用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 優才之我見....
go

優才之我見....  

我IN當日....
小朋友準備小火車離開父母.....
有一位小朋友哭......
排佢之前的小朋友 :"唔好哭".....
小朋友哭得更勵害..
排佢之前的小朋友  : "你冷靜D...你唔好哭".....(好多家長大笑)
小朋友一路哭.....
校長繼續點人數......
排佢之前的小朋友繼續 :"你冷靜D...去玩炸"...
校長繼續講台詞......然後說: "你唔好理佢"......
小朋友一路哭....排佢前面的小朋友一路叫你冷靜...你唔好哭....
校長叫小朋友搭膊頭......
個小朋友仲一路哭.....佢前面的小朋友拖住哭小朋友隻手.......
前面的小朋友就無搭膊頭......
校長 :  "好明顯你係幫助別人型,但你顧掂你自己先"........

其實我都覺前面小朋友好善良,會幫助別人.....仲會拖住哭的小朋友.....

但校長咁講野我就覺得出奇咗.......

善良的心比一齊來得重要

reei  If I were the headmaster would have accept the kind kid immediately , unfortunately most schools are NATO -No Action Talk Only  發表於 12-7-18 18:41

這個站在前面的小朋友,真的很難得,會懂得這樣去安慰其他人。如果我是他的爸爸,真的會開心到睡不著。

「你顧掂你自己先」很明顯,這所學校所看重的,不是品德,乃是智力發揮和成績優異。

今時今日,要訓練小朋友懂流利英語和普通話,加十八般武藝,都已經見慣見熟,不是什麼出奇的事情,但要培養他們的同理心,和整體的良好品格,卻甚考功夫。

LuLuKiuKiu  agree!  發表於 12-7-11 12:01

若我是他媽媽, 我會開心到眼濕濕.
至於學校係點, 我都想知多D, 係咪真係咁 "唯才是問" !!

我in當日有一個遲了少少,已開始排小火車,個媽咪帶佢小朋友到火車尾等校長指示,但校長只顧小火車冇理到個媽咪,最後個媽咪張小朋友放在車尾然後自己坐底,當時我也覺少少奇怪但想可能只是校長分不到心.

醒目開學勳章 貢獻勳章

我嗰輪,一個高大男生扭哂計,佢父母陪埋去上樓梯!

其實我覺得阿校長唔係幾識同小朋友溝通
恐龍家

回復 c4ceci 的帖子

你講得好啱, 讀書固然重要, 但大部份家長就沒有培養到個人品德, 修養, 同理心, 合作精神, 互相幫助,
呢d 以前爸爸, 長輩教落, 現在的家長, 只固學業, 各家只掃門前雪. 可悲.

可能學校的解釋,是要揀選最能自處,不隨便哭的學生,所以不會特別照顧那些哭的學生,也叫其他學生不比理會他們。  但是,需要說這樣的話嗎?「你唔好理佢」,「你顧掂你自己先」。

為什麼每間學校都不一樣?就是因為辦學理念不一樣,學校的領導不一樣。

叫人冷靜唔好哭的小孩真的不簡單!!

回復 小曳人 的帖子

Yes, agree "校長唔係幾識同小朋友溝通"

tingtingb  何止唔識同小朋友溝通,簡直是沒愛心!  發表於 12-7-13 11:33

那個小朋友又乖又識照顧人!!\\

E..我個女.(今年升K3), 都類似呢種人...即係,佢響學校見到小朋友跌到,佢會行去扶起佢,問佢:你有無事呀?
好彩我無報呢間.....

回覆:優才之我見....

有一件事令我對優才校長有另一睇法
由於我女將會入讀此校因此我一路好留意該校的口啤及各人評價,在一位家長口中得知午餐飯盒的菜比較不受小朋友歡迎,校長就叫校工到街巿買些菜心回校煮比小朋友食!
我聽完真係對校長改觀加上註冊日見校長落力幚忙。

muichujamie  其實我都幾鐘意陳校長,好nice!  發表於 12-7-11 00:19
yhn  Agree! 我也見校長當日落手落腳,沒有指派別人,只是默默地幫校服商清理一地膠袋、雜物,我覺得這位校長很了不起!  發表於 12-7-10 22:17

可以參考以下網頁,

音小和優才比較?會揀邊間?

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2386209&extra=page%3D4&page=2

小學部每年勸退1x位學生,看看你們是否和部份優才家長嘅想法一樣,認為冇問題。

小玲太太  又係你  發表於 12-7-17 23:56
RSZ  明晒  發表於 12-7-10 23:51
dabbycheung  呢位陸xx小學家長,每次優才d topic都見你狂踩,辛苦哂!!  發表於 12-7-10 23:41
rogerlam123  讀咗六年, 去足六年早會, 八卦咗六年, 都未聽過有十幾人被勸退, 是否我理解錯1X的意思, 1X唔係指十幾人, X只是代數VARIABLE, 是嗎?  發表於 12-7-10 22:59
yhn  我只聽過十分個別的勸退case,此情況在任何學校也會發生。
你所指的1x是什麼?真想聽聽你實實在在的數據!  發表於 12-7-10 22:25

我想正如一些就讀的家長說,此校也有很好的教學團隊,校長可能比較有個人風格和覺得自己風趣吧了!我們上年in 的時候校長也在我們這group父母的小孩面前說我們的小孩是今年看過表現最差的,還有告誡我們要多給小孩看卡通,luckily,我的小孩沒有將他的話放在心。最後收了小孩••••••••

前日in 完, 我都覺得個校長怪怪地, 好似同佢溝通唔到甘, 佢比我感覺係只有佢自己先明自己唸咩, 好有自己一套, 你明就明, 唔明佢都唔會介意你唔明.

講真佢播thomas, 我真係無睇過, 我家小朋友都係, 佢一邊播一邊講, 我好用心去聽, 但真係唔知佢點解要用thomas, 男仔可能會好鍾意, 但女仔真係未必識. 而校長好似假設大家都好了解thomas, 我真係R晒頭.

不過我又唸, 唔應該單單就一日就覺得尼間學校唔好, 或者校長唔掂....可能係我自己唔掂呢?而且身邊朋友都話尼間學校係唔錯的, 用家都話唔錯, 可能真係要入到去讀先可以真正了解!

所以我都係收左先再唸, 問多d真正用家先可以了解到!

學校近來有講助關於九型人格,校長只是引用「幫助型」的特徵講下笑啫。

陳校長是比較“有性格”,同一般的校長不同。他已把權力下放(empower)了他的教學團隊,所以我對校長的“失言”不會太上心。優才這間學校是有特色的,有心人請慢慢了解,不用太快下判斷!
YY Mom :-D

引用:有一件事令我對優才校長有另一睇法 由於我

原帖由 kitty23205 於 12-07-10 發表
有一件事令我對優才校長有另一睇法
由於我女將會入讀此校因此我一路好留意該校的口啤及各人評價,在一位家 ...
咁都要買幾十斤菜喎,如果我係校長我會同飯商傾下,實際D,長貧難顧。

hinmo  菜係新鮮即"綠",小朋友食時仲暖的,而飯商果的又黄又乾,我的小朋友十分喜歡吃校姨煮的菜。  發表於 12-7-11 20:10
kitty23205  原來如此  發表於 12-7-10 22:19
yhn  飯商一定不會供應菜心呢類唔局得耐的美味蔬菜,只會供應黃芽白之類!  發表於 12-7-10 22:05

回復 sukitelfold 的帖子

所以我應該打漏咗 有一次