用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 Deleted Post
樓主: BB0628
go

Deleted Post  

醒目開學勳章

一段時間沒有上來, 你們便update了不少消息.

小兒隻腳都幾大, 很難買到全白的波鞋, 最後買了對白色底色有d深藍和螢光色, 應該ok掛!

阿仔把口很密, 不喜歡說學校的事, 就算說也是問一句就答一句, 如果各位不介意, 請上來說多一點, 謝謝!

他完全沒有提過VIP計劃的結果, 明天問一問他吧!

醒目開學勳章

原來學校已post個list出來, 阿仔入到游泳和童軍, 是他的選擇, 真好呢!

bigbabycity 發表於 12-9-4 18:01
今日好輕鬆咁,只有少量功課。第一天訂飯,阿仔立即話唔係咁好味,希望唔會餐餐都係唔好食啦。

...
我個仔都一樣都入左"中樂團" , 不過我們並沒有選擇過此項目, 阿仔私人學緊長笛多年, 對中樂沒有興趣, 我也不喜歡亦不想浪費$$, 所以決定不會參加啦! 運動又抽不到入 "藍球", 只去了 "紅十字會" (幸好都有一樣是小兒喜歡的), 但我本想仔仔做多點運動, 現在入不到, 我有點不大開心.  惟有自己俾$$出去報 啦.

今早致電回校查詢有關 "學校內聯綱"之事, 因都不知Login Name是甚麼 (入不到去查看), 校方回覆說8/9(星期六)才會派發有關資料喔

EmilyBB 發表於 12-9-4 23:10
一段時間沒有上來, 你們便update了不少消息.

小兒隻腳都幾大, 很難買到全白的波鞋, 最後買了對白色底色有d ...

我仔對腳都大格, 著成37.5號鞋 (我都係著36號咋), 成對大人腳咁款, 不過身型就矮D囉, 全班排行第4, 依家又入唔到藍球班, 想幫佢扯高D都無計, 惟有自己在校外報啦 , 又要額外使畢, 真慘!!!!

我想問下各位家長, 你哋依家有無送阿仔返學/接放學格? 小學時我每天都有送返學, 接就一時時. 依家升中一就到4/9就正式無啦, 但係個心好似有D唔舒服, 掛住掛住咁, 唔知你哋情況又點? 請分亨一下啦,

你們好,很久沒有上來跟大家聊天啦,其實開學已經有三天了,這幾天我都有接送小朋友,其實我都有觀察他們放學的情況,發現他們放學都挺規矩的,過馬路都有看燈,那些大年級的都正正經經的,所以我都挺放心的。

還有我想問一下你們的小朋友是不是每天都帶很多的課本上學,就英語就有幾本,我看見阿仔的書包天天都那麼重,真擔心會影響他的發育啊。

moon2000 發表於 12-9-5 13:28
還有我想問一下你們的小朋友是不是每天都帶很多的課本上學,就英語就有幾本,我看見阿仔的書包天天都那麼重 ...

係呀, 英文堂除左本書, 仲有另外3本同英文堂有關的書藉, 都幾重下.  因為暫時唔知需唔要帶, 所以以防萬一, 阿仔話一次過帶晒費事煩 (我叫佢放低一本較重的佢都唔肯).  

我會叫阿仔當可以用儲物櫃時就將D大本既書同埋對波鞋放入去, 唔使拎黎拎去咁辛苦囉

moon2000 發表於 12-9-5 13:22
你們好,很久沒有上來跟大家聊天啦,其實開學已經有三天了,這幾天我都有接送小朋友,其實我都有觀察他們放 ...

謝謝你的分亨.  其實我都想送阿仔的, 但又見好多同學仔都係自己返學放學, 怕佢唔得獨立囉 , 又怕佢被人笑就唔係咁好囉, 哎........送又煩唔送又煩, 做阿媽真係煩,

BB0628 發表於 12-9-5 09:05
我個仔都一樣都入左"中樂團" , 不過我們並沒有選擇過此項目, 阿仔私人學緊長笛多年, 對中樂沒有興趣, 我也 ...
根據小學老師的說法,入得長天就一定有足夠運動,單是長跑就可以鍛鍊體格了。就算F1入唔到籃球班,或者下一年有機會。我特登問阿仔,在午飯時候有冇人打波,佢話有,不過要用私家波,並非學校的。佢仲講笑話要放個籃球在Locker添!

moon2000 發表於 12-9-5 13:22
你們好,很久沒有上來跟大家聊天啦,其實開學已經有三天了,這幾天我都有接送小朋友,其實我都有觀察他們放 ...
真的多謝你的現場觀察。以前,阿仔小學時,我都一直有接送佢,依家升中了,都要放手,等佢自己坐車。雖然有D唔放心,但都忍住忍住,希望佢真正成長。

bigbabycity 發表於 12-9-5 19:07
真的多謝你的現場觀察。以前,阿仔小學時,我都一直有接送佢,依家升中了,都要放手,等佢自己坐車。雖然有 ...

我既心情咪就同妳一樣囉, 想佢可以真正成長但個心又總有所牽掛. 不過每天見佢放學回家都很開心的樣子, 我想我是應該放低這份擔憂的.  不過到左晚上我都係忍唔住, 寫左張問卷叫阿仔回答 (因若直接問他, 他多數唔正經答或者會說我煩的), 現在同大家分亨一下吧:

(1) 你鐘意"長天"中學嗎?   答 : 鐘意
(2) 你返學開心嗎?             答 : 開心
(3) 你想媽媽送你返學嗎?   答 : NO!     激死我!!
(4) 你想媽媽接你放學嗎?    答 : NO1   激死我!!

(5) 你對自己學業方面有信心嗎?  答 : Yes  

唉.........你哋話D仔仔係唔係都無心無肺呀!? 真係俾佢激到唔知好笑定好嬲

學校水運會快到了!(19/9 - 九龍公園)你地啲仔有無參加?
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

Crabtree 發表於 12-9-6 10:44
學校水運會快到了!(19/9 - 九龍公園)你地啲仔有無參加?
剛收到長天家長義工的email。我都好常去幫吓手,但係那天有工作要做,應該去唔到了。其他家長會去嗎?

回復 Crabtree 的帖子

我想F1應該今年不能參加吧,我都沒聽阿仔提過

回復 moon2000 的帖子

可以參加,昨天報名,不知幾時截止!
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

回復 bigbabycity 的帖子

I will!還有無其他家長呢

阿仔話今年唔參加住喔, 佢話只係好想參加學校D會 (棋會, 藍球會........), 佢話學校依家一到小息及Lunch時間就好似攤檔擺賣咁款, 不同學會的攤檔都在努力地招收會員, 還有得試玩 (佢今日就同個會長"捉象棋")喔 .

BB0628 發表於 12-9-6 22:40
阿仔話今年唔參加住喔, 佢話只係好想參加學校D會 (棋會, 藍球會........), 佢話學校依家一到小息及Lunch時 ...

希望阿仔今日返到學校,記得做齊所有野!因為佢星期三晚不停肚瀉,到了星期四早上都未停,唯有幫佢請病假,睇完醫生就叫佢瞓吓。仲以為佢有番D精神,可以返下晝那兩堂,點知佢死都話唔返。今朝早,明顯地慢咗半拍,結果足足遲了15mins才出門口,都有D驚佢會遲到。唯有望佢得到教訓,唔好再拖拖拉拉遲出門口。
阿仔一早就揀定D學會,雖然錯過昨日試玩,今日佢實玩個夠本!

我問佢小息時的情況,佢話所有人都「非常流動」,又話落到地下睇人打波時,好容易食波餅。佢最高興就係Prefect通常在小息後才現身,咁佢都成班大細佬可以玩得放D。

大家好,今天剛剛開完學校的簡介會,我還是有些不明白,究竟那些學會和那個【盡展潛能】計劃有什麽不同,是不是兩個都是同一樣活動,例如在計劃里我參加了游泳,那麼就不能重複再參加游泳學會呢?請指教!