用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖心學校私立部 請問怎樣的成績才被要求轉校?要求的分數是7字頭以上? ...
go

請問怎樣的成績才被要求轉校?要求的分數是7字頭以上?

很擔心,每天幾多功課?

都唔會既,琴日取成績表,都問過老師,佢話各7字以上,基本上名次已經好後,因為佢地每一名次既分數,只係差小小,0.00幾,所以最好8字以上,如果主要一個subject(中英數)有紅色,就會問下其他老師,都可以比小朋友試升,但如果有2科主科紅色,就要lum班啦,其次仲有conduct.

轉校就應該唔會既

每日功課唔係好多,小朋友可應付,你係升小一?

一二年級都唔算多功課,進評或總評前老師都俾好少功課以便同學溫習。

回覆:tungmom 的帖子

Thank very very much!

你同朋友一齊努力就可以,鼓勵下佢,我女二年級時上學期,數,中文都肥,到下學期都係緊緊,暑假再同佢讀書,到三年級佢真係慢慢好左,而且佢又大個左,明白既,所以你要同佢一起讀書,比佢明白自己都要努力

而且依度d老師,知小朋友邊科弱,佢小息都會再講解比小朋友,所以放心,係一個愛心既地方下學習,一定掂

回覆:請問怎樣的成績才被要求轉校?要求的分數是7字頭以上?

因為我個朋友係醫生太無做野,每天跟功課很貼,都說讀得很辛苦,結果轉了校。我驚捱唔住,是否每星期都有測驗,默書。因為她說只得半天上課還要做paper ,結果教得少,基本上回家自己教,及自己再補才追得上,小朋友亦有壓力,7字頭巳經很驚,3分巳經爭10名

首先,3分並唔係差10名,而係0.001已經差1名(係老師話),同埋奇怪在自己跟佢讀書,個小朋友會讀到咁,我地個班d媽媽都係自己教,隔離班亦有,我覺得本身係小朋友,因為我問佢地係自己教多,講真,平時每星期都有測驗,默書,係好正常既事,我覺得個小朋友操開,到佢考試仲輕鬆,你未讀都咁樣,點鼓勵你小朋友呀???????????

有無啲返工媽咪,個女又跟得到?因為我要返工架

我咪係囉,個女都可以

但爲什麼您想轉往st Paul cat 和其他幾間學校插班,連聖家插班也有份?

回覆:happy105 的帖子

我都係要返工而且個女無補習,佢都考中間。我希望佢再努力啲,每年都有進步。我知好多媽咪都要返工,有啲囡囡重讀得好好添。其實讀聖心只返半日,小朋友相對讀全日的輕鬆。每個星期測默,習慣了便沒問題,而且還可令小朋友把溫習變成習慣。我認為是好的。

其實有幾多科要計分架?
如果平均分係可以相差0.001,咁假設有半分呢回事,都要有500科可以除,先會有0.001既分別喎?

咁講啦,低年級成績可能參差D,高年級成績大概:

全級頭10名平均分>94,
其餘平均分喺80至92之間,大概0.1分一個名次,低過80應該唔係太多。