用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 軒尼詩小學-->皇仁
樓主: trust23
go

軒尼詩小學-->皇仁  

darkbson 發表於 12-7-13 12:09
回復 happy+ 的帖子

認識一位媽媽、她的小朋友是上年軒下小六生、好醒、考到全級5名以內、但因除機No. 不好、他第一志願入不到皇仁、第二志願入鄧兆堅、現在是鄧兆堅的TopBoy la.

塞翁失馬,焉知非福。就算呈分試全級考第一,如果自行唔收,到統一派位便再無優勢,攞到最細的隨機編號就係老細,Band1就係Band1,話知你Band1頭定Band1尾,分分鐘全級考第50名果位抽贏全級考第一嘅學生,統一派位是英雄地,時勢造英雄果種英雄!

DeReMe  agreed  發表於 12-7-13 14:29
1   2   3   6  8

回復 恒心 的帖子

我阿仔間學校86分就屬於A.請問攞A是否等於屬於band 1?

恒心  我諗拿a應不一定是band1。  發表於 12-7-14 20:11

回復 redkoni 的帖子

同意"塞翁失馬,焉知非福",我后來都入左HKU讀書,仲同自己的中學同學結左婚,依家有一個幸福既家庭.

redkoni    發表於 12-7-13 13:36

恒心 發表於 12-7-13 12:55
乜唔係應該85分就是A等嗎? 這個應該間間學校都是一致. 看來你仔仔成績一定很優秀, 仔仔讀幾多年級呢? ...
軒小86分A-, 70分B-, 有的學校90分A-, 70分C-

醒目開學勳章

恒心 發表於 12-7-13 12:55
乜唔係應該85分就是A等嗎? 這個應該間間學校都是一致. 看來你仔仔成績一定很優秀, 仔仔讀幾多年級呢? ...
不是間間一樣的

恒心  我仲以為是一致,現在清楚了,謝!  發表於 12-7-14 20:13

醒目開學勳章

老狐狸 發表於 12-7-13 14:13
軒小86分A-, 70分B-, 有的學校90分A-, 70分C-
你講的是軒下嗎?

醒目開學勳章

darkbson 發表於 12-7-13 12:09
回復 happy+ 的帖子

認識一位媽媽、她的小朋友是上年軒下小六生、好醒、考到全級5名以內、但因除機No. 不 ...
佢好彩啦,入到鄧肇堅,今年有個入左去band 2

回復 CrabPincers 的帖子

band 1 生派band 2 中學?

CrabPincers 發表於 12-7-13 14:22
你講的是軒下嗎?
Sorry, 是軒下.

happy+ 發表於 12-7-13 14:28

Possible?

醒目開學勳章

happy+ 發表於 12-7-13 14:28

自己去調查下,網上的野,不好盡信,自己查証吧啦
如果個家長無呃我,佢親口同我講,佢仔係band 1, 老師都suggest 佢仔第一志願揀qc, 第二聖公會,但已知派左去band 2, 當然,我不知佢係不係第三志願就揀band 2學校,但就一定不是band 1就入qc

醒目開學勳章

Amaz 發表於 12-7-13 14:48
Possible?
不好盡信,自己去查下

band 1生派band 2 中學絕對有可能. 但派band 3中學就一定有問題.

醒目開學勳章

http://www.edu-kingdom.com/forum ... amp;extra=page%3D11

軒上band 1女生選校,看看是不是軒上的band1的女生都入到bps

P.s. 看左呢個topic 好耐,本來都不想搭咀,吾想比人圍,最後都忍不住

加句先,純個人意見,不喜勿插

簽名被屏蔽

引用:Quote:happy++發表於+12-7-13+10:54+回復+t

原帖由 talent2000 於 12-07-13 發表
每人了解未必一样,咁你哋覺得随机真係好隨机?一定有某些因素去regulate呢个隨机的,本人假設係咁。比如一 ...
聽卿一席話,勝讀萬卷書。

有創意、我鍾意。

darkbson 發表於 12-7-13 23:01
聽卿一席話,勝讀萬卷書。

有創意、我鍾意。
Yes, very creative indeed.

talent2000 發表於 12-7-13 21:54
每人了解未必一样,咁你哋覺得随机真係好隨机?一定有某些因素去regulate呢个隨机的,本人假設係咁。比如一个平均分係98,一个平均分係90,你估边位隨机小的机会大,好大机会係98分果位。如果98分派比90分的差或更差的机会係有但%好细,換句話講爆冷%. 你可參考師兄派位資料就可清楚 ,例如20名入同一名校和40-60名比较,20名以內点解可以大部分第一選擇而比较後的就比较小的,當填表選校一样的。比较後的同学可入同一名校但相对困难,所入同一名校的%係由大到细。有d考好前但入不到只係好少的。無論你明白或不了解都好,this is my understanding how this system works now. 如果你不知道自己有幾多chips在手,就不好bet咁大。

你講開我都想講吓,六合彩買電腦飛係搵笨,又話隨機,電腦程式generate的random number,如你所說是有某些因素去regulate,所以成張飛四注都是差不多號碼,真係搵笨。不過我也認同統一派位的電腦程式既然是人編寫,所謂隨機編號也當然可以編改為有趨向性,視乎有沒有需要這樣做。雖然教育局是黑箱作業,不過也應該有audit,大是大非嘅嘢政府應該唔敢亂嚟。
1   2   3   6  8

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽