用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 軒尼詩小學-->皇仁
樓主: trust23
go

軒尼詩小學-->皇仁   [複製鏈接]

回覆:軒尼詩小學-->皇仁

回覆:軒尼詩小學-->皇仁

個榜有50個人,如果係女仔,係咪只要keep住上榜,入bps就穩陣?

littlehoilun 發表於 12-7-12 13:50
個榜有50個人,如果係女仔,係咪只要keep住上榜,入bps就穩陣?

Not really.  Assuming there are 20 band 1 girls and only 10 of them got into BPS.  It's just 50/50 chance if all pick BPS.  Of course, better chance if a lot of them pick other band 1 girls' schools.

簽名被屏蔽

回覆:talent2000 的帖子

今年派得好過上年!阿女今年先一年級,二十名內,我希望佢可以keep落去

簽名被屏蔽

按今年的派位結果,如果小朋友考到30名之內,大抽奬揀QC, 都有極大可能派唔到QC?
咁會去左2/3志願?
咁辛苦名列前30位,目標都係想入到QC!
咁如果頭20名之內,會唔會入唔到?

引用:按今年的派位結果,如果小朋友考到30名之內

原帖由 cheben 於 12-07-12 發表
按今年的派位結果,如果小朋友考到30名之內,大抽奬揀QC, 都有極大可能派唔到QC?
咁會去左2/3志願?
咁辛 ...
據我所知,只要入到Band1組別,就無須理會校內名次,因為這是大抽獎!

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

talent2000 發表於 12-7-12 17:55
見到最后五六年级上榜学生名字有好多不稳定。有啲係前幾年入來但不多,見呢间学校有收好top幼稚园学生,同 ...
Don't understand.

darkbson 發表於 12-7-12 19:41
據我所知,只要入到Band1組別,就無須理會校內名次,因為這是大抽獎!
..
I tend to think you are right, unless there's some corrupted practice in the allocation system.

talent2000  你咁講以后無肯答你问题啦。  發表於 12-7-13 01:23

talent2000 發表於 12-7-12 20:06
你如果係咁concept就一定好吃亏了,我曾经係呢度講校内成绩次第係好重要的,次第比较后如果中第一選已经作 ...
Wonder how you know the details.

簽名被屏蔽

Amaz 發表於 12-7-12 22:19
I tend to think you are right, unless there's some corrupted practice in the allocation system.

我覺得你地講得好!唔好將一件好簡單事變得好覆雜。抽獎就係抽獎,一年多,一年少有乜咁出奇。今年抽得好,點解上年咁差,咁出年係好定差呢?

唯一可以說,軒小年年去皇仁的數目都差不多,只因上年縮班,重要係自行收生之後才決定所以先會咁差。
:verycold: :verycold: :verycold:

回覆:talent2000 的帖子

Talent2000, 貴公子今年入qc嗎?

簽名被屏蔽

回復 talent2000 的帖子

乜唔係按隨機numbers, 係按次第?我覺得如果按次第,就比較公平.記得我當年派位屬band 1A (全級3名內),但都派唔到第1志願.反之,成績比我差的(都屬band1)就派到我放在第一志願的學校.

回復 happy+ 的帖子

認識一位媽媽、她的小朋友是上年軒下小六生、好醒、考到全級5名以內、但因除機No. 不好、他第一志願入不到皇仁、第二志願入鄧兆堅、現在是鄧兆堅的TopBoy la.

talent2000 發表於 12-7-10 20:17
佢哋90分以上先为A而每科都有98,99,100平常事,啲小孩榜並非偶然的,就是personal competition咁勁会今有 ...

乜唔係應該85分就是A等嗎? 這個應該間間學校都是一致. 看來你仔仔成績一定很優秀, 仔仔讀幾多年級呢?
‹ 上一主題|下一主題