用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 優才之我見....
樓主: c4ceci
go

優才之我見....   [複製鏈接]

猴子爸同iamderek都講得好有道理, 真是沒有對或錯, 可能係感性同理性既處理方法?! 睇下家長是否接受而已!

個人覺得如果呢位校長係中學既校長, 相信會較易接受佢既言行, 不過佢依家面對既係我地呢班幼稚園小朋友既家長...仲係好呵護小朋友既家長...當然包括我...所以言行惹人爭議!

不過如果我係小朋友既家長, 我認為冇問題, 因為自己既小朋友咁識照顧及幫助人, 應該係好樂天開朗, 明白事理的! 只要同佢解釋番校長可能怕後面d小朋友唔可以開車而唔開心, 先叫你唔好理佢行先, 校長應該會等你地行咗之後再帶小朋友黎, 不過你做得真係好好呀, 媽咪爹地都好開心!

點都好, 好欣賞呢位小朋友, 亦相信佢一定入到心儀既學校!! 如果亞仔學到佢一半就好喇!

猴子爸    發表於 12-7-13 16:35

有幼稚園和小學的冬季校服是短褲,這樣又是否代表學校唔啱?

Outward Bound外展訓練,我參加時晨早起床跳水,幾天內跳好多次,當時氣溫Below10度。又好多人buy要受下苦訓練下意志。

各有不同看法。

ha8mo 的帖子

我個小朋友都有in, 果round又係有個小朋友排排下小火車果時喊,之後仲離隊行返媽咪身邊,接著校長好cold咁用咪講左一句"bye bye",我聽了後個心有點唔舒服,依家仲參考埋之前個例子,另到我對依間學校改觀了!

MAYANGUSPO    發表於 12-7-16 10:44

放大鏡看每件事, 是否容易令自己變成所謂的怪獸家長呢? 給一點空間小朋友,學校,校長, 會否更有機會了解優才的全面呢?

yhn  同意!
撐你!  發表於 12-7-16 12:53

RSZ 發表於 12-7-15 14:18
放大鏡看每件事, 是否容易令自己變成所謂的怪獸家長呢? 給一點空間小朋友,學校,校長, 會否更有機會了解優才 ...
恕難同意.見微知著矣.

cmvfamily  同意~  發表於 12-7-15 21:48

回覆:RSZ 的帖子

各人有各人的見解,無用爭論,9月的新生家長自會找到答案。

回覆:Yuengooluk
明白你不能接受有人當面批評孩子表現差的感受。
在第一課家長會上校長也明確和家長說明我們要在十課堂裏好好學習和認同他的道,不然很難溶入這個家。我覺得校長是一個很有自我風格和教學理念的人,對推行自己的理念也很熱心。在他眼中香港社會上很多的孩子和父母都有很多改善的空間,所以希望在家長會上好好教授父母怎樣跟他學教子女。只是理念有點自我和奇特和他為人比較率直,所以會在一組父母和孩子前說我們的孩子是看過最差的,和在我們的孩子面前訓導我們應怎樣正確教我們的孩子等等•••如多看卡通。如其他家長說他會叫學生不要理會他認為差的小朋友也不足為期啊!
不過我覺得這也是直資的好處,每間有自己的特色,各花入各眼,如在10x家長會上學習和認同校長的特有教學,認為可提升自我教兒理念和發展孩子成長,那便好好交孩子給他吧!若認為他的理念和方法不是自己杯茶,已感不安,那便算吧。正如校長在家長會上和我們說,優才是香港名校,有很多人爭著報啊!

rogerlam123    發表於 12-7-16 03:17

三國魏·曹植《與楊德祖書》:“人各有好尚,蘭蓀蕙之芳,眾人之好好,而海畔有逐臭之夫。”

猴子爸 發表於 12-7-16 10:14
三國魏·曹植《與楊德祖書》:“人各有好尚,蘭蓀蕙之芳,眾人之好好,而海畔有逐臭之夫。”

...
逐臭之夫...哈哈...有趣!!有趣!!

這個題目教識今年選校的家長
小一選校,最重要家長要認同學校的理念

一個樂於助人的孩子
在某些人眼中,會成為[飛機意外中,阻礙他人得救的人]

這種假設,恕我難以認同

yhn  當然那位小朋友的出發點是很好的,但好明顯,他不但幫不到忙,反而阻礙了小火車出發,所以我認為那比喻沒有問題啊!頂多只是誇張了點吧。  發表於 12-7-16 23:35

雖然GT 不再直接影響到我, 看了此貼,  我自己就直覺凡事不是一面倒, 安慰人的小朋友出發點肯定好, 但時機是否合就真不一定 (小朋友只沿用佢一慣的做法, 不會知道有分別.. ).    但對於成年人來說, 樂於助人在某程度上亦要看時間及對象,  有時我有點怕自己的孩子在面試埸因某原因哭鬧, 而另一位小朋友就不停安慰他.  (我想當時個哭的小朋友的父母冇出聲都可能是同一心理..怕多人安慰反而令小朋友哭得更勁... )   我反而希望自己個在此情景下會快些泠靜下來, 快些投入要去的環節中.      

成件事我想大家最負面的校長對個好學生的個句話, 無論是性格使然或技巧問題校長在此在家長面前失了分, 但由此點去放大, 對學校的努力及表現做出全面性的負面評價, 對GT老師學生都似乎有點不公.

yhn  Agree!
It's really unfair to all of them!  發表於 12-7-16 23:22
RSZ    發表於 12-7-16 23:12

正如校長在家長會上和我們說,優才是香港名校,有很多人爭著報啊!

w_y 發表於 12-7-16 19:54
佢又冇講錯,香港間間學校都有名。

RSZ    發表於 12-7-16 23:09
‹ 上一主題|下一主題