用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 亞囡考23名/150,你地覺得OK嗎?
樓主: maggie789
go

亞囡考23名/150,你地覺得OK嗎?  

我唔理考第幾,最緊要係唔要見紅。

我舅母成日係啲聚會度話個孫(我表妹個女,今年升P.5)未試過跌出全級考三十,ba ba ba咁,但係中英文各有1 part唔合格, 英文仲要衰閱讀埋解。平均分又係唔合格。頂!考第一都無用啦!

cindyau  係咪全級得四十人咋?  發表於 12-8-25 13:42
little_yolky  就算份卷深都無理由考三十名以內的人都有主科見紅喎!  發表於 12-8-7 13:41
杰杰媽媽  好難講,會唔會係佢間學校出名出卷深呀.  發表於 12-8-5 01:02

其實人地話ok同唔ok對你來講有乜意義?每個小朋友的學習能力都不同,家長的期望也應相對地不同,冇可能人人都考到全級頭十名,考試一年幾次,總有起跌,人地考得好過你個女,你個心就唔舒服,當你個女考得好過人地時,那又如何呢?上到高年級,很多時都會大執位,一二年級考十大的好多都唔見了影,之前人地輸俾你個女,可能係未發力,所以不要俾之前的排名誤導你,四/五年班先開始見真章!

我覺得進步比名次更重要

杰杰媽媽  我成日都咁同我仔講,進步有獎,退步cut打機時間  發表於 12-8-6 20:53

gwan 發表於 12-8-5 16:55
其實人地話ok同唔ok對你來講有乜意義?每個小朋友的學習能力都不同,家長的期望也應相對地不同,冇可能人人 ...

Agree!

回覆:gwan 的帖子

好同意. 現今父母有時真係太緊張,我反而覺得最重要係小朋友係咪真係識,學倒野,再講初小只係打好個底,要高分唔算好難,但高小就真係完全唔同,所以有d學校係唔會排名次,其實都有好處。

23/150 if me , ok 了

認真係, 係ok的!!
小朋友自己都知道今次差左, 教導番佢下次要再做番好~