用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 Deleted Post
樓主: BB0628
go

Deleted Post   [複製鏈接]

倒數至最後2天啦,好彩個超颱風仲未影響到香港,只不過都替台灣的居民及旅客擔心,希望唔會有重大災害。

昨日上長天的網頁,見到新學年的上課時間表及校曆表了。

上星期已經捉咗囝囝去剪頭髮,這個星期又安排佢每日都早D起身。但人算不如天算,這星期六迎新日要影相,點知佢額頭的青春荳爆發中,唯有買支對付暗瘡的洗面膏俾佢,但好了兩日又再爆過,佢又手多多擠壓D荳荳,所以肯定到時唔靚仔。

與兒子上完今天的中一迎新會後, 讓我對學校各方面的了解更多及更深, 也使我對此校的教育方針更有信心.  很喜歡學校各老師及校長的平易親切感, 使家長有放心及安心的感覺.  更喜歡班主任實事求事, 公平公正的教學作風, 嚴肅中帶幽默感, 使我感到滿意, 兒子也表示喜歡此校及此班主任.  
唯一美中不足的是中文科不會以普通話教授, 恐怕日後少了機會接觸, 疏於練習, 小學時累積所學到的會功虧一簣, 現在考慮會讓他上校外的普通話班, 以保持此方面的能力.   
新學年新開始, 希望各位家長及同學共勉之!!!

bigbabycity 發表於 12-8-23 10:26
倒數至最後2天啦,好彩個超颱風仲未影響到香港,只不過都替台灣的居民及旅客擔心,希望唔會有重大災害。

...
我23號才從台灣回到香港, 剛好避過強颱風及停機的危險, 否則恐怕趕不回來上今天的中一迎新日了   
兒子今天在學校玩得很開心, 走時還在車上不停地告訴我玩遊戲時的情形及認識了新朋友.  最攪笑是他告訴我張訓導主任叫他們每位摸下張 "紅紙", 說若學生收到兩張 "紅紙"便會被趕出校喔, 哈.......哈......... , 這位主任真用心思

BB0628 發表於 12-8-25 20:30
我23號才從台灣回到香港, 剛好避過強颱風及停機的危險, 否則恐怕趕不回來上今天的中一迎新日了 :wah ...
BB0628,今年的颱風一個接一個。我們為了阿仔升中一而騰空暑假的時間,提早在六月到台灣玩,當時又係颱風過後,唯一的好處是落雨後氣溫下降了,不用那麼熱。:)

昨日的安排都算不錯,D同學仔有機會在校內四週查看,阿仔都話D學兄很友善,英文發音又準。至於新同學仔,相信到下星期的Bridging course,佢地會熟絡D。

訓導主任的確高明,阿仔都話番俾我知。都好,這樣D同學仔會更深印象,會小心D,交齊功課唔好百厭就得啦!

好高興見到D老師及校長,感覺到佢地好友善,對D仔概態度又好正面,咁我地都放心哂。而且佢地的效率好高,雖然在運動服上出了小問題,在短時間內已經補上SMS,不用家長到供應商那裏買。扺讚!

bigbabycity 發表於 12-8-26 08:25
BB0628,今年的颱風一個接一個。我們為了阿仔升中一而騰空暑假的時間,提早在六月到台灣玩,當時又係颱風過 ...

對呀, 我也很認同你的說法, 學校的人與事以至各方面都做得很能讓家長放心與安心, 小學時的老師大部份黑口黑面, 跟家長也不會太close的 (曾試過跟一位老師打招呼問近況, 言語間竟感受到她以為我是在為兒子搭橋甚麼的......真被她激死), 其實小兒那時成縯不錯, 我根本無需要做任何小動作去討好她, 只是出於禮貌而已.  之後我對這位老師簡直係 敬而遠之, 費事以為我有求於她.......有些人的想法真的很奇怪, 痴痴地的 很怕!!!

你是去台北嗎? 我這次是去台東, 是專程帶小兒去探老爺奶奶的, 台東沒台北熱鬧好玩, 它就如香港的新界區, 空氣清新, 可接蟹大自然及很多小動物.  小兒在森林公園捉了數隻寄居蟹, 還偷運了回來 (本來我是不準許的, 但他死都要帶走, 爺爺嫲嫲又太寵他, 還幫他設計埋偷運計劃, 我也拿他們沒辦法) , 結果真的死了一隻 (那隻小蟹不知何解, 竟然中途裸跑出殼不肯回去, 結果到港後發現他不動了 , 兒子很傷心地流眼淚, 我藉此教訓了他一下, 告訴他有時喜歡一些東西, 不是一定要擁用的, 應是以他們的利益或了解 甚麼對他們才是最好的方法去考慮, 希望他真的明白吧.  幸好還有4隻小蟹現在生活得很正常, 不過還是每天有點擔驚受怕的, 因不想做兇手嘛

BB0628 發表於 12-8-26 13:43
對呀, 我也很認同你的說法, 學校的人與事以至各方面都做得很能讓家長放心與安心, 小學時的老師大部份黑口 ...
我們上一次到過台北,所以今次去了高雄及台南,行程非常輕鬆,都是吃吃喝喝。下一次再去,會考慮台中或者花蓮等地。
老人家愛錫孫子是必然的了。幸好還有小蟹能夠活下來,要好好照顧呀!很多年前,在上海居往的舅父第一次來香港探訪我們,在過關時,關員要求他打開行李箱,查看之下,關員發現一些不明物體,而我的舅父只會說上海話,只好用手勢搭夠。一會兒後,關員才明白那些不明物體是活生生的大閘蟹!舅父一心想送些地道的手信給我們,不過這些大閘蟹來到香港,已經變成半死了!!!

因為小兒被編入1D班,當校長到訪班房時,有家長立即追問1B班是否精英班,也有人問老師有沒有中一學生需要補習等。我本身不太擔心精英班的問題,最最緊要的還是有一個好的學習環境,加上老師的關顧,連同家人的支持,每一個中一新生都可以快快適應。當迎新活動完結後,我和阿仔步行往車站,他講自己的數學麻麻,所以入1D班係合理的。咁我就話用小班教數學,可以快D見到成效,而且老師唔會用成績分組,只係用學號:1-18為一組,19-36為另一組,不會有標籤的問題。

明天終於在課室上堂了,希望大家都愉快地學習,在中學階段不斷成長!

關於精英班,大部份的家長都經歷過,但係阿仔間小學沒有精英班,由小一開始係同班同學,一直到小六都會同班。

升中後,我才第一次體會到各家長對精英班的愛與恨。過往,都是從朋友口中得悉其子女,如何艱辛才搏到入精英班。

所以我本著平常心,只要阿仔順利接軌,適應中學生涯,我便滿足了。依家佢利用暑期最後一天,將一大堆嘉菲貓漫畫剪報,釘埋一齊作成漫畫書仔。希望佢臨瞓前,記得執好筆袋同記事簿,預備明早的英文班。

bigbabycity 發表於 12-8-26 16:42
關於精英班,大部份的家長都經歷過,但係阿仔間小學沒有精英班,由小一開始係同班同學,一直到小六都會同班 ...

其實也不是甚麼精英班, 只是各科成績比較好些而已.  正如老師所說, 同學來自五湖四海, 總有些兒差別, 但F1只是一個起步點 (當然讀開英小的學生會比較有優勢), 但孩子在成長期, 腦部及各方面在不斷發育中, 所謂一日千里, 說不定很快便會跑出來的.  何況小班教學有小班教學的好 (我就比較喜歡了), 因小兒本身有點情緒化 (很容易笑但亦很容易喊), 若人數少些老師便能多看顧一下會是比較好的.    不用擔心的, 這是間很有Heart 的學校, 在老師的培訓下, 學生們定可以很快追趕回好成績的, 大家一起努力吧.  晚安!

bigbabycity 發表於 12-8-26 16:42
關於精英班,大部份的家長都經歷過,但係阿仔間小學沒有精英班,由小一開始係同班同學,一直到小六都會同班 ...

忘了告訴你,  同樣也有入了1B班的家長很緊張地問老師, 這班沒有任何補底的安排, 又不是小班教學, 萬一學生某科到時跟不上的, 那怎麼辦? 是否到時可以轉班等等................ 所以古人有時說的話真的很對 : 所謂甲之熊掌, 乙之毗霜 , 世事不是絕對的呀, 總之叫仔仔盡力以為便可以了!  

上咗2日English bridging course,好似好輕鬆咁。

阿仔話第一天,除了外籍老師,校長亦有現身,另外又有一名老師從旁觀察。到了今天,就只有外籍老師了。沒有功課,在堂上也沒有練習英詩朗誦,我估計老師預期學生在家自行練習。

最好笑就係阿仔放學時搭巴士,又係瞓著咗。好在仲識得落車。所以我一路都建議佢搭地鐵,不過佢就覺得麻煩,因為我地屋企同地鐵站之間要接駁一程巴士或小巴,依家上課2小時已經在巴士上瞓覺,遲D返全日咪一上車便大昏迷?!

5天的English bridging course已完結, 查看小兒派回來的英文習作, 感到內容十分之簡單及淺易 (兒子說5年級全部都已學過),,令我有點浪費時間及金錢感覺,  不過.........若只當是學前適應班也是無妨的,  星期一便要正適上學了, 同學們真的要收拾好心情, 迎接新的學年.  大家一起努力吧!

五日真的話咁快就過咗。阿仔返呢講,體育堂暫時穿著小學的運動服,等稍後供應商才有衫賣。我聽完後感到晴天霹靂! 我在星期初才將所有小學校服送走,一件不留,現在那裏找小學運動衫俾佢?!

好彩到了晚上,找到他舊同學,可以借套運動衫俾佢,感謝天啊!

bigbabycity 發表於 12-8-31 21:21
五日真的話咁快就過咗。阿仔返呢講,體育堂暫時穿著小學的運動服,等稍後供應商才有衫賣。我聽完後感到晴天 ...

我都已經將所有舊校服鞋襪扔掉.  我只打算叫小兒穿著平日的運動衫褲上運動堂咋, 邊得閒攪咁多野(又借又要還), 反正只係一堂半堂, 加上只在校內才會換上運動衫, 應該沒大問題的. 星期一我都會跟班主任傾下這問題.

話時話, 我都未買到運動鞋, 明天要去Mega Box吉之島睇下先, 希望仲有減價啦! 係呢, 你地買邊隻牌子架? 以前我一直買開Dr. Kong, 依家中學, 我諗住買對Nike/Puma/Adidias, 希望明天可以買到心頭好啦!  

晚安!

因為今日跟小學同學敘舊,所以順便問對方借運動衫一用。

至於運動鞋,我估一般的白色底再加一兩隻顏色的都會可以。上個月,我係太子(始創中心後面)的運動舖,見到純白色的Mizuno跑鞋,不過係made in China,應該冇日本版的跑鞋咁高質素,但作為返學用又要在校內長跑,希望可以吧。買鞋時,阿仔猛咁話純白色唔好睇,要選有顏色的鞋款,我就話今次買住純白色先,下次再買鞋再算。對鞋折完咗約$2XX。

bigbabycity 發表於 12-9-1 10:42
因為今日跟小學同學敘舊,所以順便問對方借運動衫一用。

至於運動鞋,我估一般的白色底再加一兩隻 ...

我今日終於買左對Reebook運動鞋俾阿仔啦, 依家吉之島仲做緊特價只需$269咋.  對鞋都是以白色為主, 但因為校方說過可以有點顏色, 所以我揀了對側面兩邊及前面有些灰黑間紋的, 好睇又有型, 而且輕身同質料都唔錯, 仔仔都好鐘意, 話好舒服同型仔喎, 我都好開心可以買到對平靘正既波鞋, 以前Dr. Kong要成4佰幾一對架, 貴到想死

由Dr Kong轉著Reebok係會覺得自己大個仔咗。

大家仲可以玩埋今日,明天就正式開學了。已經同阿仔講定,明早要提早起床,早D出門口,以免第一個返學的日子交通大亂。

祝大家有一個愉快的開始!

bigbabycity 發表於 12-9-2 11:38
由Dr Kong轉著Reebok係會覺得自己大個仔咗。

大家仲可以玩埋今日,明天就正式開學了。已經同面阿仔 ...

係呀, 我都係同個仔咁講格: 玩埋今日(iPad), 因佢成個假期真係一日玩到黑, 明天開始我便會將佢收埋, 以後做完功課同放假時至可以再玩, 佢哈哈.............   係呢, 你地俾幾多零用錢個仔呀? 我打算每星期俾$100零用錢佢 (已在校訂左飯), 百達通(車費)就另計, 應該夠啦掛? ,

仲有你地有無參加學校義工呀? 我就參加左, 逢星期四早上都會回校幫手一次的, 高年班家長話咁可以同個子close D, 又可以多了解學校事情 (容易接觸到學校老師/班主任, 查詢及知道兒子在校內的情況喎), 所以我都好讚成各家長參加下學校義工的, 又不用日日返, 只會編排一至二天 (因應家長的情況), 希望日後可見到你地啦!  

我向來都有預備零食給阿仔帶番學,所以過往六年都只給每個月$100零用錢,而佢又好少會用哂D錢,咁就可以每年年尾儲少少錢入銀行。依家上中學,自己返學放學,我估佢會心思思買下零食,所以暫時每星期日發放$50,即每日有$10,佢見比以前多咗一倍,已經好高興,話要儲埋D錢到聖誕節買一盒貴DD高達模型。

我諗每個人的零用錢有多少都不是問題,最緊要佢地學識點洗錢同埋點儲錢,要量入而出,仲要唔好胡亂用八達通,我見學校小食部有八達通,睇怕阿仔會不時用八達通買野食,所以我仍然會預備個零食盒俾佢,份量會比小學時少一些,等佢有得食之餘,又可以耐唔耐在小食部買野食。

原來新學年真係會有壓力,阿仔話昨晚瞓得唔好,又話有少少腸胃不適。但一見到有雪糕食,又即刻話無事!

我就揀咗English speaking同中文作文兩項,所以暫時不用返學校幫手住,唯有問多D阿仔,同埋趁這個星期六,瞭解多D師生關係。

今日好輕鬆咁,只有少量功課。第一天訂飯,阿仔立即話唔係咁好味,希望唔會餐餐都係唔好食啦。

至於個VIP計劃,有驚有喜,好彩有得打籃球,不過就入咗完全無揀過的中樂團。睇怕無得改,就當學D新野。

見到中文課的通告,阿仔都怕記住,話要入落Google calendar提醒自己甚麼日子要默書。
‹ 上一主題|下一主題