. 伊中唔駛學費,
4. 男女校讀書氣氛好d; 男校引誘都唔少。

題外話,
華英學術唔差得過伊中

88muimui  師兄姐網絡 - 起碼有石鏡全, 袁國強  發表於 12-7-12 08:55
BallBallMaMa    發表於 12-7-12 01:12

我會選英華:
1: 百年老校,出名d將來搵工都馨香d
2:特別有助海外升學(外國大、中學都好著重名牌)
3:學生家庭背景比較相同

成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

個人經驗,女仔讀女校冇問題,男仔讀男校真係有好多問題。眼看以前很好的男校,現在都跌Watt不少!慈幼,九工,鄧鏡波都是例子。有些為了謀出路,要改男女校tim!

ohnono  改男女校,我想最大可能是唔夠男生姐!  發表於 12-7-12 01:45
ohnono  不要、不可亦不適當將英華跟今天的慈幼、九工、鄧鏡波來比較。  發表於 12-7-12 01:44

伊中,因為伊中唔會"買"學生!

http://www.edu-kingdom.com/forum ... ead&tid=2190486

你個係仔仔, 少年十五二十時, 同女仔一起學習有正常社交好呀.  就算拍拖如你所話, 你又可以點?  我讀過男校, 又讀過男女校, 讀過男女校見慣 女學生唔會有咩特別感覺; 讀男校見到啲男仔反而成日都講識邊間女校啲女學生點點點,  況且你個係仔, 呢家嘢担心都都係女方家長...

就算兩間成績差不多, 個問題是一間近又免費, 何樂而不為?

伊中係個人眼中等於平民版九龍St Pual Co-Ed!

回復 mamafufu 的帖子

好有用的資料,多謝你
8-)

好多謝大家在深夜時份仍然撥冗給予這麼多的寶貴意見,在下代表犬`兒由衷說聲"多謝"
8-)

明天他看到這麼多家長的意見,相信他會作出適當的抉擇,還會好感動呢
8-)

youma 發表於 12-7-12 00:57
我會選伊中 :
1. 學術伊中平均好少少, 英華仔有部份只管打波打機, 讀書差到你唔信.
2. 師兄姐網絡, 伊中較佳
3. 伊中唔駛學費,
4. 男女校讀書氣氛好d; 男校引誘都唔少。

題外話, 華英學術唔差得過伊中

除了第4點,全部都同意,我都會揀伊中,至於英華代表「阿松」都無俾個仔返母校讀小學,英華名氣有幾重秤問吓「阿松」喇。
1   2   3   6  8

回復 wildcat_hk 的帖子

伊中都有樂團, 而且學樂器有津貼, 我女學到 8 級都是千多元一個學期

最緊要用家鍾意,因要渡過六年,做攵母要支持!

LouBB 發表於 12-7-11 23:44
我揀伊中,曾見過認識質數很差很冇品的英華家長,佢仲要係醫生。d仔串到。。。 ...
見到伊中學生係街拖哂手拍拖,見到都怕怕,梗係想個仔係中學階段專心D讀書啦!至於學校家長有冇品格,好個別例子,因為我們係針對校風和學生質數,我必揀男校!!

jandtfamily 發表於 12-7-12 08:51

在旺角所見的手拖手伊中學生都相當純品,在這個世代要禁絕中學生談戀愛是相當困難,就算是男校生要認識異性也不困難。阿Q些睇,如果係同學仔起底都方便些。這方面真的要靠父母好好和子女溝通。我表妹也是中三就拍拖,舅母處理得好,家下都大學畢業了。

當好像伊中/英華這類校風及學術都非常良好的學校於這兩方面可不用作考慮,讀書始終靠自己,唔會因伊中比英華於會考多幾個A對而對你小朋友有乜影響。讀書的風氣、硬件已在,考得唔好都冇得好講。

我會將考慮宗教、學費等其他問題。

jandtfamily 的帖子

thanks a lot, 毋須動氣,大家傾下偈啫,真係多謝大家的意見,其實男校或男女校都無咩所謂,只要大家的仔女能生生性性比心机讀書就ok啦,係咪?我去伊中叩門時都見到部份家長(包括我自己)頗騎呢,但並不代表其他家長也是騎呢吧,就好似當日我爛身爛世去喇沙入表,有一個身光颈靚的女家長見到我呢个乡下佬懵下懵下,就主動向我表示喇沙幾好呀,佢阿仔已讀了三年,不过就讀得幾辛苦,重希望我阿仔可以入到喇沙,完全無架子,咁就代表名校的家長未必無品,無論点都好,我深信我們各位家長都必定會教導子女要做個謙卑有礼的好學生

8-)

如果鍾意運動, 應該鍾意yw, 小朋友是否yw小學, 如是, 對學校/同學有一感情

p.s. "阿松"個仔比佢揀都唔會揀e中, 因為去左dx.

QES for sure.
‹ 上一主題|下一主題