用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 國民教育, 大家點睇?
樓主: xo883
go

國民教育, 大家點睇?   [複製鏈接]

我就好反對國文教學,所以7月29日一定要支持遊行,
用腳話俾政府同教育局知,我地唔要洗腦教育,
唔想我地既下一隊變成紅衛兵,唔想佢地不分真假,盲目愛國。

回覆:國民教育, 大家點睇?

講來講去,基本上差不多所有家長也認同教育局嗰課程指引及要求有問題, 但明知有問題,不反對洗腦教育的人就將個責任推比家長自己回家同小朋友平衡下,就唔會被洗腦及邊道咁易洗腦。如果家長冇時間同子女講下當年的慘事, 互雙平衡下,咁又如何解決呢? 又是誰的責任呢?
父母也要上班,放工亦要與子女温習功課, 小朋友亦有好多學術上及課餘活動要處理,時間已很緊迫。現在還要大家浪費時間在這個多餘的課程上!

有國民教育科不要緊,但教育局提供的教學指引要公正及持平。唔好將個責任推比學校、老師及家長!自己就浪費仟幾萬制作一本不知所謂的教材!

引用:看你小孩夠不夠運了!+ +

原帖由 JustAParent 於 12-07-20 發表
看你小孩夠不夠運了!
東華三院好不幸,好彩無我地份

引用:Quote:原帖由+JustAParent+於+12-07-20+發

原帖由 k_lego 於 12-07-21 發表
東華三院好不幸,好彩無我地份
較竟呢樣野邊個攪出來,時間上唔似係新教育局長,係咪孫明楊?

王國會長

會唔會下一步小學開少先隊, 中學開共青團

SmartCandy 發表於 12-7-21 13:56
較竟呢樣野邊個攪出來,時間上唔似係新教育局長,係咪孫明楊?
Fanny Law just interviewed by Cable about MNE, sounds like her "Hand-tail".......
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 12-7-22 17:27
Fanny Law just interviewed by Cable about MNE, sounds like her "Hand-tail".......

推出此科目,好明顯具政治目的,好像廿三條立法,不論曾朝梁朝,甚至即使唐朝也要貫徹,看推出時間而已

其實就咁聽人講同睇報紙都唔夠全面,最好係自己親身睇下研究下先知內容是否ok。可惜唔知邊度有得睇哂呢?

michelletang11  agree  發表於 12-7-24 12:39

wister 發表於 12-7-22 15:21
其實就咁聽人講同睇報紙都唔夠全面,最好係自己親身睇下研究下先知內容是否ok。可惜唔知邊度有得睇哂呢?
  ...
有時間、有機会、当然看下都好D,先識点様去全面了解&批評。 BUT点解推行前要収収埋埋、要GUM急? 総知説愛党愛国、就有問題。 我地可以愛国、BUT不等如要同時愛党LOR. NEE間所謂国民教育中心、話有資助就有資助、都係LOR FAN自己友LA。 ANYWAY,一定要政府推遅、等我地有時間看清楚先!!
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

避開洗腦
梁班子兒女多在海外升學

除了部份官員的子女就學情況不詳,根據大部份可查考資料顯示,多數問責高官的子女早於小學或中學階段已送至外國升學。例如,特首梁振英的1子2女早於中學時已送到英國讀書,現於當地大學升學;政務司司長林鄭月娥兩名兒子也是早年已到英國升學。

其實國民教育呢科係咪一定強行加於所有中小學上, 包括私校呢?

ANChan59 發表於 12-7-22 17:27

實在太好, 如果有佢係道硬推. 事情更加大機會被推番...

我們會7月29日用腳向垃圾政苦說不,希望好似當年23條,行出勝利一仗!

64時我和C6也有集會,國際大事,人神共憤,政苦完全無可能當無事發生去塗毒下一代,究竟梁班子知吾知自已係度做緊嘜???

我希望有良知的學校會靈活教學,講返一d事實!不能一味偏頗!
作為父母,我都有講64,旺陽....

作為敎師的你,會點敎呢?值得深思

NEE 条LAW飯、話我地D家長反応大、哽係LA o巨o吾洗讀、更係関人個関。ALTHOUGH我個女不用被洗脳、但都無分国際、本地、総知「香港人、香港心」一定要出来話比亞狼同亞LAW聴、NEE度我地主場。 要拍共産党屁、自己北上LA,o吾好撹香港得o吾得。

Snakemama    發表於 12-7-23 22:33
Mighty
自分に負けるな!!

飯焦亂講野,情況好似當年掃把話d人遊行當去開party咁,想激起民憤

回復 idy926 的帖子

明明話左選挙完後就JUP包服、但係始終姣婆守不到寡、又要出来撹下NEE様、撹下個様。 不過、、、狼飯真係好夾、表情、思想、同出一切。 希望各位家長、風雨不改、踏出我門重要的一歩o亞!!

Mighty
自分に負けるな!!

反對

大家應該為我地嘅下一代向政府說不,7月29日大家為小朋友挺身而出!

香港高官既所作所為
特首梁振英的子女 (英國升學)
教育局長吳克儉的子女 (外國升學, 可能擁有外國國藉)
局長曾德成的子女 (外國升學)
司長林鄭月娥的子女、丈夫 (英國籍)
民建聯主席譚耀宗的子女(澳洲籍)
立法會主席曾鈺成的家人 (加拿大藉)
羅范婦人的子女 (外國升學, 可能擁有外國國藉)
譚志源兩子在國際 學校就讀
局長張炳良、商務及經濟发展局長苏錦梁、食物及衛生局長高永文等子女均于外國留學
太多未能盡錄

牠們只視中國、香港為他們的搖錢樹, 不斷出賣港人, 貪到土滿腸肥
並不是真心服務市民! 你們甘心嗎????

回覆:xo883 的帖子

真希望政府官員,各老師校長們,憑「良心」去判斷應否推行這令各家長學生們都感到極度不安的國民教育。

一代延禍一代,觀念錯了,是非黑白不分,是會世代相傳的。所以,一定要企出來說「不」。

‹ 上一主題|下一主題