用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Maryknoll Convent Sshool派位成功
樓主: wykman
go

Maryknoll Convent Sshool派位成功 [複製鏈接]

emoh 發表於 12-7-10 23:26
回復 wloi 的帖子

請問答那位同學怎樣知自已笫幾名?
其實 只有第 128同第129名會知自己第幾名,因為是在天堂地獄分界線...其他同學只知大概名次...例如.Band A = 1-95

引用:Quote:emoh+發表於+12-7-10+23:26+回復+wlo

原帖由 wloi 於 12-07-10 發表
其實 只有第 128同第129名會知自己第幾名,因為是在天堂地獄分界線...其他同學只知大概名次...例如.Band A  ...
唔明。點解第128和129名會知?

JustAParent 發表於 12-7-11 01:02
唔明。點解第128和129名會知?

原因好簡單,因為中學只保證收到第 128名,所以老師想提醒第128名,不努力就好易跌出安全網。而第129名,就要提醒她要努力,還有機會入返安全網。當然我是講第一次和第二次呈分試。
到第三次呈分試後,講給第129名聽的原因是,如果父母比較進取,仍然可以選直屬中學為首選,博一博大抽獎。

之前校長講過,每個名次的分數只是幾分的分別,所以想升或跌幾個名次,真係唔難。

回覆:Maryknoll Convent Sshool派位成功

何止第128和129名,其實考一百廿幾,要提醒前前後後都要提吧。

又話有一批去左DGS,唔通佢地全部考128名之後?乜唔係走了幾多順延返幾多架咩?如果走左10個,應該考138都重得架!
:verycold: :verycold: :verycold:

ohnono 發表於 12-7-11 01:29
又話有一批去左DGS,唔通佢地全部考128名之後?乜唔係走了幾多順延返幾多架咩?如果走左10個,應該考138 ...

校長話條數唔係咁計,總之,成績在128名以內,中學一定收。有合資格的同學放棄都不會從後補上。
直屬小學位只得99個,如果全部128個都原校升讀,我都懷疑邊到有咁多學位。其實,每年都有一批成績好的轉去DGS,所以所成績最好的128名同學一定唔會個個選升讀直屬中學。

JustAParent 發表於 12-7-11 01:21
何止第128和129名,其實考一百廿幾,要提醒前前後後都要提吧。
係呀,但同學可能只知自己是120 -128個級別,但唔知exactly 第幾名。老師其實都會提提家長。

回復 wloi 的帖子

我估計應該係四月中DGS放榜後,學校已知這班同學會放棄自行收生的名額,於是順理成章就會由後補補上。
所以學校在直資放榜後,已可掌握這些數據。

:verycold: :verycold: :verycold:

wloi 發表於 12-7-11 01:44
校長話條數唔係咁計,總之,成績在128名以內,中學一定收。有合資格的同學放棄都不會從後補上。
直屬小學位只得99個,如果全部128個都原校升讀,我都懷疑邊到有咁多學位。其實,每年都有一批成績好的轉去DGS,所以所成績最好的128名同學一定唔會個個選升讀直屬中學。

如果128是真的存在,也只是一個根據舊年數據的大約分界線,學校並不是神算子,既不能控制Band1學生人數,更不能左右家長的意向,所以實際收自己人的數字根本是無法保證,MCS最多只能盡用所有10個留班位來做多除少補,所以推測這是對家長交待的一些說法。如果佢哋係真心對自己人作出保證的話,佢哋大可向教育局申請自行收生只接受直屬小學,好像全港唯一兩間:嘉諾撒聖心及培正一樣,咁樣我就話你聽佢哋可以保證收(54+99)=153人或以上的直屬小學自己人,這個才算鐵一樣的保證。

headwind  MCS今年的自行收生只有43個位, 所以 43+99=142.  發表於 12-7-11 11:34
1   2   3   6  8

redkoni 發表於 12-7-11 02:13
如果128是真的存在,也只是一個根據舊年數據的大約分界線,學校並不是神算子,既不能控制Band1學生人數, ...
自行收生只接受直屬小學>>>>>

你同我這個諗法一樣,甚至可能已經實行緊。方法好簡單,學校自行收生時盡量收取直屬小學的學生。但直資放榜日期一般在四月頭至中,但自行收生名單最遲可在四月中呈上。學校可利用這個交接期,將自行收直屬小學的名額掉配,或將之補上,或將之列作後補名單,甚至盡用叩門名額,以配合小學的需要。

peremum    發表於 12-7-11 07:48
redkoni  你真係幾有創意,我服咗你!  發表於 12-7-11 03:18

回覆:Maryknoll Convent Sshool派位成功

無論第幾名直上中學部,小學部校長能令中學部樂意收128人,一間資助小學能培養出這麼多band1生,前幾屆的學生為了未來的學妹把考Pre S1考得這麼好,這間有資格轉直資但不轉的資助小學是非常成功。無論校長、老師、學生都的確都已盡自己最大努力。

MC1128  好同意!  發表於 12-7-13 17:45

twodaughters 發表於 12-7-11 07:17
無論第幾名直上中學部,小學部校長能令中學部樂意收128人,一間資助小學能培養出這麼多band1生,前幾屆的學 ...
對呀...學校每年都有一批 top students轉去DGS,如果我是校長的話,會覺得幾不值。因為是津貼小學,學校是無法揀選學生的。學校把一班來自不同背景的小朋友栽培出來,卻有一部份家長嫌棄直屬中學而轉走。128名以外的學生,其實在全港排名一些都唔差,只有好少數的學生是band 3。又因為是津貼中學,中學也無法把所有小學的band 1/2學生取錄。
直屬小學生明早要同一時間到中學註冊,明天如果家長可以一起註冊的話,就會知有幾多人成功升上中學。

回復 emoh 的帖子

B- or above

回復 JustAParent 的帖子

from 129-150 = Band C

回復 ohnono 的帖子

唔過註冊日,都唔知邊個會走!

回復 redkoni 的帖子

headwind:

請問我是否攪錯咗?

headwind 發表於 12-7-11 15:41
我記得我今年年頭準備報MCS自行的時候, 看到的收生位是43位, 當時CCSC因為今年縮班, 也是收43位, 所以印象特別深!
不過, 現在MCS已經update了資料, 找不到之前的record, 可能我有print hard copy, but I put it at home, if I can find it, I will scan it for you.

多謝啦!唔駛scan喇,我解釋一下。

如果2012-2013年度MCS S1只有4班的話:

S1全級人數 = 36*4 = 144人
自行 = 144*30% = 43人
留班位 = 2*4 = 8人
直屬保留位 = (144 - 43 - 8)*85% = 79人

如果有5班的話:

S1全級人數 = 36*5 = 180人
自行 = 180*30% = 54人
留班位 = 2*5 = 10人
直屬保留位 = (180 - 54 - 10)*85% = 99人

咁你話邊條數符合現實,梗係有5班個條數啦!

請參考以下連結
2012-2013九龍城區校網中學一覽表

DaddyX 發表於 12-7-11 19:40
感謝,很有用
請問非保留位為何只有11個?
(180-54-10)x.15 x .9
=15.66
好像唔見了4個 ?

S1全級人數 = 36*5 = 180人
自行 = 180*30% = 54人
留班位 = 2*5 = 10人
直屬保留位 = (180 - 54 - 10)*85% = 99人
統一派位甲部 = (180 - 54 - 10)*15%*10% = 2人
統一派位乙部 = (180 - 54 - 10)*15%*90% = 15人   (九龍城區 = 11人:黃大仙區 = 4人)

‹ 上一主題|下一主題