用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 馬鞍山循道衛理小學 有冇入讀2012年9月小一新生既同學仔?
樓主: mikihouse
go

有冇入讀2012年9月小一新生既同學仔?

回復 tracyli 的帖子

0甘要睇下你囡有冇興趣同你有冇心訓練佢入校隊,學校係非常重視羽毛球既,所以先會小一開始培訓.

hihi 報到報到!  小女1E 班!  ^0^  星期一冇視藝堂,請問係咪可以唔洗帶個袋住架??????

回復 littlegladys 的帖子

welcome, 又多一個1E , YEAH...

我未買齊, 所以未比佢帶返學校...

今日發生0左一件同5年前一樣既事,阿仔好大膽,係都要帶蝦條番學校食,我同家姐都警告佢,比人睇到佢食蝦條係件好危險既事,佢當然唔信,放學佢好嬲0甘同我講,今日小息一開蝦條,食0左一條,就有同學問佢請,佢就請0左一條比同學食,點知,成班同學見到就個個衝埋去問佢,佢都未來得切反應就已經比人搶晒,跌到一地都係,之後仲要自己執垃圾,佢話想喊,但我真係忍唔住笑

回復 EvaLam^^ 的帖子

可以想像到當時既場面....

你個仔好GOOD, 識得清潔返掉左地個D....

請問第三個小休息(即食完lunch), 1年級生可唔可以落操場?

回覆:mikihouse 的帖子

可以;但是要高年级同学带下去玩!

mikihouse  唔該晒  發表於 12-9-19 10:29

呢度有幾多個1E班家長???  

你地都係自己送返學架?  我今日自己送返學,好唔捨得走,望住佢玩得好開心,想望到佢集隊,可惜我趕住返工,望咗陣就走了 T.T

回復 mikihouse 的帖子

你也是1E嗎?  小朋友叫咩名呀?  方唔方便講?

mikihouse 發表於 12-7-10 10:14
有冇入讀2012年9月小一新生既同學仔?
不如打埋邊班 ^^

littlegladys 發表於 12-9-19 00:44
不如打埋邊班 ^^
my daughter 1e also

回復 littlegladys 的帖子

我特登冇post 小朋友邊班係1st page度...只post 網名, 咁冇咁危險...

有冇人有返學校做義工媽媽/爸爸?

可唔可以分享吓一年級係學校既情況?

回覆:有冇入讀2012年9月小一新生既同學仔?

我lor!!

回復 msquare 的帖子

msquar你好呀,我雖然今年至報小一,但想借個位問下野

我都係心儀培基,請問你是否1-1-1?

我本來諗位抽培基叩馬循(我住馬鞍山娘家住沙田),請問馬循叩門難嗎?

宜家諗緊好唔好直接抽馬循,因近屋企同亞仔去完參觀好like...

Thanks in advance!!

回覆:有冇入讀2012年9月小一新生既同學仔?

我抽培基是1,1,1。

我們只上學三個星期,客觀點,不能comment太多。
但對學校環境,安排,課程大致也十分滿意,女兒每天也很開心,很愛上學。

叩門方面,兩間的機會率也好低,應該也是300-400叩1x個位,唯一分別,培基二次interview 只in小朋友,馬循有in 家長。
如果小朋友係好outstanding個隻,培基有優勢,但如果小朋友一般,要家長補飛,馬循就好d!

如果你住馬安山,地勢上馬循又好似好點,因培基打鐘時間好似比馬循早十分鐘,住馬安山可能要比較早出門。

希望以上幫到你。

小朋友係馬循讀得如何?小兒今年自行獲派此校,想知多一些學校的實際情況。謝謝。

引用:好多謝你的資料呀! 馬循只是小一至小三普

原帖由 msquare 於 12-07-27 發表
好多謝你的資料呀!
馬循只是小一至小三普教中,那小四至六如何?
你的朋友如何給予高度評價呢?可否具體一點?

skmibb 發表於 12-11-28 07:25
小朋友係馬循讀得如何?小兒今年自行獲派此校,想知多一些學校的實際情況。謝謝。

...

至今阿仔都好喜歡返學, 老師和學校好歡迎家長和他們溝通...
遇到小朋友有問題(eg. 自理), 老師係會好正面處理及鼓勵, 唔會覺得小朋友/家長麻煩....
係一間你肯say, 都會跟進既學校....

比起其他沙田學校, 算輕鬆, 課程唔深...因為一年得3次試...默書通常會每個week, 中英其中一樣...但有時都會一個week 默晒兩樣...
而且係考試日子既安排方面, 可以見到學校係花左心思, 唔會太緊迫, 點都會有sat and sun for家長同小朋友溫書...主科係thu and fri 考跟住next mon and tue 考另外主科....

校車安排都好好, 如搭開校車, 平日參加左學校課外活動, 會有校車送返屋企, 唔洗煩接送問題...

膳食都做得唔錯, 學校係要求, 供應商係到學校食飯時間才分飯餸 (唔會好似其他學校咁, 一早分好晒, 焗係個盒到變得好難食).....so far 冇聽過阿仔講難食, 問親佢都話好食...

多謝分享

比起出面直資學校又是否太淺?